Къде е адекватният транспорт до Македония?

Време за четене: 2 минути

Някои приятели ме питат от какво съм недоволен от сегашното положение в България, реших да дам един пресен пример. Онзи ден бившият македонски премиер Любчо Георгиевски написа в своя профил следното:

На първи август точно кога се одбележуваше три години од договорот за добрососедство помегю С. Македония и Р. Бугария, сръпскиот държавен връв обяви дека идната година почнува со градба и модернизация на железничката линия Белград – Скопйе. Проектот ке чини 2 милиярди долари само до Ниш, а возовите (локомотивите, б.м.) ке можат да се движат до 200 км на час. Ова се вика шах-мат на македонско-бугарските дискусии. Се надевам за тоа време Бугария ке успее да додаде една лента на преминот кай Благоевград.

Приятели, които ме питате от какво съм недоволен, сега аз да ви попитам: вие доволни ли сте?

Брутният вътрешен продукт (по номинална стойност) на глава от населението по последни данни на Световната банка в Република България е $8,197, а в Сърбия $4,692. Въпреки това за 30 години Сърбия намира средства да реализира своите аспирации, докато България по време на „Прехода“ не направи нищо съществено за подобряване на транспортната инфраструктура към Репубрика Северна Македония.

Още преди Балканската война България изгради ж.п. гара в Гюешево, през Втората световна война започнахме да правим тунел и от тогава нищо. Питам се как бе възможно по време на Първата световна война България да изгради 600 км. ж.п. линии в Македония, а днес не можем да направим някакви си 55 км., които да свържат ж.п. линиите на България и РС Македония! Не можем или не искаме?

На думи гръмко заявяваме, че имаме стратегически (национални) интереси, но на дело нищо не правим за реализацията им.

Вече 20 години РС Македония е изградила път и граничен пункт при ГКПП „Клепало“ (Беровско), а от наша страна след дълго бездействие още се мотаем. Тази година РС Македония започна реконструкция и модернизация на пътя от Крива паланка до ГКПП Гюешево, като той ще бъде двулентов и ще се повиши скоростта по него. От наша страна пак нищо.

Да дам и малко детайли. Oт Крива паланка до ГКПП Гюешево (границата с Република България) дължината на пътя е 13,2 км., а реконструкцията ще струва 12,5 милиона евро. В същото време ние направихме водопровод за прехвърляне на софийска вода от Мало Бучино до Перник с дължина 13,5 км., а стойността на изграждането му е 26 млн. лева.

Излиза, че в РС Македония цената на 1 км. път от 4 ленти (по 2 за всяка посока) е 946 хил. евро, а цената на 1 км. водопровод в България е 987 хил. евро.

Отчаян съм!

Сподели
Спас Ташев
Спас Ташев

Спас Ташев е защитил докторат по демография и статистика в Българската академия на науките. Завършил е основен курс по дипломация в Дипломатическия институт при МВнР и международно икономическо сътрудничество в УНСС. Работи като доцент в Института за изследване на населението и човека при БАН. Акцент в изследванията му са различните аспекти на международните миграции и българските общности зад граница, спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война и др. Автор и съавтор на множество публикации, сборници и монографии.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *