За въздуха – предизборно и не само

Време за четене: 3 минути

„Добрите новини са лошите новини“ – тази максима бележи всяка новинарска емисия от години. Години, години, години наред държим да слушаме всевъзможни черни битовизми  – плочките в центъра на София са криви, деца убили щъркел, катастрофи, статистики, че сме най-бедни в Европа. Действително добрите новини нямат потенциала да стигнат същата читаемост поради една много проста причина – човешкият мозък е нагоден да решава проблеми. Само лошите новини раждат проблеми. В тази връзка колкото е по-злободневна една новина, толкова по-голям потенциал за виралност има.

Проблемът е, че покрай всичките плочки, асансьори на Цветанов, кашкавали за шефове на БАБХ, някак като общество изпускаме наистина важните новини. Изпускаме как можем да се възползваме от добрите новини, как да подобрим живота си поединично като решим проблемите си като общество.

Години наред воюваме с тютюнопушенето. Забраняваме явните реклами с него, слагаме му унищожителен акциз, въвеждаме нови видове цигари без горене и т.н. Практически в цялата ни най-нова история борим този порок, обяснявайки на хората колко много си съкращават живота с тютюнопушене. И това безспорно е така. От няколко години една нова тема, тази за мръсния въздух, доби известна популярност, но не и в необходимите мащаби. Мажоритарният дял от работоспособното ни население живее в градове с отвратителен въздух. Според лекарите при едно трикратно превишаване на нормите, което е почти ежеседмично в големите градове, дишането на такъв въздух е равносилно на изпушването на поне 15 цигари. В тази връзка трябва много ясно да си дадем сметка – кашкавалът на онзи от БАБХ е забавна и интересна тема, но вкарването му в затвора няма да окаже пряко отношение към нашия живот. Това да си решим проблема с мръсния въздух и да живеем с пет години повече ще. Ние като граждани трябва да се чувстваме задължени да следим темата, най-малкото заради самите нас.

И тук идва реда на една фундаментално добра новина – държавата и МОСВ имат стратегия как да решат този проблем. Миналата година Световната банка е изготвила специален доклад за този проблем. Според него 85% от замърсяването, която дишаме, се дължи на печките на дърва и въглища, използвани в ромските махали. МОСВ и общините са започнали кампания за подмяна на отоплителните уреди с по-екологични. Течали разяснителни кампании във всичките 24 общини с надвишения. От нас зависи политиците да проявят достатъчно воля, за да изпълнят до края подетото начинание.

Защо пиша всичко това? Идват местни избори. В програмата на всеки един кандидат за кмет мръсният въздух ще намери място (тук е момента да благодарим на AirBG.info за поставянето на този важен въпрос на дневен ред). Наред с всичките чудни обяснения как хем ще намали данъците, хем услугите в града ще станат по-хубави, наложително ще се стигне до любимото „Ще мием улиците всеки ден. Ромките с метлите само разпрашават“. Всеки един избирател е наясно, че това са врели-некипели. Няма политическа партия, която да не е обещала, че толкова често ще се мият градовете, че едва ли не и гражданите ще бъдат къпани барабар с улиците. Това е отбиване на номера в цял един ресор- „Екология“. И до сега номерът винаги минаваше, просто защото българинът беше прекалено беден, за да се поинтересува от екология. Той още не се интересува.

Всеки обаче се вълнува да живее колкото се може по-дълго и максимално дълго време да бъде активен. Следващият път, когато се опитат да ви хързулнат по тази пожелателна рампа, спомнете си, че 85 % от замърсяването на въздуха идва от печките. Спомнете си, че има изработена стратегия и тя просто трябва да се изпълни. И го питайте този същия обещавач за тази програма. Защото един бъдещ кмет може да се вози в служебен Мерцедес и да не му прави впечатление мръсотията по улицата, но като тегим чертата той диша същия въздух. Всички сме заедно в този голям проблем, в който няма добри и лоши. Има само мръсен въздух и болни.

Сподели
Микротрибуна
Микротрибуна

"Силно любят и мразят." Принципите са им по-важни от текущите идеологически постулати. Вярват в Realpolitik, определяна от един-единствен вектор: добруване на българщината във всичките ѝ еманации. Търсят резултати за общото, а не за имената си, които не са и нужни, за да се качиш на Микротрибуната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *