Новият гръцки президент е „наш човек“, родом от Ени кьой, Ксантийско

Време за четене: 2 минути

Първата жена-президент на Гърция ще встъпи в длъжност чрез съответната церемония в петък, 13 март 2020 г.  Катерина Сакеларопулу (Κατερίνα Σακελλαροπούλου) е родена на 30. 05. 1956 г. и по произход е от българското гръкоманско с. Ени кьой (бълг. Кръстополе,) а от 1926 г. преименувано със закон като Ставропули, намиращо се в южните Родопи в Гърция.

Катерина Сакеларопулу живее на семейни начала с адвоката Павлос Коцонис и е първата жена, председател на Върховния касационен съд-Атина. Има правен научен труд по екология на тема „Финансовата криза и защита на околната среда според съдебната практика на Държавния съвет“.

Според Дойче веле тя е „топ юрист, но политически аутсайдер“, като добавя:

Конституцията дава ограничени пълномощия на президента на Гърция, но г-жа Сакеларопулу е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и често ще бъде консултант по международни въпроси.

Бившата община Ставропулис сега е част от новия формат „евро-община КСАНТИ“, самото Ставропулис, по местни твърдения има население от 797 гърци и български патриаршисти (Лагера“Еникьой“, Кръстополе).

То е заобиколено от селища с българи-мюсюлмани (помаци) и християни: с. Геракас (бивше Атманджа) – 26 жители българи-мохамедани и гърци; с. Исеа (бивше Исидже) – 137 ж.; с. Мега Евмиро (бивше Емирли) – 79 ж.; с. Миртуса (бивше Мураджик) – 13 ж.; с. Орестини (бивше Кьористен) – 14 ж.; с. Пилима (бивше Печели) – 125 ж.

Регионът, от който е родом бъдещият президент на Гърция исторически е населен с компактно българско население.
Регионът, от който е родом бъдещият президент на Гърция исторически е населен с компактно българско население.

Бихме добавили и близкото до него друго българско родопско с. Габрово (дн. Калифея), което обаче не съществува реално, в историята си на два пъти опожарявано от гръцки андарти, поради българското си население, непожелало да се погърчи.

Родом от Габрово е българският търговец и дарител Кудоглу, който построява църквата „Св. Никола“ на Порто Лаго и чиято къща в Ксанти днес е етнографски музей.

В Габрово и Ени-кьой преподава в българските екзархийски училища тук по-сетнешния златоградски даскал Яков Димов Змейкович, родом от българското с. Вруток, Гостиварско, в Македония.

От селото на г-жа Катерина Сакеларопулу пък е родът на Георги Вулев, дядо на скандалната журналистка Албена Вулева от някогашните „Жълтини“ по телевизия СКАТ, но автор на книга с историята на Ени-кьой, Ксантийско, издадена у нас през 70-те години на XX век. Същият, който след деветосептемврийския преврат през септември 1944 г. е първи секретар на общинския комитет на БКП в Златоград.

Сподели
Ефим Ушев
Ефим Ушев

Ефим Ушев е главен редактор на "Златоградски вестник".

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *