Комунистическата диктатура и учебниците

Време за четене: 2 минути

Можете ли да пишете учебна статия за Крумово време, без да споменете крумовото законодателство? Можете ли да пишете учебна статия за комунистическо време, без да споменете поне част от нормативните актове, които:

– национализират средствата за производство в икономиката;
– въвеждат единство на властта;
– партизират армията, администрацията, обществения живот;
– въвеждат цензура;
– забраняват напускането на страната и достъпа до определени територии от нея;
– създават места за принудителен труд и изселване;
– въвеждат трудова повинност;

Тези „нормативни актове“ са проследими и достъпни, могат да бъдат прочетени от всеки български гражданин с достъп до Интернет.

Същото важи сигурно и за големите икономически „успехи“ на строя.

Всички са били много по-равни, отколкото сега.

Моите роднини са ме лъгали, че дядовците им са прибирани по арести и са пребивани до смърт, ако не кажат къде са им пушките, че са чакали десетки години за кола, че в апартаментите им са настанявали някакви малоимотни и малограмотни хора.

Кръстю Цончев, виден юрист, лъже, че в началото на „справедливото“ преразпределяне на кулашката собственост, понеже моралните и законопослушни юристи на новия строй вдигнали нотариалните такси за прехвърляне на имоти, за да пресекат прехвърлянията с цел запазване на имоти, хората започнали да водят симулативни дела, включително да се женят и развеждат фиктивно, само за да запазят имуществото си.

Тогава мислеха за семейството.

Работилницата на прадядо ми не е разграбена от комунягите, а той не е пратен да прави столове в затвора с криминални престъпници.

На мои роднини не им е забранявано да следват. Те ме лъжат, мързяло ги е да запишат и затова само са се явявали на изпити да изкарват шестици и после да се оправдават, че не ги пуснали като неблагонадеждни.

Любимият ми лайтмотив е притчата за Георги Марков. Пръв приятел на Тодор Живков, член на ловната му дружинка, продал се на чуждо разузнаване, помогнали му да избяга. Отишъл там, поработил, поживял и видял колко е лош тамошният строй. Почнал да го сатиризира, написал „Достопочтеното Шимпанзе“. Английското разузнаване го отровило и го приписало на „българския чадър“.

Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите.

Като знаете цялата истина, звучи по-достоверно, нали?

А знаете ли как се нарича българската външна политика в периода?

„Външна политика с нюанси“.

А колко български дисиденти е имало?

„Нито един, всички са били свързани с чужди разузнавания.“

Лежало ли се е за виц?

„Това е силно преувеличено. Всяка система си има начин да се справя с такива хора – вижте Щатите и Гуантанамо.“

И т.н. вицове.

Четете нашите преподаватели от Историческия факултет. Не бъдете еднокнижни като студенти, прочели по една книга и изслушали по една лекция, и решили, че знаят истината.

Има достатъчно такива. И в момента се организират, за да бранят академичната свобода. От цензурата. Като по учебник.

Сподели
Георги Мишев
Георги Мишев

Завършил 73 СОУ „Владислав Граматик“ (2009 г.). Завършил Международни Отношения (2009 – 2013 г.); семестриално завършил специалност Право (2011-2016). Основател и член на Управителния съвет на независимото гражданско сдружение „Движение Обществен натиск“ (2016 г. -). Работи като бизнес консултант в търговска кантора. По убеждение – републиканец, минархист.

One comment

  1. Браво Георги, за точната статия, респект! Сега също е пълно с лицемерие, говорят ги повечето неща и нищо, а злото е пуснало дълбоки корени, това никак не значи, че трябва да се одобрява либерастизма и толерастизма сега!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *