„Война и мир“ подкрепя Кристиян Шкварек

Време за четене: 4 минути

През март попитах борещите се за моя глас за кого да гласувам и кой ще защитава най-добре в Европейския парламент идеите, които изповядвам и ще защитава българските и европейски интереси, както аз ги разбирам. След много обмисляне, дискутиране и претегляне на позитивите и негативите на отделните кандидати, аз се спрях на моя избор – Кристиян Шкварек,  от гражданската листа на ВМРО.

Познавам Кристиян Шкварек от години лично и имам много високо мнение за него. По повечето, но далеч не по всички политически теми, ние имаме съгласие както за целите, така и за средствата, така че той е разумен избор за мен лично. Следващите най-близки кандидати за мен бяха Емил Георгиев от гражданската листа на коалиция „Демократична България“ и водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки.

Държа да подчертая дебело, че моята подкрепа за Кристиян Шкварек е лична и е за него като кандидат, а не за листата или партията ВМРО, която продължава да бъде ръководена от агент на комунистическите репресивни служби. Европейските избори са различни от българските и заради значително по-малкия брой депутати – 17, на практика се гласува за личности, които да имат дар слово и да могат да защитават дадена политика като представител на естествено парламентарно малцинство.

Изборите за Европейски парламент стават все по-важни с нарастващото желание за централизация и федерализация, както и все по-големи публични разходи, публични инвестиции, регулации в икономическата сфера, пречещи на частния бизнес, както и налагането на леви ценности като новата норма. Интересите на нормалните, работещи, продуктивни хора трябва да бъдат защитени и това е двойно по-важно в България, която тръгва от много по-ниско ниво от Западна Европа.

Припомням кои са 10-те точки, които намирам за най-важни според мен за всеки един български евродепутат и защо смятам, че трябва да пратим именно Кристиян Шкварек да защитава тези идеи и политики. Неговите отговори:


1. Спиране на всякакви опити за данъчна хармонизация на ниво Европейски съюз (ЕС), каквото предложение бе направено от френския президент Еманюел Макрон в неговото писмо „За Европейско обновление“.

– Това не само отговаря на личните ми съображения, но и е една от основните причини да избера тъкмо ВМРО като листа, в която да участвам, предвид битката, която Ангел Джамбазки предприе с повечето предложения на Еманюел Макрон, включително за данъчна хармонизация. Нещо, което би унищожило малкото ни останали инструменти за конкурентоспособност със Запада. 

2. Спиране на всякакви опити за хармонизация и уедаквяване на заплати, средни или минимални, на ниво ЕС.

– Тук отговорът ми е напълно същият като горния.

3. Спиране или поне драстично ограничаване на еврофондовете като инструмент за политика в ЕС. Особено важно е това за еврофондовете за земеделието, което произвежда около 2% от БВП на ЕС, но получава изключително непропорционалните 39.36% от финансирането през 2015 г.

– Това е една от малкото точки, по които няма да се съгласим и лично аз не смятам, че е проблем да се възползваме максимално по чисто меркантилен и националистически начин за максимална финансова полза от еврофондовете. Проблемите там са други – начинът, по който се разпределят и усвояват, както и вкарването им в сфери, в които биха могли да имат по-скоро дълготрайно негативни ефекти като създаването на прекомерна зависимост от тях. Използването им за възстановяване на някои изгубени след провала на плановата икономика сектори не би следвало да бъде отрязвано като възможност. Нещо повече – огромен брой хора в България разчитат на индустрии, които се крепят от тези еврофондове, и дори това да е неустойчиво в дългосрочен план, то предвид огромната ни демографска криза би било по-далновидно да намерим начин за постепенното намаляване на тази зависимост, отколкото внезапно отрязване на „клона“, което би принудило десетки или дори стотици хиляди българи веднага да напуснат страната. 

4. Спиране и противопоставяне на всякакви европейски опити за регулация и изземване на огнестрелно оръжие от гражданите на ЕС.

– Поредната тема, по която тъкмо ВМРО е подело битка и тази седмица мина в Парламента на първо четене закон, свързан косвено с това. (за неизбежната отбрана) Изцяло подкрепям максималната либерализация на продажбата на огнестрелно оръжие и употребата му за самозащита, като съм писал многократно по темата.

5. Противопоставяне на все по-скъпите климатични политики, които, по думите на президента на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, може да вземат всяко четвърто евро от бюджета на ЕС в близките години.

– Миналия септември участвах в конференция в Скопие на тази тема и изложих тези позиции за пагубния ефект на модерното Зелено движение. Наскоро отговорих и на Боян Рашев от denkstatt по темата. 

6. Противопоставяне на руското икономическо и политическо влияние, включително с налагане на по-сериозни санкции, докато руските окупационни войски не се изтеглят от цялата територия на Украйна – Крим и Донбас.

– Години наред съм писал и говорил по темата. За съжаление не мога да открия запис на участието си в Bulgaria on Air, където защитавах тази теза в спор в ефир преди две години. 

7. Защитаване на свободата в интернет от всякакви опити за регулации, включително и с отмяна на вредни регулации като изключително вредния GDPR.

– Основна точка на кампанията ми, от днес заведохме иск срещу Фейсбук като част от общата битка на десните срещу цензурата в интернет. GDPR е част от тази битка. 

8. Защитаване на правата, свободите и живота на българските малцинства в република Сърбия и република Гърция.

– Основна точка на ВМРО и признаването на малцинствата ни в Албания и Косово беше от значимите им пробиви в този мандат. 

9. Защитаване на българския народ в република Северна Македония.

– Участието ми в конференцията в Скопие миналата година и взаимодействията с ВМРО по тази тема са всичко, което съм правил до този момент по темата, така че се надявам в бъдеще да разширим дейността си в тази насока. Предимно посредством пропаганда и културна битка за умовете на събратята ни в Македония. 

10. Противопоставяне на безконтролната миграция към страните от ЕС от трети страни с не-европейска и не-християнска същност.

– Може би основната ми тема. Многобройни статии и десетки участия. Преди два месеца организирах и водих дебат на живо в Бета Хаус. Препоръчвам тази статия „Жаби ли са европейците“ от годишника на Консерваторъ, където съм концентрирал идеите си.


Ако намирате горните отговори за защитаващи българския интерес в тази ситуация добре, то можете да подкрепите Кристиян Шкварек като гласувате с бюлетина 3 и изберете преференция 107. Можете да следите страницата му във Фейсбук, а сайтът на кампанията му е szkwarek.bg.


Горният текст е абсолютно безплатна реклама, както и цялата подкрепа за кандидатурата му. Купуването и продаването на гласове са престъпление.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *