Безценно видео: Кадри на влакчето Кирчо, което стигаше до Охрид!

Време за четене: < 1 минута

Безценно видео на теснолинейното влакче от Скопие за Охрид. Линията е построена от България през Първата световна война. Функционирала е до 1965 г., когато е демонтирана от Тито.

Днес трасето е част от Коридор No 8, всички твърдят, че това е бъдещето на нашата част от Балканите, но както винаги, освен думи, липсват дела. Само се чудя как бедната и затънала във война България успя да построи 600 км. железопътни линии в Македония, а днес България с техническия напредък и еврофондовете не може да свърже Гюешево с Беляковци, на разстояние от едва 60 км. Нямаме държавници, които да мислят за железопътния транспорт, а такива, които не пускат реформите в него.

Това безценно видео е кратък документален филм от 1972 г, когато локомотивът „Киро“ от „Охрид експрес“ все още пътувал до Охрид. Филмът е посветен на един кондуктор, Петър Михайловски, от Охрид, за неговия живот, предизвикателствата и трудностите на времето, в което е живял – под чужда окупация.

Много от сцените приличат на уестърн, па макар и македонски. Мнозина от вас за пръв път ще видят „Кирчо в действие“ из криволичещата местност. Ще видите и сцени, които отдавна не могат да се видят в този край на българското землище, а са били обичайни до 40-те години в охридско. Приятно гледане!

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *