Политиката на Орбан вдигна раждаемостта в Унгария

Време за четене: 2 минути

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и тогавашният министър, отговарящ за семейните въпроси, Каталин Новак, сега президент, присъстват на четвъртата среща на върха по демографските въпроси в Будапеща, Унгария, 23 септември 2021 г. EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK


Малко след последната мигрантска вълна към Европа, тази от 2015 г., унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че Европа трябва да загърби „самоубийствената политика на имиграция“.

Редица либерални активисти и политици, особено шумен сред които тогава бе Ги Ферховстат – председателят по това време на либералите в ЕП и заклет еврофедералист, обвиниха Орбан не само в расизъм, но и в липса на далновидност относно демографската криза в самата Унгария. На това той тогава отговори, че вместо да вкарват хора от Африка и Азия в Унгария, унгарците следва просто да създадат повече унгарци.

В началото това звучеше като чиста проба популизъм. Нищо по-различно от обичайните консервативни мантри за семейни ценности и нация.

Все пак дълги години ни се казва, че демографската „зима“ в Европа и развитите страни е нещо нормално, нещо естествено и дори добро. Нямало какво да направим, защото е следствие от урбанизацията и образованието на жените. От по-високите ни стандарти на живот. Дори ни втълпяват, че било добре, защото спасявало планетата.

Въпреки всичко това Орбан въведе пакет от мерки, наречени CSOK, които силно да насърчат и улеснят както сключването на брак, така и създаването на деца. Какви са резултатите:

Броят сключени бракове на годишна база почти се е удвоил. Миналата година 62 000 двойки са сключили брак, в сравнение с 36 000 за 2010 г.

Броят сключени бракове на годишна база почти се е удвоил. Миналата година 62 000 двойки са сключили брак, в сравнение с 36 000 за 2010 г.

На годишна база увеличението е с близо 20%, а общият брой е най-висок от 1982 г. година насам, въпреки по-малкото население на страната днес.

Значително скача и раждаемостта, като само за януари 2020 г. родените са 8067, което е със 694 повече от януари миналата година. Починалите са 11 553, което пък е с 2356 по-малко от същия месец предишната година. С това тенденцията на естествено намаляване на населението е пресечена почти наполовина – от -0.79 процента през януари 2019 г. на -0.42 процента през януари 2020 г., вървейки към прекратяване на естественото намаляване, ако тенденцията се задържи.

Признавам си, че когато преди време беше обявено създаването на този пакет от стимули за сключване на брак и създаване на деца в Унгария, включително безлихвени заеми и данъчни облекчения от държавата, аз бях по-скоро скептичен.

Признавам си, че когато преди време беше обявено създаването на този пакет от стимули за сключване на брак и създаване на деца в Унгария, включително безлихвени заеми и данъчни облекчения от държавата, аз бях по-скоро скептичен.

Тогава коментирах, че дори като консервативно настроен човек аз смятам раждаемостта за по-скоро функция на урбанизацията, културата и степента на образование на населението. Не вярвах, по-скоро с тъга, че е възможно държавата да прокара про-семейни мерки и стимули, които да имат осезаем резултат. Посипвам си главата с пепел и поздравявам правителството на Орбан за резултатите.

Още преди няколко години той каза открито, шокирайки и отблъсквайки либералите от запад, че Унгария не желае да си оправя демографската криза заменяйки унгарците с други хора, с африканци и араби, както правят на запад. Че унгарците или сами ще се справят с проблема, създавайки повече унгарци, или ще платят цената на застаряването.

Дълбоко се надявам примерът на Орбан в тази насока да се превърне в тенденция за лидерите в Източна Европа. Нямаме нужда да следваме запада сляпо за всяко нещо, включително самоубийствените демографски и мултикултурни политики. Няма нужда и да изберем просто да изчезнем.

Има и трети път.

Сподели
Кристиян Шкварек
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек е роден в София, следва история в Ковънтри, Англия и европеистика в Лювен, Белгия. Прави стажове в институциите на ЕС в Брюксел, а след 6 години в чужбина се завръща в София, където започва кариера в корпоративната сфера. Политически и международен анализатор в редица медии, публичен говорител и кандидат-евродепутат през 2019 г. Учредител на Евроатлантическия център за сигурност, официален представител на групата на ЕКР за България и председател на Младежкия консервативен клуб.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *