Нямате оправдание да сте бедни

Време за четене: 3 минути

Снимка: Jon Tyson, Unsplash

Никой друг не им е виновен. Изхождаме от презумпцията, че човек е сам господар на собствената си съдба, и че всички сме свободни да преследваме собственото си щастие, и че това, което сме днес е резултатът от съвкупността от всичките ни минали избори, решения и постъпки, поне откакто сме пълнолетни, ако не и от по-ранна възраст.

Няма по-благоприятно време от днес човек лесно да придобие уменията, които ще го направят богат, и да продава тези умения на международен пазар, за такава цена, която да го устройва.

Читателят, на когото всичките крайници и сетива функционират, и е прочел и има менталния капацитет да осмисли всичко прочетено до този момент, е по-богат от 99% от всички хомо сапиенси, раждани до сега на планетата, откакто съществува вида и в следващите редове ще разберете как може да станете още по-богати и след това няма да имате оправдание да сте бедни, и няма да има друг виновен за това, освен вас самите.

Съществува едно такова нещо, наречено интернет, тези редове достигат до вас посредством него в момента. Това е може би най-великото изобретение на човечеството след огъня. То съхранява цялото познание на човечеството, и то е достъпно за всички.

Институционализираното формално образование предстои да стане отживелица, и все повече работодатели ще се интересуват повече от натрупаните ви знания и умения, отколкото от кой университет ви е издадена дипломата, напротив, авторитетът на университетите като образователни институции ще се изгуби. Бумът на технологиите доведе до най-голямата експлозия на търсене на високо квалифицирани и платени кадри, виждана някога в историята. Няма достатъчно хора, които могат да заемат тези работни места, и работодателите се опитват да ги привличат освен с високи заплати, и с всякакви други облаги и придобивки, включително гъвкаво работно време или дистанционна работа, и приемат всеки с минимални познания и готовност да натрупа още.

Възможностите за стартиране на собствен бизнес също никога не са били повече. „Аз не съм образован“ вече не е оправдание. Въпреки че предвид достъпността на образование в частност в нашата страна, защо наистина не сте образовани? В нашата страна до 12 клас е задължително и безплатно за учащите, а държавното висше образование е на ниски цени за студентите.

Най-полезните бюджетни разходи от нашите данъци са тези за образование, защото крайният продукт от тях е продуктивни хора, нетни данъкоплатци, които ще решават проблеми, и ще допринасят за постъпленията в социално и здравно осигурителните системи, включително и за неотложната помощ, която е безплатна, дори и за неосигурени лица.

Не са рядко срещани случаите на хора, които с оправданието, че са бедни и безработин, не си плащат здравните осигуровки, не ходят да се лекуват своевременно, състоянието им деградира и стига до спешно, и тогава се възползват от финансирано от всички осигурени лица лечение, което в частни клиники би им излезнало прескъпо, тъй като това е неговата стойност, но в държавни лечебни заведения стойността е социализирана, разпределена между всички платци, солидарна.

Същите хора обаче ще си платят интернета и кабелната телевизия, защото иначе ще им бъдат прекъснати. Тъй че липсата на достъп до интернет не е оправдание, интернет е универсално достъпен. Дори и за нежелаещите да плащат абонамент, в повечето заведения има безплатен безжичен интернет, свободен за клиенти, тъй че докато пиете кафе, можете да се свързвате. В дългосрочен план абонаментът все пак излиза по-изгодно.

Липсата на устройство също не е оправдание. Буквално всеки притежава устройство, което може да се свързва с мрежата и да отваря страници. Плоскоекранни телевизори се срещат за под 200 лева, устройство, което може да се свързва с интернет и да отваря страници, може да се намери и за четвърт от тази сума. Не е необходимо устройството да е ново.

Повечето информация в интернет обаче е на английски. Това също не е оправдание. На български език има налична достатъчно информация, но и невладеенето на чужд език не е оправдание. Английски език се изучава задължително в гимназиалния курс, а младежта с достъп до електронни медии може много лесно да го усвои. Владеещите английски език нямат оправдание да са бедни.

Владеещите още някой по-рядък или екзотичен език още по-малко, английският вече е задължителен. Родителите, които не владеят друг език, освен официалния в страната си, ако искат децата им да имат по-висок жизнен стандарт от тях, имат ангажимент да се погрижат те да овладеят един чужд език. Родителите, които владеят един чужд език и искат децата им да имат по-висок жизнен стандарт, имат ангажимент да се погрижат те да овладеят втори чужд език.

Всеки, който се е научил да чете, и да се свързва с интернет, е способен да се научи на всичко останало. Имате възможност да се научите да изисквате и да очаквате, да се научите да се продавате изгодно. Имате възможност да се научите да си управлявате приходите и разходите, да си продавате времето и натрупаните знания и умения изгодно, да се научите да пестите и да инвестирате.

Аз не съм програмист, защото много рано реших, че няма да мога да се науча да пиша код, и мога да програмирам единствено металорежещи машини. Не владея немски език, въпреки че го изучавах в гимназиалния курс, защото не положих необходимите усилия.

Отговорите на въпросите защо авторът на настоящия материал не владее карате, не може да танцува суинг или салса, или да вдигне 100 килограма от лежанка, и защо някои хора са бедни, остават за читателя.

Сподели
Александър Михайлов
Александър Михайлов

Александър Михайлов е завършил Машинно-технологичния факултет на Технически университет - София и се занимава с тежко машиностроене. Пише по теми свързани с политика, икономика, граждански свободи, в частност свобода на словото, както и по други наболели социални теми.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *