Как да си изберем телефон, който да предава най-малко информация?

Време за четене: 2 минути

Снимка: Hal Gatewood, Unsplash

И така, решили сте да си вземете телефон, който не изпраща автоматично данни за използването и местоположението ви на Apple или Google няколко пъти на час. Чудесно, е, че го обмисляте. Ако не знаете откъде да започнете, надяваме се да ви улесним в избора на телефон, който балансира между поверителността и използваемостта, пише в свой анализ американската софтуерна компания Inland Applications.

Нека преминем към същината на въпроса – на практика имате три възможности.

Calyx OS

Операционната система Calyx OS е най-добрият вариант по отношение на балансирането на поверителността и сигурността. Все още ще можете да изтегляте повечето приложения за Android, а операционната система Calyx включва лесни за използване инструменти за защита на личните данни, както и по-усъвършенствани функции за защита на личните данни и сигурност.

За да започнете работа с операционната система Calyx OS, се нуждаете от устройство, което да я поддържа. Институтът Calyx (организация с нестопанска цел, чиито отчети можете да видите тук) поддържа операционната система и поддържа списък със съвместими устройства и инструкции.

Ако търсите най-рентабилното решение, изберете Google Pixel 3 или Pixel 3 XL. Ако не се притеснявате да похарчите малко повече пари и искате по-съвременен хардуер, изберете Pixel 5, най-новия телефон с налична версия на Calyx OS.

Забележка: устройството трябва да е фабрично/отключено от оператора.

Пълен списък на устройствата за Calyx OS и инструкции за инсталиране можете да намерите тук.

Lineage OS

Lineage OS също е добър вариант. Lineage не се предлага със специални функции за поверителност или сигурност, но липсва проследяване от Google. Тъй като Google така или иначе е основната ни грижа по отношение на събиране на данни, това върши работа отлично.

Предимството на Lineage OS е, че техният списък със съвместими устройства е много по-голям. Много повече телефони работят с Lineage OS, отколкото с Calyx. Ако сегашният ви телефон е съвместим с Lineage, можете да започнете оттам.

Списък на устройствата, съвместими с Lineage OS, можете да намерите тук. Инструкции за инсталиране можете да намерите на страницата за всяко устройство.

Graphene OS

Graphene OS се счита за по-сигурна, но по-малко удобна за потребителя. По-малко приложения за Android ще работят с Graphene OS.

Graphene е насочена към повишени нива на сигурност и поверителност, които в действителност имат значение само ако знаете как да ги използвате и как да се държите като част от по-голяма стратегия. Склонни сме да допуснем, че ако имате нужда от Graphene, вече го знаете.

Споменаваме Graphene тук, защото може да чуете за нея из мрежата, но не препоръчваме тази операционна система за повечето хора. Ако все пак искате да опитате, разгледайте предложенията им тук.

Цялостната картина

Вероятно няма да спрете да използвате обикновените приложения за ежедневието ни. Приложения като Facebook, Twitter, Instagram, приложения за онлайн банкиране, приложението на енергийната ви компания и т.н. са се превърнали в неразделна част от живота ни. Ето защо решихме да предложим варианти, които балансират между неприкосновеността на личния живот и възможността да ги използвате.

Предимството при използването на де-гъгугълнат телефон е, че ще давате възможно най-малко данни за себе си, а това си заслужава.

Дали това ще ви даде възможност да изчезнете напълно от картата на поглъщача на данни? Не. Дали използването на де-гугълнат телефон само по себе си е пълно и цялостно решение за защита на личните данни? Не. Докато взаимодействате в интернет или телефонната мрежа, оставяте някаква следа, която в крайна сметка може да се окаже свързана с вас. Това е просто начинът, по който работят тези системи.

Въпреки това изборът на де-гугълнат телефон е огромна стъпка напред и решава много проблеми, свързани с поверителността.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *