Лекцията на проф. Ясуо Кобаяши в окупирания Софийски университет

Време за четене: 2 минути

През 68 години проф. Кобаяши участва в окупацията на университета в Япония, но за разлика от тогава окупацията на Софийския университет през 2013 г. се случи по един доста ненасилствен начин. Предаваме лекцията му с незначителни съкращения:

Развълнувам съм до сълзи от дисциплината ви и от степента ви на самоорганизация. Тук няма мръсотия, няма графити, всичко е добре подредено. Затрогва ме, че вие не сте организирани от някаква външна политическа сила, а че сте едно спонтанно и самоорганизиращо се движение. Когато движения като това са се случвали, те много бързо са се проваляли в една насилствена форма. Но тук това не е случаят и аз ви уважавам за това ниво на контрол и самодисциплина. В това аз виждам една възможност и една надежда не само за вашата държава, но дори и за човечеството. Цензурата е нещо като средство на историята, като прекъсване на историята в мига. Това, което вие правите, е една такава цезура – прекъсване на историята. Бъдещето не е някъде там, бъдещето е тук и сега в тази цезура. Може би ще успеете, може би ще се провалите. Но изживейте тази празнота като празното място в историята. Аз се надявам, че ще устоявате. Пожелавам ви да се борите не за да разрушавате, а за да устоите този момент, който е ценността. Така както не сте мърсили и драскали по стените, така опазете и човешките отношения, които са се създали тук – вашата солидарност и приятелство. Това е условието за победата. Това е и моето послание към вас, посланието на един възрастен участник в събитията от 68 г.

Вие окупирате университет, а университетът е мястото където се учи. Именно сега е момента да учите – учете се. Трябва да се учите да бъдете внимателни, да бъдете търпеливи. Бъдещето ще дойде от това уважение, от това търпение и от взаимното уважение, което вие създавате. Бъдете внимателни, защото ще има много предизвикателства – ще бъдете обект на агресия и насилие. Бъдете внимателни и бъдете преди всичко хладнокръвни. Не се оставяйте на импулсите. 

Устояването е дори по-важно от действието. Пожелавам ви смелост, кураж, смелост. Истинската смелост, която познава търпението, изпитанията, вниманието и проницателността. Желая ви този кураж и пожелавайки ви го оставам с мисълта за вас. Завинаги. Да живее приятелството!  

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.