Експресът София-Пловдив пътува за 2 часа и 20 минути през 1938 година

Време за четене: 2 минути

Кадър от завода на FIAT в Италия, произвеждащ вагони като тези, ползвани по линията София-Пловдив.


Влакът е спрян през социализма, тъй като е бил удобен само за богатите. Подобрение в скоростта на една от най-важните за страна ж.п. връзки за 80 години почти няма.

Експресен влак е правил редовни курсове по линията София – Пловдив за 2 часа и 20 минути още през 1938 г. Железопътният транспорт в България е бил основният в страната дълго време, преди да започне по-масовото използване на автомобили или – за бизнеса – камиони по пътната мрежа.

Линията се е изпълнявала от луксозни италиански дизелови мотриси FIAT, но не е имала успешна съдба и с известни прекъсвания е прекратена от комунистическата власт през 1950 г.

Историята започва в края на 1937 година, когато правителството планира връзка от София до пристанището в Лом, за свързване с експресния параход до Виена, пишат в няколко свои статии историците на БДЖ инж. Димитър Деянов и инж. Стефан Деянов. Събирането на оферти обаче не преминава леко и истинска дизелова мотриса пристига чак през 1938 г.. Тя обаче не успява да работи по линията до Лом, тъй като параходната връзка е прекратена. Затова се взема решение да се установи редовна експресна линия София – Пловдив. Дизеловият влак изминава разстоянието за рекордните тогава 2 часа и 20 минути.

За нещастие малко след старта на линията, тя е спряна поради инцидент на днешната гара Септември. Тя е възстановена през 1942 г. и отново с известни прекъсвания функционира до 1950 г. Тогава установената комунистическа власт решава, че тъй като цялото общество трябва да е изравнено, не може да съществува луксозен влак за по-заможни българи и линията е спряна.

Така за целия социалистически период е прекратено развитието на бързото движение с влак между двата най-големи български града. Чак в последните години има подобрение и след последните ремонти експресът София – Пловдив пътува за около 2 часа. Бързите влакове към 2018 година пътуват средно по 2 часа и 30 минути, според актуална справка в официалния сайт на БДЖ.

Мотрисата, която е обслужвала линията Септември-Добринище. Изведена от употреба някъде през късните 70 или 80-те години. Снимка: Гергин Борисов
Мотрисата, която е обслужвала линията Септември-Добринище. Изведена от употреба някъде през късните 70 или 80-те години. Снимка: Гергин Борисов

Самата мотриса FIAT е с луксозни седалки. Оборудвана е с кухня, бюфет, специални масички, тоалетни и др. екстри. Имало е първа и втора класа. Влакът достига 135 км/ч. Линията е наречена „Тракия Експрес“.

Първият влак е пуснат за движение на 1 септември 1938 г. Цените са били същите, като на бързия влак с добавка за запазено място, като изрично се упоменава, че няма да се продават повече билети от седящите места, съобщава пловдивската преса. Според първоначалното разписание влакът от София е тръгвал в 12 часа по обяд и е пристигал в Пловдив в 14:56. В обратна посока е тръгвал в 20:15 от Пловдив и е пристигал в София в 23:18. Спирал е в Пазарджик, Сараньово (днешният Септември) и Костенец. В следващите курсове скоростта е повишена и курсът е вземан не за 3 часа, а за 2 часа и 20 минути. По същото време пътническият влак е пътувал около 4 часа и половина.


Текстът е публикуван първоначално в Капана.бг и е публикуван с тяхно изрично съгласие.

Сподели
Теодор Караколев
Теодор Караколев

Теодор Караколев е журналист и изследовател на историята на архитектурата. Прави материали за култура и изкуство в сайта "Под тепето", като има опит и в редица други национални и пловдивски медии. Занимава се с изследване и популяризиране на архитектурата между двете световни войни във фондация "Български архитектурен модернизъм". Завършил "Изкуствознание и артмениджмънт" в НБУ с дипломна теза "Архитектура на православните храмове в България между двете световни войни". 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *