Паразити в тялото на избягал от Северна Корея показват живота под комунистическа диктатура

Време за четене: 2 минути

Една и съща страна в продължение на хиляда години. Един народ, една географска област, една история, една култура, един език. После едно събитие и 60 години по-късно: от едната страна на границата лекари представят на конференции в небостъргачи колко пълни с червеи и паразити са хората от другата страна на границата – същият им народ до скоро.

За другият път някой като ви каже „ами мен не ме интересува политиката, и без това няма значение„. Южнокорейските лекари в момента лекуват севернокорейския войник, който е бил прострелян от колегите си. Те заявяват, че в тялото на войника са открили „огромен брой“ паразити, предава The Asian Correspondent.

Южнокорейският лекар Лий Кук-йонг заяви, че състоянието на пациента е стабилно, но броят на червеите в тялото му води до замърсяване на тялото му и усложнява възстановяването му, съобщава Би Би Си.

Състоянието на войника също се смята, че хвърля светлина върху живота в изключително затворената Северна Корея. „Никога не съм виждал подобно нещо за моите 20 години като лекар“, каза Лий пред репортери. „Виждал съм нещо подобно само в учебник.“

Лекарят обясни, че най-дългият паразитен червей, изваден от тялото на неназования войник, има огромната дължина от 27 см.

Паразитите, заедно със зърната царевица в стомаха му, може да потвърдят това, което мнозина експерти и по-ранни бегълци от комунистическата диктатура са описвали. Ситуацията с храната и хигиената за много севернокорейци е изключително тревожна.

„Макар че нямаме солидни данни, показващи здравословните условия в Северна Корея, медицински експерти предполагат, че проблемите с паразитните инфекции и сериозните здравни проблеми са преобладаващи в страната“, коментира Чой Мин Хо, професор в Сеулския национален университетски колеж по медицина, специализиращ в паразитите.

Състоянието на войника „не е изненадващо, като се имат предвид проблемите на северната хигиена и паразитите“, каза той.

Войникът е прелетял с хеликоптер в болница миналия понеделник след драматичното му бягство в Южна Корея под градушка от куршуми, изстреляни от севернокорейски войници.

Смята се, че е бил сержант на армейски служители, който е бил настанен в съвместната зона за сигурност в примирието на Обединените нации в с. Панмуньо, според Ким Биунгуей, депутат от управляващата партия на Южна Корея.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *