На виртуална Лубянка никой не желае да те чуе

Време за четене: 4 минути

„Не се бойте от онези, които убиват тялото, а душата не могат да убият; но по-скоро се бойте от онзи, който може и душа, и тяло да погуби в пъкъла.”
(Евангелие от Матея 10:28)


Фактът, че преди броени минути фейсбук профилът ми бе блокиран за пореден път не е трагедия, а статистика – съвсем по сталински. Няма никаква трагедия в това една онлайн платформа да се опитва да прилага определен етикет за поведение спрямо своите потребители.

Трагедия обаче все пак има в един друг план – плурализмът е все пак сред основните ценности на либералната демокрация, в която претендираме да живеем – изречената от Волтер „Не съм съгласен с твоето мнение, но ще се боря да имаш правото да го изкажеш” е сред фразите-стълбове, на които е изградена модерността.

Разбира се, когато говорим за откровени обиди или някакво негативно съдържание свързано с насилие и прочие е съвсем закономерно то да бъде отстранено. Когато обаче говорим за историческа снимка на реклама на популярна и днес стаут бира от 30-те години, на която младеж в стилна униформа на Хуго Бос ни приканва да опитаме пенливата течност, публикувана на една скромна и некомерсиална страница като „Война и мир”, занимаваща се с открито обсъждане на обществено значими теми, то тук иде реч не за етика, а за подмяна на историята. За цензура от нов, постмодерен тип. Най-абсурдното е, че въпросната илюстрация дори не беше публикувана от мен самия, а от някой от колегите ми в сайта. Профилите на всички ни обаче пострадаха без никакво обяснение, а при опит за обжалване просто излиза кратко съобщение, че сме вече прегрешили и нямаме такова право.

Прегрешението, което Фейсбук наказва строго - реклама на ирландската бира Гинес от Германия през 30-те години на XX век.
Прегрешението, което Фейсбук наказва строго – реклама на ирландската бира Гинес от Германия през 30-те години на XX век.

Когато в ерата на болшевизма безброй човешки същества по най-различни причини са били завличани в зловещата сграда Лубянка, където са били жестоко измъчвани, разпитвани и обработвани от зловещите КГБ и съдбите на всички тези хора са били променяни фатално според зависи от волята на някой чиновник със запотени очила, едва ли някой е предполагал, че в бъдеще ще съществува аналогичен репресивен апарат, имащ същата цел като КГБ – хората да нямат право да изразяват и обсъждат свободно мислите си – но прилагащ напълно противоположен подход.

Фейсбук (а и останалите социални мрежи, действащи като картел) за разлика от болшевиките не се интересува никак от съдбите на хората, не желае да ги променя, дори не желае да ги изслуша. Защото всеки знае, че обжалването на решение на администрацията на тези платформи е загубена кауза и шансът реален човек да установи контакт с потребител клони към нула. Докато КГБ наказва физически, то Фейсбук наказва с мълчание и въобще не се интересува от подбудите на „прегрешилите”. Но това наказание, наглед и поне физически безвредно е също толкова ефективно колкото да бъдеш интерниран на отдалечено място – в ерата на глобалните комуникации да ти бъде отказан достъп до социалните медии е равносилно на това да бъдеш изолиран, изключен от обществото и захвърлен на обезлюдено място.

От цензурата на социалните мрежи пострадаха далеч не малко хора – като се почне от комедианти като Count Dankula, през теоретици на конспирацията като Алекс Джоунс, но и до далеч „мейнстрийм” и неочаквани източници на информация – ляволибералният журналист Тим Пуул, дори критикът на исляма Дейвид Ууд.

В социалистически Китай се налага система за социален контрол и оценка на „правилното” (според властите) поведение на гражданите, а „неправилно” мислещите биват наказвани по разнообразни начини – например човек изведнъж разбира, че му е било забранено да пътува, да тегли кредит, да учи, дори да живее някъде. В момента в Западният свят текат процеси, които в крайна сметка ще доведат до подобна ситуация и при нас. Забравили сме, че свободата – по думите на Радой Ралин – е като хляба – всеки ден се изпича, всеки ден се изяжда.

Преди немного време се разпространи скандално видео, в което СЕО-то в Гугъл Sundar Pichai в интервю за CNN призна, че търсачката подправя резултати при търсения и налага буквално цензурира. Някои много властни и неназовани към момента кръгове очевидно са били много притеснени, че са изпуснали юздите на ситуацията покрай изборната победа на Доналд Тръмп, но стратегиите са били преосмислени и чрез силата на нагайката нещата трябва да се върнат към онова, което е било планирано и прогнозирано.

Дали звуча параноично на фона на факта, че най-голямата и практически сраснала се с дълбоката американска държава търсачка в интернет, фактически източникът на интернет Гугъл подправя резултати при търсения, които да пасват на текущата либерална догма дори и такива, намиращи се в пряко противоречие с науката? Дали е „теория на конспирацията” когато дори ръководни кадри в тази организация признават за провеждани от тях манипулации, целящи да окажат въздействие върху политическата обстановка? А после си говорим за някакви „руски тролове”, когато съвсем не руснаци, ами американци, англичани, израелци и какви ли не по своята народност програмисти се ръководят от максимата на Йосиф Висарионович: „Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете”, в случая – „Кои предоставя информацията”.

Тоталитаризмът пред който сме изправени е по-страшен от болшевизма от ХХ век в един аспект – защото не уврежда някого физически или материално, не конфискува собственост и прочее, човек няма и някаква непосредствена причина за съпротива (освен самата цензура), но системата променя мисленето и убежденията на популацията. Сиреч – свидетели сме на антропологическа подмяна.

Фейсбук блокира не само потребителският профил на „прегрешилият”, но и уж отделеният в отделно приложения Messenger става неизползваем за указаният срок. Решението наглед е очевидно – потребителят да изостави наглата платформа и да преустрои комуникациите си по други канали. Това обаче е неудовлетворително решение.

Чрез изключването от социалните мрежи, човек остава изолиран от случващото се по света, от информационния поток, а често – дори от ежедневните си задачи и контакти. Това е и причината перманентното премахването на потребителският профил в тази мрежа да не бъде все пак добро решение. Социалните мрежи съществуват вече от далеч не малко време и са неделима част от модерният бит.

Затова и решението на проблема с цензурата би могло да дойде най-вече чрез използването на паралелни, но необвързани с картела Гугъл – Фейсбук нови социални медии.

Приемането и прилагането на подходящо антитръстово законодателство също е вариант, разбира се, но предвид открито корумпираната обстановка в ЕС и намесите на Дълбоката държава в САЩ трезвомислещите граждани нямаме особено доверие в държавните институции и предлаганите от тях решения към този момент. Дори най-благородните хора, водени от най-добрите мотиви и предлагащи най-разумните държавни решения могат да постелят пътя за явна диктатура и вместо да решат проблема с цензурата в социалните мрежи, просто официално да ги поставят под държавен контрол – а до колко неофициално са вече под такъв е въпрос на спекулации.

Чрез разбиването на практически монополното състояние на тези платформи, те биха изгубили силата и значимостта си, ако не напълно, то достатъчно, че да преосмислят настоящите си практики. Някой някога беше казал, че най-ценната стока на XXI век ще бъде информацията. Днес ставаме свидетели на изпълнението на тази прогноза. А с монопол над информационният поток практически няма нужда от втора крачка към тоталитаризма – защото вече сме там.

Сподели
Тома Петров
Тома Петров

Тома Петров Ушев е публицист с интереси в областта на философията, икономиката и геополитическият анализ. Член на редакционната колегия на дясната платформа “Консерваторъ”. Магистър по икономика от УНСС.

One comment

  1. Тома, много хубав и правилен пост-коментар си показал, това е още едно доказателство, че закономерното опростачване на народа повсеместно, в цял свят върви със страшна сила! Мен също мн.ме банват, но хората с будно съзнание и очи, които различават, ще могат да видят и осъзнаят важната и пр. информация!! Та така, банват ти прифилът, защото при реклама на бира е използвана, не само линията на Хуго Боссно и немските символи на 3-я Райх, който даде почти всичко на света от техническо, военно, медицински и космическо естество, искам да кажа, че всички Техни патенти за горе казаното, се прави, употребява сега, като разбира се, нито америка, нито русия или британия, нямаше да са съпер световни сили, ако не бяха откраднали, присвоили и копирали всичко от този Райх, дали им изнася или не, това вече е друг въпрос!!! Но ето доразвитие на примерът, който ти даваш!!! Тези държави, никога няма да допуснат да се знае и разбере, толко дълго криещата се информация!
    И за историята е валиден същият казус, всеобщата и да не говорим за великата горда Българска!!!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *