Време за четене: 4 минути

Mного се изписа за ролята на 5G, като голяма част от информацията придоби пропаганден характер за рисковете от технологията. 5G представлява следващо поколение технология за безжични клетъчни мрежи, което е продължение на 4G технологията. 5G е съвременна концепция за безжична интернет мрежа, която цели да ускори преноса на данни спрямо най-добрата настояща до над 10 пъти.

Новата мрежа изисква и допълнителни нови предаватели, което увеличава интензитета на лъчението. Технологията използва по-високи микровълнови честоти – от 2,6 до 28 GHz, в сравнение с 0,7 до 2,5 Ghz, които се използват от 4G. Тъй като по-високият честотен диапазон на 5G технологията означава по-малка дължина на вълната, вълните ѝ не могат да преминават толкова лесно през обектите и изисква инсталирането на антени на всеки няколкостотин метра, което е породило опасения за здравето на хората сред обществеността. Технологичните възможности на 5G стават все по-познати на света, от държавни до частни институции.

Какво казват институциите?

Предвид дискусията за здравните рискове ще разгледаме какво казват институциите по темата преди да обърнем внимание на ползите от технологията в бъдеще.

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва, че предвид ранното развитие на 5G единствено няколко проучвания свързват отделянето на топлина от по-високо енергийно излъчване с милиметрови вълни. Както се споделя в коментар на д-р Николай Илиев за БНР, „тези вълни нямат енергия да повредят директно клетките в организма ни, но дългото излагане на 5G лъчение може да има негативни ефекти“. Докато учени и здравни специалисти тепърва ще дискутират темата, нуждата от спазване на здравен стандарт е задължителна, както при всяка възникваща технология.

Посредством бързата връзка на технологията, от икономическа гледна точка част от позитивите са увеличаване на възможностите за бизнес в по-малки градове, nearshoring на производствени дейности, както и засилване икономическото участие на селските райони.

5g_images_01
5G антена върху сграда в Макао. Снимка: Unsplash

В технологичен аспект необходимостта от пето поколение мрежа ще даде редица предимства на бизнеса, а и в частност потребителите. Нужно е да се уточни, ползите от новата технология са насочени към производства и сектори, които в бъдеще ще играят все по-важна роля за икономиката. Нека видим част от тях:

 

Ролята на IoT

Засилване ролята на IoT (Интернет на нещата) и комуникация между машините в реално време. Трансферът на огромно количество от данни ще позволи навременната комуникация в две различни точки на света. Така например завод в Шанхай ще може да прехвърля в реално време данни какво количество продукт е създаден към машина в същата фабрика на компанията в Мюнхен. Обменяйки си данни си, двете машини в реално време ще могат да подават данни към мениджмънта на компанията как се движат по веригата на доставки. От съществена част в приложение на технологията е липсата на допълнителни кабели по машините за свързване, с цел обмяна на данни.

Създаване на нови пазарни ниши

Към края на 2019 г. 5,2 милиарда души (или 2/3 от световното население) са били абонирани за мобилни услуги. Ако 4G ни даде възможността за мултимедийно съдържание в реално време, то петото поколение на мрежите ще позволи засилване сливането на две тотално различни индустрии помежду си. Представете си как мобилните оператори ще знаят какво се произвежда в автомобилната фабрика, давайки достъп до 5G мрежа, докато информацията от фабриката преминава през мрежата. Сега нека го репликираме на ниво умна ферма (smart farming). По данни на IHS Markit, в САЩ се очаква технологията да има осезаемо въздействие в рамките на 3 до 5 години.

Типичен пример за технологичните възможности на 5G е чрез използването на безжични сензори свързани и инсталирани на всяка глава добитък в една ферма. По този начин ще може да се проследи в реално време къде се намира стадото, както и свързването на дрон, който регулярно да ги наблюдава и предава информация в реално време, включително при опасности. При отглеждането на плодове и зеленчуци ще има подобен ефект. Представете си ферма пълна със сензори на всеки зеленчук, който ви дава в реално време пълна картина. 5G ще позволи на потребителите да разберат в детайли с какво се хранят и как е отгледано.

Въздействие върху работните места и засилване на индустриалната революция
5G ще засили тласъка от настъпващата автоматизация и ще подпомогне производителите на роботи и роботизирани системи, да имплементират по-ефективно технологиите си. В данните на HIS Markit се споделя, че ако средната американска ферма разполага с около 45 души в днешно време, то след до 2035 година служителите ще са само 27. Разбира се, технологията води и позитиви в дългосрочен план за пазара на труда. В доклад на Accenture от 2019 г. се разбира, че следващото поколение мрежи ще създаде 3 милиона нови работни места в САЩ и добави $500 млрд. към икономиката. В това число 350 хил. места ще са в сферата на строителството, а други 2.2 млн. ще са в местните общности в цялата страна.

Какво се случва в у нас?

В България телекомите активно работят за въвеждането на новата технология. Целта е през тази година да видим навлизане на 5G, като в последните близо две години трите оператора стартираха отделни тестове. На 22-ри юли 2019 г. Теленор тества приложението на 5G в сферата на здравеопазването по време на реален медицински преглед. Година по-рано A1 демонстрира възможностите на 5G, като модернизира мрежата си до 4.5G, така че да е готова за скоростното ѝ въвеждане. От Виваком направиха същото към края на 2019 г. За да видим обаче 5G у нас са необходими още тестове.

5g_images_02
Снимка: Jack Sloop, Unsplash

В началото на октомври миналата година министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков заяви, че реализацията на 5G мрежите ще увеличи спектъра от услуги във всички сектори на обществото. За целта е необходимо осигуряване на достатъчно радиочестотен спектър, включително облекчаване условията за разгръщане на мобилни мрежи. По думите на министър Желязков „Много често клетките на 5G могат да използват и изградена вече инфраструктура на общините и държавните органи“. Важното участие на държавата от регулаторна гледна точка ще подпомогне бизнеса, като му позволи да се възползва от технология с огромен потенциал.

 

5G и индустрията

В проучване на PARA от юли 2019 г. сред 52 компании се разбира, основен мотив за автоматизация е увеличаване на производството (30%). 25% споделят, че автоматизацията ще повиши качеството на произведената продукция. Внедряването на 5G в българските предприятия ще разреши редица проблеми по веригата на доставки – от некачествено произведен елемент, до възможността в реално време фабриката да „говори“ чрез данните си и възможността за по-бързия им анализ. Технологичните възможности на 5G позволява повече служители да се преквалифицират от оператори на машини, заемайки други позиции в други отдели на компанията чрез съответните курсове.

Поглед в бъдещето

Несъмнено 5G е мрежата на бъдещето, в което роботиката, индустрията и отделния потребител ще са победителите в състезанието на високите технологии. Рисковете на петото поколение мрежи сякаш са много по-малко от позитивите. Забраняването ѝ би спряло развитието на иновациите. От нас зависи да не се страхуваме от необходимата промяна, вдигайки цената на нашите умения.

Сподели
Кристиян Михайлов
Кристиян Михайлов

Кристиян Михайлов работи в технологичния сектор в последните 5 години. От над година е секретар на PARA – Професионална асоциация по роботика и автоматизация. Има повече от 5 години опит в разработването на стартиращи компании, работа в системни интегратори и аутсорсинг компании при проекти свързани с автоматизация, информа-ционна сигурност, Интернет на нещата. Част от съосновате-лите на 9 Academy, тютур по игрови методи в управлението, в УНСС от септември 2010-та до януари 2012-та. Кристиян е съавтор на доклада за българските успехи в роботиката и автоматизацията, за 2018-та, както и лектор, и организатор на на технологичното събитие Robotics Strategy Forum 2019.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *