Политиката на Орбан вдигна раждаемостта в Унгария

Време за четене: 2 минути

Малко след последната мигрантска вълна към Европа, тази от 2015 г., унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че Европа трябва да загърби „самоубийствената политика на имиграция“. Редица либерални активисти и политици, особено шумен сред които тогава бе Ги Ферховстат – председателят по това време на либералите в ЕП и заклет еврофедералист, обвиниха Орбан не само в расизъм, но и в липса на далновидност относно демографската криза в самата Унгария. На това той тогава отговори, че вместо да вкарват хора от Африка и Азия в Унгария, унгарците следва просто да създадат повече унгарци.

В началото това звучеше като чиста проба популизъм. Нищо по-различно от обичайните консервативни мантри за семейни ценности и нация. Все пак дълги години ни се казва, че демографската „зима“ в Европа и развитите страни е нещо нормално, нещо естествено и дори добро. Нямало какво да направим, защото е следствие от урбанизацията и образованието на жените. От по-високите ни стандарти на живот. Дори ни втълпяват, че било добре, защото спасявало планетата.

Въпреки всичко това Орбан въведе пакет от мерки, наречени CSOK, които силно да насърчат и улеснят както сключването на брак, така и създаването на деца. Какви са резултатите:

viktor_orban_families_graph1

Броят сключени бракове на годишна база почти се е удвоил. Миналата година 62 000 двойки са сключили брак, в сравнение с 36 000 за 2010 г. На годишна база увеличението е с близо 20%, а общият брой е най-висок от 1982 г. година насам, въпреки по-малкото население на страната днес.

Значително скача и раждаемостта, като само за януари 2020 г. родените са 8067, което е със 694 повече от януари миналата година. Починалите са 11 553, което пък е с 2356 по-малко от същия месец предишната година. С това тенденцията на естествено намаляване на населението е пресечена почти наполовина – от -0.79 процента през януари 2019 г. на -0.42 процента през януари 2020 г., вървейки към прекратяване на естественото намаляване, ако тенденцията се задържи.

viktor_orban_families_graph2

Признавам си, че когато преди време беше обявено създаването на този пакет от стимули за сключване на брак и създаване на деца в Унгария, включително безлихвени заеми и данъчни облекчения от държавата, аз бях по-скоро скептичен. Тогава коментирах, че дори като консервативно настроен човек аз смятам раждаемостта за по-скоро функция на урбанизацията, културата и степента на образование на населението. Не вярвах, по-скоро с тъга, че е възможно държавата да прокара про-семейни мерки и стимули, които да имат осезаем резултат. Посипвам си главата с пепел и поздравявам правителството на Орбан за резултатите.

Още преди няколко години той каза открито, шокирайки и отблъсквайки либералите от запад, че Унгария не желае да си оправя демографската криза заменяйки унгарците с други хора, с африканци и араби, както правят на запад. Че унгарците или сами ще се справят с проблема, създавайки повече унгарци, или ще платят цената на застаряването.

Дълбоко се надявам примерът на Орбан в тази насока да се превърне в тенденция за лидерите в Източна Европа. Нямаме нужда да следваме запада сляпо за всяко нещо, включително самоубийствените демографски и мултикултурни политики. Няма нужда и да изберем просто да изчезнем.

Има и трети път.

Сподели
Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек е роден в София, следва история в Ковънтри, Англия и европеистика в Лювен, Белгия. Прави стажове в институциите на ЕС в Брюксел, а след 6 години в чужбина се завръща в София, където започва кариера в корпоративната сфера. Политически и международен анализатор в редица медии, публичен говорител и кандидат-евродепутат през 2019 г. Учредител на Евроатлантическия център за сигурност, официален представител на групата на ЕКР за България и председател на Младежкия консервативен клуб.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *