Искаме български паметник!

Време за четене: 2 минути

Искаме български паметник в центъра на София, който да обединява, вместо да ни разделя, и да съхранява истинската ни история.


Съдбата на Монумента на окупационна Червена армия в центъра на София е решена. Столичният общински съвет гласува през 2023 г. решение монументът да бъде демонтиран и преместен в Музея на тоталираното изкуство в София. Тази страница от историята на Княжеската градина е затворена.

Сега на дневен ред е въпросът – какво да има на това място?

Едната теза е Княжеската градина да бъде възстановена в оригиналния си вид – тоест, целият постамент да бъде разрушен и на негово място да има няколко алеи, пейки, дървета, храсти и зеленина, на които столичаните да се радват.

Това е едно чудесно решение, само по себе си. Зелените площи винаги са позитивно развитие за даден град, но тук случаят е друг. Става дума за огромен, дълголетен символ, формиращ общественото съзнание, поучаващ българите. Физическото му премахване няма да е достатъчно и споменът за натрапваната от него идея за „армия-освободителка“ (от кого и какво?) ще остане.

По същия начин в народната памет и до днес битува съществуването на Мавзолея на Георги Димитров. Макар и разрушен през вече далечната 1999 г., днес той продължава да съществува в народната памет, тъй като не бе заместен от равен по сила символ. Например, родени през 2005-06 г. хора си определят срещи „на мавзолея“, макар да са родени години след края на физическото му съществуване.

Позитивен пример как се замества паметник е този на Владимир Ленин. Преместен в Музея на тоталитарното изкуство, той вече е изтрит от колективното ни съзнание и дори възрастни хора не помнят къде точно е бил. Причината е проста – днес там е статуята на София, която е символ с толкова силен заряд.

Затова и е правилно на мястото на МОЧА да бъде издигнат друг, български паметник, който да бъде обединяващ символ на обществото ни.

Събитието

На 9 май 2023 г. ние, граждани на София и България, ще поискаме една огромна несправедливост да бъде поправена. В центъра на столицата ни е редно да има голям, красив, възпитаващ в добродетели и показващ историята ни паметник.

Този паметник трябва да носи позитивен заряд, да събужда чувство на гордост и да бъде приет от всички граждани, независимо от политическите им възгледи. Вярваме, че така разделението в обществото ни ще намалее и ще можем да гледаме напред, към бъдеще, в което можем спокойно да се гордеем като българи и жители на София.

На събитието са поканени граждани, партии, организации – всеки, който намира за нужно да бъде изграден нов, голям, красив и най-важното български паметник на това място.

На събитието ще се веят изключително и само български знамена, ще има български лентички за участниците, които да закачат на дрехите си, ще има голям транспарант с текст „Искаме български паметник!“, ще има балони и добро настроение.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *