Германия през 1900 г. в цветни снимки

Време за четене: 2 минути

Дворецът Шверин, Мекленбург

Ако се чудите как e изглеждала Германия преди Първата световна война, можете да си вземета фотокнигата „Германия около 1900 година“. Книгата съдържа 800 цветни снимки и пощенски картички, направени около 1900 година.

Те показват един спокоен и носталгичен поглед към процъфтяващата индустриална и наскоро обединена Германия малко преди терора на Първата световна война и началото на XX век.

Разбира се, цветната фотография не е била налична тогава. „Всички изображения са редки примери за историческия процес на фотохромиране и техника за печат, позволяваща черно-белите фотографии да се възпроизвеждат цветно„, пише издателят Taschen. Книгата струва 150 евро и е достъпна на английски, френски и немски език.


Повече информация: taschen.com | amazon | facebook | twitter | instagram


Общината във Вернигероде
Общината във Вернигероде
Замъкът Сигмаринген
Замъкът Сигмаринген
Плажът до Вестерланд
Плажът до Вестерланд
Спалня в замъка Нойшванщайн, на юг от Мюнхен
Спалня в замъка Нойшванщайн, на юг от Мюнхен
Замъкът Хайнстейн близо до Трехтиндсхаузен / Гилдията на месарите, Хилдесхайм
Замъкът Хайнстейн близо до Трехтиндсхаузен / Гилдията на месарите, Хилдесхайм
Мостът Бастай
Мостът Бастай
Моста на Фредерик и катедралата в Берлин
Моста на Фредерик и катедралата в Берлин
Традиционна германска кухня
Традиционна германска кухня

До 1914 г. Германия се превръща в най-значимата индустриална сила в континентална Европа. Това носи престиж и, разбира се, власт. Единствената страна от континентална Европа, която могла да се доближи до Германия, била Франция, но в индустриално отношение тя изоставала от Германия.

Нарастването на пробега на германската железопътна мрежа не е било случайно, както смятат някои. Смята се, че Германия още тогава е планирала да използва железниците като основен начин за придвижване на войските по време на конфликт и затова изграждането на толкова много километри релсов път не е било случайно и е спомогнало за стимулиране на стоманодобивната промишленост, която от своя страна е спомогнала за стимулиране на производството на чугун и въглища.

До 1900 г. Германия се разделя на две култури

Едната е консервативна, авторитарна, бизнес ориентирана група, която е много предпазлива към работническата класа, а другата е работническата класа, която се възползва от времето в Германия, известно като Grűnderzeit – добрите времена.

Напрежението, което е могло да съществува, било замаскирано, защото икономиката се развивала много добре. Когато обаче добрите времена започват да залязват, тези напрежения излизат на повърхността – и така ще има поредица от революции, войни, пучове, въстания и политически убийства.

Нерядко срещана практика в този случай е била да се сплоти народът около държавния лидер чрез успешна външна политика. В имперски смисъл Германия изоставала значително от Обединеното кралство – германската Югозападна Африка не носела същите доходи като Южна Африка, Индия или Канада например. Затова и Германия търсела начин да увеличи колониалните си владения.

Какъв по-добър начин да изразите новооткритото си могъщество от това да имате програма за създаване на оръжия, така че поне да съперничите на най-близкия си противник. Великобритания се гордееше с военноморския си флот, с който никоя друга сила не можеше да си съперничи. Ето защо Германия започва програма за изграждане на военноморски сили, която щеше да я доведе до 20-те години на ХХ век – и така се подготвя за неизбежната Голяма война, която ще сложи край на добрите времена.

 

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Където е стъпил Немски крак има,ред,дисциплина,правда,култура,високо технологично развитие, и национален суверинитет!!!
    Стара велика България,трябва да бъде ,много,много благодарна на тази страна,защото именно Тя върна всичките Й отнети рождени земи по жесток начин-Македония,Беломорска Тракия,Добруджа,Мизия.
    Абсолютен респект и поклон на велика Германия!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *