Терористът, който си поиска депозита за взривения бус

Време за четене: 3 минути

26 февруари 1993 г., мразовит петък в Манхатън. 250 000 души дневно се стичат в две от най-високите сгради в света. Жълт ван, управляван от Рамзи Юсуф и Нидал Аяд паркира в подземния гараж на Световния търговски център. Следва ги лек автомобил, управляван от Мохамед Саламе. Часове по-късно избухва 606 килограмовата бомба, заложена в буса.

Те планирали да взривят Кула I, така че тя да падне под наклон, поваляйки след себе си и Кула II.

Взривът убива 6 души, сред които и бременна жена. Ранените са над 1000. Според инженери, ако бусът, паркиран на забранена за целта рампа, бил само няколко метра встрани, терористите са щяли да постигнат целта си.

Атентатът от 1993 г. образува дупка с височина 4 етажа и ширина половин футболно игрище в Кула 1 на Световния търговски център.
Атентатът от 1993 г. образува дупка с височина 4 етажа и ширина половин футболно игрище в Кула 1 на Световния търговски център.

50 000 души е трябвало да бъдат евакуирани от двете сгради след експлозията. Операцията е изключително сложна, тъй като комплексът е огромен – Световният търговски център е единственият бизнес комплекс в САЩ, който е с такива размери, че има 2 пощенски кода. Кратерът, който експлозията отваря в сградата е 4 етажа на височина и половин футболно игрище на дължина. Впоследствие разследващите са изумени, че толкова експлозив става причина за едва 6 жертви.

Следователите идентифицирали вана по парчетата от регистрационния номер. На 4 март Саламе се обадил във фирмата, дала под наем буса, за да поиска обратно депозита, който бил платен за наемането на „откраднатия“ ван.1 ФБР вече разследвало случая. Понеже имали регистрационен номер, се обадили на фирмата от Ню Джърси, откъдето наели вана. Оттам потвърдили, че клиентът е пожелал да вземе депозита си и трябва да дойде на място до час. За няколко дни били арестувани всички 6 заподозряни.

Световният търговски център отваря отново врати едва месец след атентата.

През март 1994 г. Юсуф, Аяд, Саламе и още един съучастник са осъдени на общо 240 години затвор. Пред съда Юсуф заявява, че е извършил атентата, за да отмъсти на американците за подкрепата, която те оказват на Израел. Той вярва, че политиката на САЩ е виновна за страданията на палестинския народ.

Евакуацията на Световния търговски център, 1993 г.
Евакуацията на Световния търговски център, 1993 г.

Репортерите съобщават новината, сравнявайки експлозията с атентата от Уолстрийт, извършен на 16 септември 1920 г. Това е най-смъртоносният терористичен акт в Ню Йорк в този 70-годишен интервал. Анонимните терористи, убили тогава 38 нюйоркчани и ранили тежко 143, остават неразкрити и до днес, но медиите ги обявяват за „червени“. Официалната версия е, че са последователи на италианския анархист Луиджи Галеани.

Операцията по евакуирането на Световния търговски център задръства улиците.

Терористичният акт от 26 февруари е финансиран от Омар Абдел Рахман, известен като „Слепия шейх“. През 70-те слепият радикален ислямист създава терористичната групировка „Ал Гамаа ал исламия“. Организацията опитва да убие египетския президент Хосни Мубарак 12 пъти и е отговорна за редица атентати и убийството на чуждестранни туристи в Луксор през 1997. Осъденият на доживотен затвор египтянин успява да предаде фетва, която Осама бин Ладен изтълкува като благословия за атаките от 11 септември 2001 г. Абдел Рахман почина на 18 февруари 2017 г. на 78-годишна възраст, излежавайки присъдата си в Щатски затвор.

Наскоро Доналд Тръмп каза, че приятел му е напомнил, че в книгата си „предсказал тероризма и 11 септември„. Тръмп смятал още тогава, че терористите няма да се откажат и ще последват нови атентати2, пишейки в „Америка, която заслужаваме„: „бомбеният атентат от 1993 г. в Световния търговски център ще ни се стори като игра на деца с пиратки3.


Библиография

1. 50 Stories: World Trade Center Bombing In 1993. Published August 2, 2017.

2. Fact check: Did Donald Trump predict the 9/11 attacks?, Published November 26, 2015. Accessed February 8, 2018.

3. Trump D. The America We Deserve. Renaissance Books; 2000.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *