Горенето на дърва е отговорно за половината от риска от рак при замърсяване на въздуха в градовете

Време за четене: 4 минути

Горене на дърва, въглища и дори боклуци е масова практика в София. Снимка: Matt Seymour, Unsplash


Високите цени на електричество, парно и газ могат да означават само едно нещо – тази зима въздухът, който всички ние дишаме, ще бъде значително по-мръсен и следователно по-опасен. С всяко покачване на цените на енергийните източници, все повече хора ще се завръщат към най-древния и прост начин за отопление – а именно, изгарянето на неща.

И ако някои ще преминат към горене на дърва, сухи и отсечени законно, както и въглища, други наши съграждани и съседи ще започнат да горят мокри дърва, дървени боклуци, пластмаси, дрехи и каквото друго им попадне, само и само да се стоплят. Нека обаче видим пред какви здравни рискове ни изправя дори ефективното горене.

Ново изследване на екип гръцки учени показва, че печките на дърва в градските райони са причина за почти половината от излагането на хората на химикали, причиняващи рак, които се съдържат в замърсените частици на въздуха.

Изследването е проведено в столицата Атина, която, както и София, е мегаполис, концентрирал огромна част от населението на страната и имащ големи групи, прибягващи до отопление чрез горене. Разликата е, че Гърция е малко по-богата, Атина е значително по-близо до море, а не заобиколена от планини, и климатът е значително по-топъл – все неща, които поставят нас в по-неизгодно положение спрямо въздушното замърсяване през зимата и следователно това изследване е много по-важно за нас.

Полицикличните ароматни въглеводороди (PAH) във фините прахови частици (ФПЧ), за които е известно, че имат мутагенно и канцерогенно действие, но не се знае много за значението на местните и отдалечените източници за нивата на PAH, са наблюдавани в гъсто населената градска среда. Проведена е едногодишна кампания за вземане на проби в Атина, Гърция, при която са били анализирани повече от 150 проби за 31 PAH и широк спектър от химични маркери, комбинирана с позитивна матрична факторизация (PMF) за ограничаване на времевата променливост, източниците и канцерогенния риск, свързан с PAH.

Установено е, че при горене на дърва (изгарянето на дървесна биомаса), източник, присъстващ най-вече по време на интензивни замърсявания през зимата (наблюдавани през 18% от дните на измерването през 2017 г.), води до нива на PAH през зимата, които са 7 пъти по-високи, отколкото през другите сезони, и е толкова важен за средните годишни концентрации на PAH (31%), колкото и замърсяването от дизелово гориво и нефт (33%) и бензин (29%).

Това води до голям брой излишни случаи на ракови заболявания, дължащи се на свързаните с изгарянето на биомаса високи нива на ФПЧ.

Учените настояват за незабавни действия за намаляване на жилищните емисии от изгаряне на дървесна биомаса в градските райони, изправени пред подобни проблеми.

Анализът е направен за Атина, Гърция, но изследователите са категорични, че това не е необичаен случай и резултатите могат да бъдат отнесени и до други градове. Те коментират, че изгарянето на дърва в домовете е значителен проблем за качеството на въздуха в градовете в цяла Европа и че прекомерното излагане на дървесен дим може да доведе до сериозни последици за здравето.

Атанасиос Ненес от Фондацията за изследвания и технологии „Хелас“ в Патра, Гърция, и Федералната политехническа школа в Лозана, Швейцария, и един от екипа, изготвил новото проучване, коментира така:

Атина не е изключение – тя е по-скоро представителна за правилото. От една страна, това е: „О, Боже мой, това е ужасно. Но от друга страна, то посочва нещо, което хората действително могат да направят, за да намалят този риск без прекалено много усилия. По принцип трябва да се спре изгарянето на дърва. Това е основното.

В момента Столична община е повела една кампания, целяща да адресира последствията, но не и корена на проблема. Планира се 20 00 домакинства в София да получат нови печки, които по-ефективно да горят и да имат очистващи инсталации и така да бъде адресирано качеството на въздуха в нашата столица и най-многолюден град.

По данни на самата община, 35% от замърсяването на въздуха в Столична община идва от твърдото битово отопление, като при население 1.23 млн., има 55 000 домакинствата, които са отопляващи се на въглища или дърва.

С поскъпването на другите видове отопление обаче мисля, че абсолютно всеки един е наясно, че бройката им ще се повишава драстично, освен ако не бъдат взети някакви мерки – а тяхното повишаване ще доведе неминуемо и до понижаване качеството на въздуха. Така дори спорни проекти като плануваният инсинератор за боклук може да се окажат нетно полезни, ако успеят да намалят крайната цена на парното за клиентите на „Топлофикация – София“.

Проблемът е, че дори най-новите модели печки за изгаряне на дърва, отговарящи на стандарта за „екодизайн“, все още отделят 750 пъти повече замърсяване с дребни частици, отколкото един съвременен камион. Според учените печките на дърва също така утрояват нивото на вредното замърсяване в домовете и трябва да се продават с предупреждение за здравето.

Според изследователите нивото на замърсяване с PAH в Атина е от същия порядък, както установеното при проучвания на други европейски и северноамерикански градове, като обикновено за градовете в Китай се съобщават много по-високи нива.

Средната годишна концентрация на PAHs в проучването в Атина е била под границите на ЕС, но два пъти по-висока от референтното ниво на Световната здравна организация. Въз основа на данните на СЗО се очаква PAH в Атина да причинят 5 допълнителни случая на рак на всеки 100 000 души, казват изследователите.

Колко ще са тези в София и другите градове на България, вероятно ще разберем след години.

Аз лично смятам, че трябва да се полагат целенасочени усилия чистото отопление на домакинствата – на газ и ток, да бъде насърчавано чрез умни инвестиции, каквито са например програмите за саниране на жилища, инвестирането в газификация на нови и стари квартали, а на макрониво – развитието на ядрена енергетика (какъвто пример ни дава Финландия), вдигане на мораториума върху проучванията и добив на шистов газ, бързото изграждане на газовия интерконектор с Гърция, отказ от затваряне на ТЕЦ „Марица – Изток“ и цялостно отхвърляне на вредната „Зелена сделка“.

Ако искаме чист въздух и чиста природа, ни трябва мисъл за бъдещето, а не само голи надежди.


Изследвания

Annual exposure to polycyclic aromatic hydrocarbons in urban environments linked to wintertime wood-burning episodes, Tsiodra, I., Grivas, G., Tavernaraki, K., Bougiatioti, A., Apostolaki, M., Paraskevopoulou, D., Gogou, A., Parinos, C., Oikonomou, K., Tsagkaraki, M., Zarmpas, P., Nenes, A., and Mihalopoulos, N.:, Atmos. Chem. Phys., 21, 17865–17883, https://doi.org/10.5194/acp-21-17865-2021, 2021.

Indoor Air Pollution from Residential Stoves: Examining the Flooding of Particulate Matter into Homes during Real-World Use, Rohit Chakraborty, James Heydon, Martin Mayfield and Lyudmila Mihaylova, Atmosphere 202011(12), 1326; https://doi.org/10.3390/atmos11121326

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *