Паркът „Аязмото“ в Стара Загора – създаден от частната инициатива на митрополит Методий Кусев

Време за четене: 2 минути

Официално старозагорският парк Аязмото носи името на Старозагорския митрополит, революционер и активен гражданин, много активен анти-социалист от края на XIX и началото на XX век. Методий Кусев е висш български духовник и общественик от Прилеп, един от водачите на движението за църковна независимост и национално обединение със съществен принос за защитата на българската кауза пред Великите сили по време на Източната криза от 1876 – 1878 г.

Като протосингел на Екзархията Кусев прави много за утвърждаването на българщината в Македония непосредствено след Берлинския договор. Като старозагорски митрополит от 1896 до 1904 г. и от 1920 до 1922 г. е виден участник в обществения живот на града и основател на парка „Аязмото“. Автор е на много статии и брошури по църковни и национални въпроси.

Аязмото всъщност носи това име, тъй като митрополит Методий е човекът, заради когото тази крива нива над Стара Загора е парк.

С идеята да създаде съвременен парк града си, той започва да купува различни видове дървета от целия свят. Тъй като сам не му стигат личните средства, и среща сериозен отпор от хора, които смятат, че тоя парк ще навреди на пасищата им, той създава фонд за дарения „Св. Йоан Милостиви“. С помощта на даренията събира достатъчно средства, за да засади в парка с всякакви екзотични растения и да обезщетява местните, вземайки пасищата за парк.

Методий Кусев е прототипът на Лазар Глаушев от „Железният светилник„. Той носи статии на различни езици за зверствата по време на въстанията, скрити в чорапите си, за да ги предаде в Истанбул на европейските дипломати и журналисти. Като митрополит основава дружеството за набиране на средства за залесяване на кривата нива, наречена Ахмак баир. И първи говори за модерното земеделие, овощарство, пчеларство в хармония с природата.

Той е смятал, че красотата и близостта до природата извисяват духа. Доста еко-православно го раздава и наистина е анти-социалист и русофоб. А договорката със селяните, за да му дадат вода е в замяна да им намери учителка за училището и да й плаща заплатата. За водоснабдяването изписва железни тръби от швейцарска фирма и понеже поръчката е много голяма, от фирмата му подаряват и много красив отлят фонтан. Фиданките на най-разнообразни дървесни видове ги е „изписвал“ от чужбина.

Цар Фердинанд обаче не харесва това и е искал да национализира парка, тъй като не можело да бъде частен, на митрополита, и урежда свалянето на Кусев след доноси срещу него. Чак в началото на 20-те години на миналия век Методий Кусев се връща на поста си като Старозагорски митрополит.

Освен да засади дървета, митрополит Методий облагородява района като докарва вода на безводния баир от едно село.

Местните не искат да му дават вода, затова той ги обезщетява – пак с лични средства. С дарения пък там се строи църквата „Теодор Тирон“.

Тъй. Ако трябва да знаете едно нещо за Старозагорския митрополит Методий, нека е това, че е активен анти-социалист, бифор ит уос куул и гражданин, който не е чакал държавата да направи нещо за обществото, а е давал личен пример.

Сподели
Теодор Караколев
Теодор Караколев

Теодор Караколев е журналист и изследовател на историята на архитектурата. Прави материали за култура и изкуство в сайта "Под тепето", като има опит и в редица други национални и пловдивски медии. Занимава се с изследване и популяризиране на архитектурата между двете световни войни във фондация "Български архитектурен модернизъм". Завършил "Изкуствознание и артмениджмънт" в НБУ с дипломна теза "Архитектура на православните храмове в България между двете световни войни". 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *