Време за четене: 2 минути

Изписани са тонове мастило по темата за партията, която когато и да се забрани, все ще е късно. Статии, сборници, книги, заснемани са документални филми, а те пак са тук и даже пак са бяха на власт до скоро, с апетити да повторят. Техни говорители ни омайват със сладки приказки как те знаят да повишават доходи, как те могат да управляват и да се грижат за бедните и онеправданите.

Историческа истина е, че левите икономически политики просто не помагат на бедните, а напротив, даже им вредят. Затова ще се опитам да илюстрирам нагледно едно от скорошните им постижения, заради което още теглим всички. Говоря за хиперинфлацията от 1996 г., докарана в мирно време от правителството на Жан Виденов и с министър на икономиката Румен Гечев.

99,9% от стойността на българския лев е изядена тогава от докараната в мирно време хиперинфлация – безпрецедентно постижение в нашата история.

Затова пенсиите днес са ниски – събраните пари за НОИ просто са се стопили, а единствените печеливши от цялата работа са онези, взели кредити от банките в левове, изплатени бързо и лесно.

Какво са 99,9% загуба на стойността? 20-те лева стават 2 стотинки.

Гледайки и по-назад във времето, БСП пак ни е струвала много. Твърде много и то ако гледаме дори само икономиката, без да говорим за морал, за култура, за изкуство, за свобода. Дори само икономиката им е катастрофална, а премахването на частната инициатива и открадването на земите на българите е рана, от която не сме се съвзели изцяло и до днес.

Къде стои България през 1938 г. спрямо другите европейски държави и къде през 2021 г.
Къде стои България през 1938 г. спрямо другите европейски държави и къде през 2021 г. Натиснете за пълен размер

Преди Втората световна война България, претърпяла четири войни за едно поколение (1885, 1912, 1913, 1915-18), световна криза, плащания на репарации, приела 600 000 български бежанци от Македония и Одринско и намираща се в необявена гражданска война с БКП, е по-богата от повечето си съседите си.

По-богати сме от Румъния и кралство Югославия, както и от Албания, Турция (непоказани на картата). Също така, България е по-богата от Полша, както и от колониалните сили Португалия и Испания.

Малко ни дели да настигнем Унгария, а Гърция, Италия, Чехословакия, Ирландия и балтийските страни са още съвсем малко пред нас.

Къде се намира България след икономическия крах на социалистическата икономика?
Къде се намира България след икономическия крах на социалистическата икономика през 1990 г.?

Когато излизаме от комунистическия строй, ние сме с огромна разлика назад от Запада, като някога по-бедните от нас страни са ни изпреварили много. Вижте картата за 1990 г.

За сметка на това днес, въпреки няколкократното връщане на БСП на власт, ние скъсяваме дистанцията значително. Забогатяваме. Днес ние сме по-богати от огромна част от бивша Югославия, с много. Зад нас са и Турция, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Армения – и това е само в Европа. В света има десетки и стотици места, на които милиони и милиарди хора мечтаят да живеят малко повече като нас, българите.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *