Разликите в употребата на Facebook и Twitter

Време за четене: 2 минути

Социалните мрежи са като Матрицата на Нео. В нея всеки от нас търси и съответно намира всичко – от ново запознанство до ново място за изливане на душата. И тъй като след появата на Facebook и Twitter другите видове блогове преклониха глава и се отдръпнаха назад, е хубаво да знаете за разликата между двата основни конкурента социални медии.

Ще ви разкажа от личния си пример. Когато направих Twitter-акаунт попаднах на няколко неща, писани от анализатори, относно разликата между Facebook и Twitter. Ето ги и тях:

Facebook е място, където да се срещнеш с твои съученици, а Twitter – със съучениците, които си искал да имаш.

  • Според социалната си обвързаност Facebook е по-скоро „култ към личността“, отколкото социална мрежа.

От другата страна имате Twitter, в който всичко се движи бързо и красноречиво – буквално. Има се предвид, че при 280 символа няма място за много дълбоки писания. Но имаш възможност да напишеш това какво си видял, какво си ял и какво ти се иска да правиш – без да ставаш досаден на околните (т.е. без да се разбира това като спам). Но все пак е хубаво човек да си има мярка.

  • Трудно е да се измъкнеш от Facebook, което може би е причината, поради която проучванията показват, че е по-добре да не го използваш.

Между потока от публикации, включващи новини от вашите близки, приятели, колеги, страници и т.н. и затрупания интерфейс Facebook ви кара да си мислите, че все сте пропуснали нещо.

Алгоритъмът на Twitter е направен да показва всичко, но той ви показва реално почти всичко. В началото Twitter показваше нещата от-до, но впоследствие се сложиха граници и сега потребителят може да разгледа туитове (постовете в Twitter се наричат „tweet туит“), публикувани в основния поток новини до около 12-16 ч. назад в хронологията. (В самият Twitter-акаунт на човека или страницата ще ви се покажат публикации дори по-назад в хронологията от тези 12-16 ч.)

  • Facebook е за качване и показване на лични неща – снимки на семейството ви, с близки приятели, кучето на съседа ви и т.н. А Twitter обикновено ви свързва с хора, които може да не познавате;  позволява ви да влезете и да проверите какво се случва, а след това да се върнете към истинския живот.

Със сигурност много хора ще намерят хубави страни и в едната и в другата социална мрежа. Но в последните години, и особено сега, когато политиката вече заема все повече място и време от нашия живот (дори и на тези, които не се интересуват от нея) трябва да решите – кое би ви разсеело по-малко и кое си заслужава времето. Защото и Twitter и Facebook вече са основни трибуни на политици, популисти, бебета, котки.

Разбира се има и други социални мрежи – напр. Instagram, но и тя претърпя маркетингови промени. В началото започна като мрежа, в която хората да споделят своите снимки (поне така я възприемаха), а впоследствие показа същността си – предназначена е за медиите, а не за блогъри (с изключение на travel блогърите). Instagram, също така, има и специална потребителска база, насочена единствено и само към снимки на дрехи, коли, прически – въвеждане на модни тенденции във всякакъв аспект.

Като обобщение бих казал от опит: Facebook (когато не ви блокира) ви кара да изградите емоционална връзка със съдържанието му, докато Twitter ви дава възможност да проверите каквото желаете и да изградите емоционална връзка не с алгоритъм, а с реалния свят.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *