Социалните мрежи и емоциите

Време за четене: 2 минути

Поведенчески дизайн или как се рисуват чувства без боя и четка

Когато Фейсбук промени алгоритмите си, последиците за неговите два милиарда потребители бяха огромни. С тези промени социалната мрежа вече влияе активно на колективното настроение на своите потребители, пише Андриан Крейе в коментар за немския вестник Зюддойче цайтунг.

В момента, в който основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че ще пренастрои видимостта на постовете, мотивите му звучаха интересно. Идеята беше потребителите да получат повече текстове, снимки, видеоклипове и връзки, които идват от приятелите и семейството. Преди всичко обаче тези позиции трябва да предизвикват реакции, т.е. коментари и споделяне. Накратко, Фейсбук трябва да е място за емоции.

Разбира се, като всичко останало, което стъпва на чувства, това не е добра идея.

Погледнато през призмата на масовия потребител, може дори да се каже, че Зукърбърг подхожда с грижа –  иска да попречи на компании, марки и медии да изместят фокуса от нормалните потребители. Всъщност обаче става дума за бизнес. За разлика от конкурента Гугъл, който се е предефинирал като холдингова компания „Алфабет“, Фейсбук едва сега поставя акцент върху рекламите.

Почти всеки човек, който има достъп до интернет, е регистриран във Фейсбук. Иначе казано, ако броят на потребителите вече не може да се увеличи, трябва да се увеличи размера на ползите. Което ще се случи как – с емоции, естествено. Както казваше един известен български продуцент, при когото стажувах, когато бях студентка – „Всяка сълзичка е паричка„.

Както може би сте забелязали, във Фейсбук доминират възмущението, гневът и страхът.

Поне това показа предизборната кампания на САЩ през 2016 г. показа. Най-добрият начин да работите в социалните мрежи е да възмутите, разгневите и уплашите. Това дава възможност на потребителите да споделят и коментират. Хуморът и ентусиазмът са далеч назад. Това е дълбоко вградено в ДНК на компанията.

Бивши служители на Фейсбук предупреждават, че социалните мрежи могат да бъдат пристрастяващи и никой не знае по-добре това от хората, които понастоящем работят за социалната мрежа. Съоснователят на Фейсбук Шон Паркър предупреди през есента, че тези механизми с съзнателно програмирани. А думите, за които Зукърбърг търпя подигравка са: „We can help make sure that Facebook is a time well spent.“ – Може да се погрижим за това времето, прекарано във Фейсбук, да е било добре прекарано“.

„Time Well Spent е името на организацията, която основа Тристан Харис. Бившият дизайнер на така наречените потребителски преживявания в Интернет беше първият от известните отпаднали от Сицилиевата долина, които няколко месеца предупреждаваха за зависимостта на интернет и последствията за демокрацията и обществото.

Чрез есетата си и популярната платформа TED Talk, бившият служител на Гугъл – Харис, който сега ръководи организацията Time Well Spent, показва тъмното изкуство на поведенческия дизайн или работата по използването на човешки уязвимости.

„Технологичните компании използват същия принцип“, твърди той. „Информационните емисии са предназначени за автоматично зареждане с причини да ви препращат и целесъобразно да елиминирате причината да спрете, да преразгледате или да напуснете“.

Дали поведенческият дизайн и неговата цялостна концепция представлява нещо лошо, е въпрос, по който може немалко да се спори. Както Гугъл, така и Фейсбук са частни компании и стремежът им към печалба е нещо съвсем естествено. Те не крият инструментите, които използват, за да привлекат вниманието на потребителите. Въпросът е до какво би довело това – масов отказ от популярните социални медии или тъкмо обратното – повишаване на тяхното използване.

Ако погледнем на това като на своеобразен тест на човечеството и неговото възприятие, то резултатът ще бъде повече от интересен. И може би ще го разберем скоро.

Facebook Comments Box

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.