Референдумът е всичко. Референдумът е нищо.

Време за четене: 4 минути

Все повече пъти, когато възникне спор относно нещо, засягащо обществото чуваме тази дума – „референдум“ да се изрича с цел предоставяне на решение. Сега отново се заговори за референдум относно въвеждането на еврото и отказването от лева. Темата е важна, засяга обществото и е необходимо хората да знаят повече за този процес. Но преди да тръгнем да предлагаме референдум трябва да се сетим, че той не е цялото решение на даден казус.

Нека започнем отдалеч:

Референдумът е пряко гласуване, при което цялото население на дадена държава с право на гласуване трябва да одобри или отхвърли дадено предложение. То може да бъде нова конституция, конституционна промяна, закон, отзоваване на избран служител или определено правителствено решение. Референдумът е инструмент за пряка демокрация в широк мащаб. Референдумът може да бъде национален или местен, задължителен или факултативен, императивен или консултативен, частичен, вариантен.

Най-голямото постижение на пряката демокрация, което швейцарците например възприемат като част от националната идентичност, е именно т.нар. гражданска инициатива за референдум по определен въпрос.

Тук е моментът да напомня, че демокрацията не е перфектна система на управление, но е най-доброто, което досега сме развили като човешки същества в този аспект.

В историята на България са се провели общо шест референдума:

 1. Референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи (1922 г.) – Управляващите от БЗНС искат да бъдат дадени под съд членовете на кабинетите на правителствата, водени от Иван Евстратиев Гешов, Стоян Данев и Александър Малинов. Гласуват общо 931,062 души (от тях „ЗА“ са 33%, а „ПРОТИВ“ – 25.67%)
 2. Референдум за преминаване от монархия към република (1946 г.) – Референдумът се провежда в обстановка на остра конфронтация между доминираното от комунистите правителство на Отечествения фронт и опозицията, противопоставяща се на постепенното налагане на тоталитарен режим в страната. Въпреки това и двете страни подкрепят обявяването на България за република, включително и центристки партии като Демократическата. Гласуват общо 4,132,921 човека (от тях „ЗА“ са 6%, а „ПРОТИВ“ – 4.4%)
 3. Референдум за приемане на нова конституция (1971 г.) Избирателите са запитани дали одобряват нова конституция (т.нар. Живковска конституция), чийто първи член отбелязва „водещата роля“ на Българската комунистическа партия. Резултатът е 99,7% „ЗА“, с избирателна активност от 99,7 %.
 4. Референдум за изграждане на нова ядрена електроцентрала (2013 г.) – иницииран чрез подписка, организирана от Българската социалистическа партия. Гласувалите „ЗА“ са повече, но не могат да покрият изискването – Да гласуват поне същия брой гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори, т.е. 4 345 450 от включените в избирателните списъци 6 949 120 гласоподаватели, и референдумът се проваля. 144520378217a13a6240d3ecfb730baf
 5. Референдум за дистанционното гласуване (2015 г.) – иницииран от тогавашният президент на страната – Росен Плевнелиев. Тъй като активността на гласуване на избирателите е по-ниска от тази на последните парламентарни избори, когато тя е 48.66%, решението от този референдум няма силата на закон. Въпросът обаче влиза за обсъждане в парламента, тъй като е преодоляна границата от 20 на сто избирателна активност.vot2015a003
 6. Референдум за промяна на избирателната система (2016 г.) – иницииран от Слави Трифонов и неговия екип. Промяната на избирателната система обхваща следните три аспекта според този референдум:
  • Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  • Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
 • Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?Referendum

В крайна сметка не достигат 12 000 гласа (0,2 %), за да има вотът задължителен ефект с минимум 51%.

За да бъде един референдум успешен, не е достатъчно само да се отиде да се гласува на него и да се постигне необходимия резултат. Задължително условие е да се видят конструктивни дебати по темата на референдума преди неговото провеждане. В противен случай първичността и емоционалността надделяват, а търсената рационалност – губи.

Много често в ежедневието си срещаме примери за случаи, как обществото ни лесно се лъже по различни теми – било то печалба от лотария; телефонни измами; лошата Норвегия, която иде, за да ни вземе децата; добрата чужда държава с добрия чужд лидер, които мислят и милеят за нашето добро. И в тези моменти се надяваме да не се провеждат референдуми (добавяйки тихо – „Пази Боже!“).

Но тази монета има и друга страна – Защо суверенът да може да гласува за политици, които после пишат законите, по които хората живеят, а да не може да упражнява правото си на пряка демокрация – сиреч да не се провеждат референдуми?

Единственият шанс да се намали максимално възможността за приемане на глупави, недалновидни решения (които водят до загуби на финанси, съюзници и т.н., а понякога дори и до опасни последствия) е да има дебати, водени от компетентни хора, за да се информира основният избиращ – суверенът преди провеждането на тези референдуми. А не после да става както онази приказка за паркирането: „Дай… Дай… Дай назад бе има място…. Смело бе… Айййй… слез да видиш какво направи другата кола“.

Докато не се осъзнае това и представители на различни политически партии, експерти и други компетентни лица бягат от дебати, от разговори и се държат надменно, то други такива ще използват това за политически пиар (известен като „популизъм“) и ще надъхват суверенът да гласува на даден референдум, независимо, че той си е сформирал мнение на базата на 15 сек. анонс от новините, две прочетени статии от измислени сайтове и др. съмнителни източници. И той ще гласува. А резултатите ще са пагубни. И за народа и за страната.

Затова при решаването на даден обществен и национален казус:

Референдумите са всичко. Референдумите са нищо.

Сподели
Даниел Георгиев
Даниел Георгиев

Даниел Георгиев e завършил ЕГ „Иван Вазов“, гр. Пловдив с испански и руски език. В момента е студент по дентална медицина. Обича да пише за политика и за личната ни отговорност като граждани на този свят. Учи и работи за свободата и помага на хората да се усмихват по-често.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *