Австралия като Нова Германия – заплаха от Първата световна война

Време за четене: 4 минути

По времето, когато за Австралия се е смятало, че това е просто още един остров в огромната Британска империя, в страната са се надигали опасения от азиатско нашествие. В кошмарите си австралийците са виждали нахлуване на индийците, китайците или японците, което да сложи край на тяхната страна.

С началото на Първата световна война се появява един друг, географски по-невероятен източник на тревога от нашествие, стъпващ върху тази съществуваща параноя – страхът от германско поглъщане. Този плакат с неизвестна дата на издаване показва карта на Австралия, чието име е задраскано и заменено от Нова Германия.

New_Germany.jpg

След поглъщането главните градове също ще получат по-подходящи наименования, наречени в по-голямата си част на висши германски генерали.

  • Пърт става Тирпицбург, кръстен на гросадмирал Алфред фон Тирпиц, който изгражда германския имперски флот, за да съперничи на доминиращия тогава в световен мащаб британски кралски флот.
  • Аделаида се превръща в Хинденбург[1], на Паул фон Хинденбург, началник на Генералния щаб по време на войната (и президент на Ваймарска Германия от 1925 г. до смъртта му през 1934 г.).
  • Мелбърн се преименува на Цепелинбург[2], на Фердинанд фон Цепелин, друг генерал и основател на едноименния производител на дирижабли.
  • Сидни ще бъде Ницшебург[3], именувана на известния философ, чиито писания се разглеждат като философски основи на германския милитаризъм, очевидно още през Първата световна война.
  • Брисбейн става Бернхардбург, може би най-малко известния генерал от периода, но може би най-влиятелният апологет на започването на войната в Германия. Фридрих фон Бернхарди е военен историк, чиято книга „Deutschland und der Nächste Krieg“ (Германия и следващата война), публикувана през 1911 г., заявява, че войната е „биологична необходимост„, което го прави липсващата връзка между Дарвин и Хитлер.
  • Тасмания на тази карта се нарича Кайзермания – кръстено на титлата на германския кайзер. Интересен факт, думата за император на немски кайзер идва от латинското понятие Caesar, прякорът на Гай Юлий, означаващ плешив на латински. От тази дума произлизат и българската дума цар, през гръцката кесар, както и името на остров Джърси във Великобритания и Ню Джърси в САЩ.

Дори Централните сили да бяхме победили Съюзниците и на двата фронта, германско нахлуване в Австралия би било изключително малко възможно. Първата световна война е била война на изтощение, а отслабената Германска империя вероятно щеше да се съсредоточи върху контролирането на новозавладените части от Европа. Онова, което би останало от императорския флот, най-вероятно е щяло да бъде счетено за по-полезно да е близо до дома.

Но защо тогава е насаждана такава паника от толкова малко вероятно събитие? Причината се намира под картата: тя е отпечатана от Halliday Brothers Lithographers в Аделаида за Държавния комитет по набиране на персонал в Южна Австралия. Това е организацията, която има за задача да привлече възможно най-много доброволци австралийци, способни да се включат в битката срещу Кайзера. А австралийско-новозеландските части вземат дейно участие в битките от Първата световна война – включително и при неуспешния десант на Галиполи, целящ да изкара Османската империя от войната.

Но за да бъдем честни, Имперска Германия по това време има аванпост доста близо до Австралия. Една от основните причини за започване на войната от германска страна е именно огромното изоставане на новата държава спрямо по-старите колониални империи на Великобритания, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия. А Австралия тогава е бил голям и относително празен континент, който би дал немалко ресурси за индустрията.

След войната Версайският договор отнема колониалната империя на Германия, която е била основно в Африка[4], но включва и две тихоокеански владения: Германска Самоа и Германска Нова Гвинея[5].

Пощенска картичка от Германската империя с текст "Поздрави от Германска Самоа".
Пощенска картичка от Германската империя с текст „Поздрави от Германска Самоа“.

Не че те са представляли реална заплаха. Малко след избухването на войната двете колонии биват бързо превзети, съответно от новозеландски и австралийски войски. По ирония на съдбата, австралийците са тези, които са извършили преименуването: остров Ню-Мекленбург става Нова Ирландия, съседния му Ной-Поммерн е прекръстен на Нова Британия. Възможно ли е това преименуване да е вдъхновило плаката за набиране на персонал, изобразен по-горе?

Третият, по-малък остров е имал право да запази германското си име и днес все още се нарича Ню Хановер. Архипелагът, както и съседното море, също запазват връзката си с краткото колониално управление на Германия: те се наричат Архипелаг Бисмарк и Бисмаркско море, известно на български като Новогвинейско море.

Нова Британия и Нова Ирландия след превземането им от австралийски и новозеландски войски.
Нова Британия и Нова Ирландия след превземането им от австралийски и новозеландски войски.

Австралийското преименуване на островите всъщност е завръщане към по-ранна номенклатура. Уилям Дапиер е посетил и кръстил Нова Британия през 1700 г., а през 1767 г., когато Филип Картерет открива, че едната част от предполагаемия остров е била всъщност отделен такъв и му дава името Нова Хиберния.

Нова Великобритания и Нова Ирландия, дори и в по-ранното им въплъщение, са два късни примера за една вековна тенденция: европейските навигатори обозначават части от света на своите страни като средство за присвояване и прелюдия към завоеванието им. Така се появяват New England (Нова Англия), Nieuw Nederland (Нова Нидерландия), Nouvelle France (Нова Франция) и Nueva España (Нова Испания).

Германците са се опитали отново да колонизират по време на нацистката епоха, но тъй като останалият свят вече е бил колонизиран, е трябвало да се задоволят с част от Антарктика, която те нарекли Neuschwabenland (Нова Швабия). Излишно е да се каже, че това начинание не се оказало успешно.

Въпреки това светът познава няколко Нови Германии: градове в Минесота, Кувау-Натал и Нова Скотия. Австралия запази името си и не й се е наложило да се връща към по-ранното си – „Ню Холанд“.


Бележки

[1] Тъй като в името на фамилията е включена наставката -burg (първоначално означаваща замък, често използван за обозначаване на град), новото име на града би трябвало да е Хинденбургбург.

[2] Внучката на Фердинанд Ева веднъж заплашила да съди рок групата Led Zeppelin за неразрешеното използване на фамилното име.

[3] Правилното изписване е Nietzsche. Възможно е името да е от славянски произход. Философът твърди, че произлиза от рода на полски благородници.

[4] Германска Източна Африка (днешна Танзания, без Занзибар, плюс Руанда, Бурунди и триъгълника Кионга); Немска Югозападна Африка (днешна Намибия, без Валвис Бей, плюс малка част на юг от ивицата Каприви, в днешна Ботсвана); Немски Камерун (разделен на френска колония, която представлява по-голямата част от днешния Камерун и британскияКамерун, която по-късно е разделен между Нигерия и Камерун); и Тоголанд (отново разделени на френска колония, която днес е Того и британска част, която се присъедини към Гана).

[5] Състои се от Кайзер-Вилхелмс-Ланд, североизточната част на Нова Гвинея и няколко близки островни групи, разделени днес между Папуа Нова Гвинея, Микронезия, Маршалските острови, Науру, Марианските острови и Палау.

 
Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *