Традиционната „ялова сватба“ в Троян

Време за четене: 2 минути

Снимка: Троян 21

Ако не се чувствате особено комфортно при гледката да целуващи се мъже, ако сте противник на Истанбулската конвенция, ако сте противник на Гей Прайда, ако смятате, че традиционните ни български ценности са под заплаха от модерните нрави и привички, ако търсите спасение и упование в традициите ни като народ, то ето ви един интересен факт за българските народни традиции, който може да ви е интересен.

Съпругата ми има рода от град Троян – град със силни и стари традиции, който е известен с много неща из цяла България. Не знаех обаче за един интересен обичай, който се практикува там всяка година на християнския празник Сирни Заговезни. Става дума за ритуала Ялова сватба, при който неженени мъж и жена се преобличат като другия пол и биват венчани, сключвайки ялова сватба. Ялова, защото от нея няма да произтекат деца, и защото тя е само на шега.

През годините този ритуал се е видоизменял, като дори в последно време има конкурси за най-хубава ялова двойка. Празникът, разбира се, е чисто хумористичен и показва завидното отношение към живота на жилавите балканци.

Сирни Заговезни (Сирна Неделя) – неделята, която е точно 7 седмици преди Великден и от която започват Великите пости. По народному още се нарича „сирни, сирна”, защото на този ден православната църква разрешава консумация на масло, сирене и яйца; от месните храни се заговява (започва да се пости) предишната неделя, известна като Месни Заговезни. Сирни Заговезни е наричан още „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“ – на този ден според църковния канон се четат Христовите думи:

„Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви”.

Затова, на този ден за прошка, нека бъдем една идея по-смирени, с малко повече чувство за хумор, да знаем и уважаваме традициите си и да сме добри към ближните си. Хайде наздраве!

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *