Блокиране във Фейсбук за реч на омразата – защо, кога и как

Време за четене: 5 минути

Снимка: Roman Martyniuk, Unsplash

През далечната 2008 г. аз направих своя Фейсбук акаунт. В началото събирах основно близки приятели и роднини, а после започнах да добавям журналисти, политици, общественици, бизнесмени, хора с интересни мнения и каузи. През годините приятелите ми достигнаха почти 4000 души, аз следвам стотици хора и стотици следват мен. Накратко, създадох своя виртуална общност, която ми доставя новините по-бързо, по-ефективно, по-евтино и по-качествено от произволни стари медии. Естествено, компанията Facebook се усети и започна да вкарва все повече и повече реклами, ограничения и промени какво ще виждаме в главната страница.

И ако това можеше да се преглътне, преди около два месеца системата на Фейсбук сякаш полудя. Стотици хора, които следвам или познавам (включително и аз), биваха банвани от сайта за периоди от 1 ден до 1 месец. Провинението ни? Нарушаване на правилата чрез употреба на „езика на омразата“ (повече за тази концепция, взета от културния марксизъм можете да прочетете тук). Или, казано на нормален език – цензура и забрана на някои думи и изрази, с абсолютно реалната възможност един ден те да стават все повече и повече и да се заглушават какви ли не мнения.

През годините всеки от нас е виждал нещо във Фейсбук, което не му е харесало. Някой ще пусне безвкусно клипче, гола или полугола снимка, неприятна нам музика, ще хвали своя отбор и ще псува по нашия, и да, политически мнения, с които не сме съгласни. Всичко това предизвиква какви ли не емоции, най-често силно негативни. И ако някои хора ще постъпят като разумни възрастни и просто няма да четат, гледат, следват източника, други решават да доносничат и да докладват.

Докладите от тези хора, в съчетание с въведената преди около два месеца нова система за премахване на постове по ключови думи, доведе до днешната ситуация на масови банове. Това обяснява защо някои хора могат да пишат нескончаемо колко е важно „да пратим буржоата в Белене“ например, или „да минем с багер през махалата“ и това не бива премахнато от Фейсбук просто защото не съдържа обидни думи, а никой не го е докладвал.

За сметка на това, употребата на думи като „педераст“ и „негър“ със сигурност води до това системата да засече поста ни, независимо кога е публикуван първоначално, да го свали, а на нас да наложи бан от 1 ден, 3 дни, 1 седмица, 1 месец… и после чао, акаунт!

И тъй като говорим за бот, който върши тази работа, той постоянно ще се променя в бъдеще и ще включва нови и нови фрази и изрази. Естествено, Facebook никога не е заявил публично кои точно са думите, изразите и нещата, които ни е забранено да ползваме в тяхната система и това прави борбата ни с тяхната цензура доста сложна.

За щастие, има информация по въпроса. Тук можете да намерите редица постове, които съдържат примери от документ за обучение на Facebook с реални примери от англоезичната част на сайта. Някои хора биха сметнали тези изказвания за обидни, но не всички от тях нарушават правилата на Facebook за „реч на омразата“.

„Речта на омразата“ е един от няколкото вида коментари, които Facebook проверява, освен заплахите и тормоза. Facebook дефинира „речта на омразата“ като:

  1. Атака, като например унизително обобщение или обида.
  2. Таргетиране на „защитена категория“ хора, включително такива базирани на пол, раса, етническа, религиозна или национална принадлежност, сексуална ориентация, полова идентичност и сериозна инвалидност или болест.

Правилата на Facebook за „реч на омразата“ бяха публикувани през юни от ProPublica, разследваща новинарска организация, която събира данни за преживяванията на потребителите на мрежата за това как тя се справя с „речта на омразата“.

Експертът по информационна сигурност и професор по право в Университета в Мериленд Даниел Ситрон (Danielle Citron) анализира за The New York Times шест обидни изказвания и обясни дали те могат да бъдат сметнати за „език на омразата“ според сегашните правила на Facebook.

1. „Защо индийците винаги миришат на къри?! Те смърдят!“

Според документа за обучение на Facebook, твърдението, че групи хора „смърдят“ е унизително обобщение. Говорителка на Facebook заяви, че подобно изявление ще бъде сметнато от системата за „реч на омразата“, тъй като е насочено срещу конкретна народност, което е защитена категория.

2. „Бедните негри трябва все още да седят отзад в автобуса.“

Въпреки че документът за обучение на Facebook обявява всеки призив за сегрегация за недопустима атака, подвидовете на защитените групи не получават същата защита според документа. Докато расата е защитена категория, социалната класа не е, така че атаката срещу „бедните негри“ изглежда няма да се квалифицира като „реч на омразата“ при сегашните правила, заяви г-жа Ситрон. Това е защото социалната класа в атаката премахва защитата, давана от расата.

Говорителка на Facebook заяви, че ще е нужен още контекст на изказването, за да бъде прегледано и евентуално премахнато изказването.

 3. „Белите мъже са задници.“

Това изказване е „реч на омразата“, тъй като напада подвид на две защитени категории. „Бели мъже“ включва раса и пол и има формата на псуване.

Правилата на Facebook следват американската конституционна доктрина, предлагайки (на теория) еднаква защита на всички раси, полове и сексуални ориентации, заяви г-жа Ситрон. Тя добави, че „Тази политика може да доведе до неприятни резултати, тъй като не всички групи са еднакво уязвими във всички контексти. Това забравя, че повечето мъже имат силната ръка и предимство в обществото. Всъщност ние се безпокоим наистина за дискриминацията и подчинението на жените.“

С други думи, подобни изказвания може и да са расистки, сексистки и обидни, но Facebook е малко вероятно да ги изтрие сега, а в бъдеще шансът ще намалява още.

4. „Махнете „транс“ мъжете от женските тоалетни!“

Някои хора биха сметнали това изказване за обидно, други биха го сметнали за напълно нормално.

Изказването е насочено срещу група, базирана на две защитени категории – полова идентичност и пол – и призовава за отлъчване на тази група. Най-вероятно това изказване ще бъде допуснато да остане във Facebook заради продължаващите дебати в САЩ за правата на трассексуалните хора, заяви говорителка на Facebook. Политици от Републиканската партия в Тексас са използвали подобен език, за да съберат подкрепа за забрана на транссексуалните за достъп до женските тоалетни.

5. „Спортните репортерки трябва да бъдат ударени в главата с шайба за хокей.“

Въпреки че полът е защитена категория, документът за обучение на Facebook твърди, че професията не е. Въпреки че това е призив към насилие, изглежда това не нарушава правилата на компанията за „реч на омразата“, смята г-жа Ситрон. Това е така защото включването на професията в атаката премахва защитата, която полът носи.

Говорителката на Facebook заяви, че това изказване все пак би било засечено от системата по друга политика относно директните заплахи.

 6. „Никога не бих се доверил на бежанец-мюсюлманин… всички те са крадци и обирджии.“

Това изказване не би било сметнато от Facebook за „реч на омразата“. Въпреки че компанията обикновено третира пренебрежителните атаки, включително базираните на религиозна принадлежност, като недопустима, документите за обучение на компанията класифицират имигрантите като „полу-защитена категория“. Това означава, че те не са защитени от някои видове атаки, включително пренебрежителни атаки. Според документа за обучение на Facebook, тази полу-защитена категория е била създадена в отговор на огромната онлайн дискусия за бежанската вълна.

Говорителката на Facebook заяви, че ще е нужен още контекст, за да бъде правилно оценено изказването. Тя добави, че компанията очаква своите хиляди редактори на съдържание (тоест цензори) да вземат контекста под внимание, когато вземат решения, както и че компанията постоянно променя политиките си, за да е в крак с променящите се културни нюанси.

Тъй като българският език е сравнително малко говорим език в света, с около 9 милиона души, аз лично не бих се изненадал ако за българоезичния Facebook има само няколко души, може би до 20-30, които са натоварени със задачата да проверяват докладите. Останалото го върши системата, като при определен брой доклади за кратко време практически всеки един профил може да бъде баннат за определено време.

Чакат ни много лоши времена на цензура и самоцензура, на следене, слухтене и докладване за грешна мисъл, дума, действие. Някои мои приятели съветват да си ограничим достъпа до акаунтите, други пък блокират наред всеки, за когото има съмнение, че може да ги докладва. А аз седя и се чудя – нима именно тази омраза, разделение и взаимно недоверие не е нечия цел? Разделяй и владей е най-старата и изпитана военна тактика. Затова и аз няма да допусна тези тактики да променят изказа ми, мислите ми или приятелите ми. Ще се боря до край за пълна свобода на словото, защото без него другите свободи се губят за ден. Борете се и вие.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. С цензурата в полза на малцинствата носещи основно негатив в същността си, Фейсбук е обречен на смърт, като социална мрежа за мнозина.
    Преди време точно заради дивашка модерация загинаха голяма част от форумите, сега ще ги последва Спамбук.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *