Време за четене: 3 минути

Страхът от китайския коронавирус започна постепенно да отшумява, което върна желанието на хората за събития и разнообразие – Европейското по футбол, Олимпиадата, ходене на кино, театър, опера, концертите пак станаха част от живота ни. Естествено, завърна се и едно събитие, което поляризира обществения дебат в страната ни – София Прайд, както и неговият антипод.

Миналата година бе първата от над десетилетие, в което това събитие не се проведе. Както винаги за организацията му бяха инвестирани немалко средства и усилия, в резултат на което то напомня микс между карнавал, попфолк концерт и бал. Какво по-подходящо за хора, които повече от година си стоят вкъщи. Това обаче не отменя факта, че същината на този парад е политическа и има политически искания и цели. Че става дума за идеи, които от десетилетия биват комуникирани масово, напоително и последователно.

Същия ден се проведе и събитие, посветено на традиционното християнско семейство. За по-младите ще уточня – то се състои от един мъж, една жена и децата им. Организатори на това събитие са сдружение РОД. На шествието присъстваха членове и кандидати на ВМРО, НФСБ, ГЕРБ, БНС, както и много безпартийни, основно млади семейства с деца.

Както винаги аз посетих и двете събития, и ще се опитам да разкажа какво видях.

Около 12 ч. започна шествието „За традиционно християнско семейство“, чиято началната точка беше пилоните на НДК. Събиращите се хора бяха обградени отвсякъде от полиция и жандармерия. Вееха се български знамена, а от пилоните оратори изнасяха речи. Събралите се наброяват около 300-400 души.

Пространството пред пилоните на НДК се изпълни с хора бързо.
Пространството пред пилоните на НДК се изпълни с хора бързо.

Някъде след час, участниците се отправят по предварително планирания маршрут. Има скандирания, хората носят плакати, има и доста усмихнати млади семейства с деца, бебета, кучета. По очевидни причини не съм снимал отблизо децата, но те бяха значителен брой.

Минавайки през парка на НДК, шествието се увеличи и към него се присъединяваха повече хора.
Минавайки през парка на НДК, шествието се увеличи и към него се присъединяваха повече хора.
По бул. "Витоша" шествието вече бе набъбнало значително.
По бул. „Витоша“ шествието вече бе набъбнало значително.

Пред Съдебната палата имаше няколко палатки и шатри на протестриращи срещу главния прокурор Иван Гешев. На решетките бяха закачени техни транспаранти, включително партийни знамена на „Демократична България“ и „Възраждане“. Разпознавайки коалиция ДБ като най-симпатизиращи на ЛГБТ каузата, няколко човека от шествието залепиха стикери по знамето им.

Децата на шествието повече се радваха на балоните.
Децата на шествието повече се радваха на балоните.
Повечето хора бяха усмихнати.
Повечето хора бяха усмихнати.
Пред храма „Св. Неделя“ шествието спря за още няколко речи. Мнозина погрешно сметнаха спирането и речите за край на събитието и близо половината хора се разотидоха.
Едва след тръгването по улицата от камион, предхождащ шествието, се пусна музика.

Малко медии отразиха събитието. Хубавото бе, че имаше обединение на различни групи по интереси и бе направено едно събитие, подходящо за семейства с деца.

След края на шествието и преди началато на следващото бяхме свидетели на рязко влошаване на времето, включително и градушка и значително застудяване.

Отидох към Княжеската градинка, в която за пореден път, под паметника на Червената армия (който трябва скоро да бъде демонтиран), организаторите на София Прайд бяха решили да разположат сцената си.

В началото лошото време изглеждаше сякаш е прогонило голяма част от присъстващите.
В началото лошото време изглеждаше сякаш е прогонило голяма част от присъстващите.

Нещото, което изключително много се набиваше на очи, беше демографията на присъстващите. Както писах и през 2019 г., целта на това събитие не е да убеди хората, които вече имат мнение в нещо, а да убеди тези без мнение в своята кауза. Естествената цел са подрастващите, тоест децата – и от няколко години това събитие, уж насочено към възрастни, с проблеми на възрастните и каузи на възрастните, привлича все повече непълнолетни.

Отново, по очевидни причини, няма да качвам снимки на непълнолетни деца, но масовият присъстващ на София Прайд бе 17-годишно хетеросексуално момиче. Повечето изглеждаха от елитни гимназии, добре облечени, цветно, гримирани ярко – буквално деца отиват на карнавал, на забава, на най-якото събитие за сезона или дори за годината, при това безплатно. А безплатни неща в този живот няма, винаги някой плаща.

Младите са привлечени от популярни певци – певицата ни от Евровизия Виктория Георгиева, както и македонският българин Васил Гарванлиев пяха заедно, придавайки голяма тежест на това събитие. И, независимо какво мислите за София Прайд, показаха огромно затопляне в отношенията между двете държави, което е безспорно добро. Другите имена бяха една от най-популярните чалга певици – Деси Слава и тачената на ул. „Шишман“ Рут Колева – тоест, на една сцена има за почти всеки по нещо.

Може ли Гей Парад без тротинетки?
Може ли Гей Парад без тротинетки?

В крайна сметка, времето се изчисти, позатопли се, и на събитието се събраха хиляди хора. Организаторите твърдят, че това бил най-посетеният София Прайд досега и аз лично няма да се изненадам от това – всяка една голяма медия в България го подкрепя, всички вървержни заведения вече го подкрепят, има подкрепа от западни посолства и все повече политици, то е готиното събитие на сезона, а и е, на практика, единственото масово събитие, на което човек в София може да пие, пее, танцува и да се смее. Нашият град нито има карнавал, нито пък отдавна забравеният Техно фест се завръща, нито имаме дори някакъв градски панаир. Та, ние дори Бирфеста и „Цвете за Гошо“ ги позабравихме.

Така че, според мен е въпрос на време политическите цели, които си поставя, да бъдат обсъждани не само на улицата, а и в Народното събрание. Защото днешните 17-годишни само след година могат да гласуват, а след още 10 ще са сърцето на работната класа, ще са учители, университетски преподаватели, лекари, адвокати, съдии, журналисти и ще задават днешния ред на обществото ни.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Минало е нормално, културно, има място за всеки.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *