Преговорите за Македония и частните интереси

Време за четене: 3 минути

Подписването на публично-частно партньорство между РС Македония и българската компания Соларпро. Снимка: Влада.мк


Оригинална публикация – Севастът, Микротрибуна


Спомняте ли си как от страниците на „Дневник“ и „Капитал“ напоително са ви обяснявали за проблемите със свободата на словото в България? И по-конкретно за конфликта на интереси, изразяващ се в държавно финансиране за медии? Помните, нали – министерства и други ведомства имаха договори за „медийни услуги“ със сайтове, свързани с Делян Пеевски. Неприятна история наистина. И действително – увреждаща медийната среда в страната.

Но знаете ли.. рисковете за медийна среда не са само вътрешни. Мисля си, че принципната позиция изисква да бъдем толкова критични и, когато чужди правителствени финанси се изливат в определена бизнес група, оперираща на медийния пазар в България. Не за друго, а защото обективността на въпросните медии спрямо съответната държава бива поставена под сериозен въпрос, когато собственикът на медиите се окаже, че прави бизнес с правителството на тази чужда държава.

Нека сега да бъдем малко по-конкретни. В тази статия ще прочетете, че СОЛАПРО са „горди“ (това е точният израз, употребен два пъти), че са спечелили търга за изграждане на 50-МЕГАВАТОВА фотоволтаична централа в Македония чрез публично-частно партньорство с македонската държавна енергийна компания.

На подписването на договора е присъствал тогавашният премиер на Република Северна Македония Зоран Заев. За онагледяване на новината са използвани снимки от www.vlada.mk – сайта на македонския министерски съвет….

Данните за "Соларпро Холдинг" АД от Търговския регистър на Република България към 11.01.2022 г.
Данните за „Соларпро Холдинг“ АД от Търговския регистър на Република България към 11.01.2022 г.

А какво ни казва българският Търговски регистър за СОЛАРПРО ХОЛДИНГ можете да видите на скрийншота. Да, правилно се ориентирахте. Действителен собственик на предприятието е… Иво Георгиев Прокопиев.

Надявам се сега канонадата от критики срещу решението на КСНС по македонския въпрос, която ви залива, когато отворите „Дневник“ и „Капитал“, става малко по-обяснима. Както и усилието „да преместим диалога от историята към бизнеса и икономиката“.

Впрочем…нека не мислим, че това „преместване“ е нещо ново в отношението на част от българския елит към Македония. Сякаш просто „султанът“ сега се е преместил отвъд Океана:

„Ето, тамам сега му е времето, ама на, кураж липсва! Сега да има някой да освободи Македония, догдето е нашата партия на власт, че аз да те науча тебе какво се вика келепир. Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, па ела хортувай ти сетне с мене… […] Солунската митница! Калифорния, да я вземе мътната! И иди, че не бъди патриот, иди после това, че не съчувствувай на македонците… […]Виж каква е работата: да беше сега изчерпано султанското благоволение, разбирам — щяхме, знайш, да дигнем някоя гюрултийка из Македония, революцийка кое, туй-онуй и може би ще излезе нещо за пред кума. Ама не му е времето, моментът не е благоприятен — там е работата! […]Чувай какво ще ти кажа аз тебе: покорна глава сабя я не сече, разбра ли ме? Ний трябва докрай да покажем на султана, че сме кротка вяра, че не сме като ония бунтовници, разбираш ли, като гърчулята. […]

Каквото щеш кажи, ама ний сме по-почтени хора, правото си право! Виж, нашият княз не ти направя като гръцкия: хич приема ли ти той тебе да влезе в Народното събрание и да извика: „Да живее Македония!“… Па и струва ли ти той кабул да доведе войската къде Пирин планина като принц Георгя. Тамам си го намерил! И сега време за вълнение ли е бе, джанъм? Чунким малко главоболие има Негово императорско величество султанът, та и ние да го тревожим. Малко ли добрини сме видели от него най-сетне! Па и колко още има да видим… Знайш ли какво ще ти кажа аз тебе? Баш сега му е времето да си мълчим, да кротуваме. […]

Ама хубава е, пустата му Македония! Имат право македонците, дето милеят толкова за нея. Еле тази солунска митница — на сърцето ми е израснала, ваджията! Ех, че келепир, майка му мечка!… […] Ето, туй се казва патриотизъм. Всичко друго е вятър!… Туй комитети, туй дружества, организация, пропаганда — всичко е бошлаф![…]“

София, февруарий 1897 год.

из „Разни хора, разни идеали“, А. Константинов

Сподели
Микротрибуна
Микротрибуна

"Силно любят и мразят." Принципите са им по-важни от текущите идеологически постулати. Вярват в Realpolitik, определяна от един-единствен вектор: добруване на българщината във всичките ѝ еманации. Търсят резултати за общото, а не за имената си, които не са и нужни, за да се качиш на Микротрибуната.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *