Средна класа, довиждане!

Време за четене: 3 минути

Снимка: Yoav Aziz , Unsplash


Оригинална публикация


2020 г. Година на спомени, промени, начало на ново десетилетие… Десетилетие, което личи, че ще бъде под знака на ограниченията и все по-чувствителното обществено разделение. И най-вече – десетилетието, погубващо т.нар. „средна класа“.

„Що е то средна класа?“ е въпрос, по който е изписано много. Безчет мислители са отделяли времето по въпроса (ime.bg). Аз бих я определил като: „онази образована част от обществото, с изявена позиция по политически и икономически въпроси, която чрез заплащането, което получава и труда, който полага, може в семейна клетка да полага грижи за 2-3 деца, да спестява и инвестира чрез покупка на движимо, недвижимо имущество и финансови активи“. Стана малко дълго? За да е изпълнимо всичко споменато водещи са два фактора: крайният доход и това, което дава като покупателната способност.

Какво казват за света числата и изследванията?

Още през март тази година Световната банка излезе със становището, че за първи път от края на XXв.средната класа намалява с 90 милиона (pewresearch.orginvestor.bg) – до 2.5 млрд.души. И нека поясним – тъй като разбирането за „средна класа“ е твърде широко, обикновенно се взимат тези хора, при които всеки член от семейството в едно домакинство разполага с разходи между 10 и 50 или 11 и 110 долара – доста широка трактовка, нали?

Всъщност можете да проверите при вас как стоят горе-долу нещата в световен мащаб ето тук – pewresearch.org.

 Пример - семейство от двама души, вземащи средната заплата в частния сектор - 1 483 лева към юни 2021 г., се съизмерват така спрямо света.
Пример – семейство от двама души, вземащи средната заплата в частния сектор – 1 483 лева към юни 2021 г., се съизмерват така спрямо света.

Изследванията отделят голямо внимание на един от основните фактори – COVID-19. Интересен е и фактът, че до края на десетилетието „в редиците“ на средната класа се очаква да се влеят близо 1 млрд (money.bg). Души. Ще си кажете „Е, Страхиле, значи всичко е наред“. Да, но логично е, че след като само за 10 години увеличението ще бъде с 30%, то това значи, че голяма част от тези хора ще дойдат от по-заможната група (за периода 2011-2019 увеличението е от 13 на 18%). Въпросът е – какво ще се случи с хората, които изпаднат от категорията „средна класа“. Ами, те попадат в категорията „беден“ – живеещ с по-малко от 2 долара дневно .

Има ли почва у нас?

Лично аз не бих се придържал към това твърде широко рамкиране. Смятам, че е редно нещата да се наблюдават от гледната точка на заобикалящата ни реалност. А тя е: България. Увеличение на продуктите от основната потребителска кошница. Чувствително се увеличава разходната част за храна, жилище, поддръжка, такси, обувки, здравеопазване, транспорт, горива. Намалява разходната част, която българинът отделя във влогове – nsi.bg. Само за една година средната разходна част на член от българското семейство скача от 1 384.46 на 1 665.92, а на домакинство – от 2 954.59 на 3 468.13.

Логично е за България да приемем, че „средната класа“ е тази, при която член от домакинство получава поне 1525 лв. (данни за второ тримесечие на 2021 г. – nsi.bgmediapool.bg). Простата сметка е следната – ако двамата родители в четиричленно семейство получават по 1600 лв. заплата, то общият доход е 3200 лв. Което означава, че средностатистическото семейство, което трябва да бъде „план минимум“ за поколението, което в момента създава деца, с хиляда зора покрива разходната си част.

Ще кажете: „Ама Страхиле, то сега минималната работна заплата ще вдигнат, а и като цяло заплатите са се вдигнали с 14% спрямо 2020 г. (mediapool.bg)“. Да, ще приема аз. Но – нека отчетем повишаването на цените, за които говорихме. И да прибавим към тях близо 5%-ната инфлация от септември 2020 до септември 2021 г. – nsi.bg. Оказва се, че „средната класа“ не изпълнява функцията си на двигател на икономиката, а на елемент, който просто „преживява някакси“.

Друг е въпросът, по отношение на минималната работна заплата, че законодателят ще уреди този въпрос; но това със сигурност ще доведе до утежнение и за работодателите ни. И тук проблемът не бива да търсим в работодателя. А по-скоро в държавните механизми и нуждата от намаляване на сивия сектор.

Като за финал

Нека се върнем към началото на текста. Споделих какво смятам, че трябва да бъде определението за „средна класа“: „онази образована част от обществото, с изявена позиция по политически и икономически въпроси, която чрез заплащането, което получава и труда, който полага, може в семейна клетка да полага грижи за 2-3 деца, да спестява и инвестира чрез покупка на движимо, недвижимо имущество и финансови активи“.

Затова Ви питам:

Вие закупихте ли си жилище?

Отглеждате ли 1, 2 или 3 деца?

Имате ли нов или поне 5-годишен автомобил?

Имате ли толкова спестявания, че да изкарате цяла година без работа?

Имате ли средства да инвестирате?

Е, сега бихте ли казали „Средна класа, довиждане“?

Сподели
Страхил Алг. Василев
Страхил Алг. Василев

Страхил Алг. Василев е завършил средното си образование в НГДЕК "Константин Кирил Философ", а висшето, със специалност Журналистика - във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски". По време на следването си и след завършването е съдебен репортер в престижни издания, сред които "Правен свят", "Дневник" и "Капитал". В момента се реализира в сферата на корпоративния PR.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *