История и развитие на модерната ловна пушка

Време за четене: 3 минути

Снимка: Sebastian Pociecha, Unsplash

Още с появата на огнестрелното оръжие едно от първите му предназначения, освен за водене на война, е ловът. За пръв път пушката е използвана в преследване на дивеч преди епохи и векове. Приликите между онези първи оръжия и съвременните ловни карабини и двуцевки са минимални. А няма да е пресилено, ако кажем, че тези огнестрелни средства са претърпели значително развитие само в последните няколко десетилетия.

Как изглежда модерната ловна пушка? 

Откриваме достатъчно качествени примери в това отношение в магазина на Guns.bg, където има разнообразни варианти от висок клас за всеки привърженик на ловуването. Предпочитанията варират според вида на дивеча, който се отстрелва, според условията, в които се практикува тази дейност, според предполагаемото разстояние от целта и т.н. 

Ловните оръжия могат да се разделят на няколко основни вида:

  • Класическа ловна пушка
  • Ловна карабина
  • Ловен автомат
  • Ловен полуавтомат (помпа)

Еволюция на ловните пушки 

Ще проследим историята най-вече на класическата ловна пушка. Трябва ли тя да бъде двуцевка? Не е задължително, а и в зората на използване на огнестрелни средства в гората ловците са разполагали само с едноцевни оръжия. Действително, повечето ловни пушки са двуцевни, като трябва да е ясно, че тук не попадат карабините. При съвременните оръжия за ловуване все пак се срещат едноцевни, трицевни и дори четирицевни. Но всички те, взети заедно, формират малък процент от продуктите на пазара, а и от търсенето сред практикуващите.

Мъж и неговата пушка AM-10 308. Снимка: Clint Patterson, Unsplash

Поява на огнестрелните оръжия

Огнестрелното оръжие за лов започва да се използва, откакто става по-леко за носене. Това в никакъв случай не може да се каже за първите векове, през които се употребява барут – между XII и XV век в Европа, дори и по-късно. Развитието на модерното оръжие може да се датира от около първата половина на XIX век, когато е изобретена металната гилза. Ударното възпламеняване като принцип на действие е измислено преди това. В следващите десетилетия се случва истинска революция в развитието на всякакви видове пушки и пистолети, включително и при оръжията, използвани за лов. Късните години на XIX век са периодът, в който се появяват чупещите двуцевки със скрит ударник – още едно подобрение, което е увеличило значително бързината и ефективността. Така са установени основните принципи при огнестрелното оръжие като цяло, в това число и при ловното. 

Модернизация на ловните пушки

Претърпели ли са пушките съществено развитие в последните 100 години? Да, разбира се, макар и разликата между съвременното оръжие и такова от началото на XX век да не е толкова сериозна. Доказано е предимството на нарезноцевните, в сравнение с гладкоцевните, макар и двата вида да продължават да съществуват едновременно и сега. 

Модерната ловна пушка значително превъзхожда своите предшественици в много отношения: 

  • Подобрена точност, особено на далечни разстояния;
  • Бързина, включително и при презареждане;
  • По-малко шум и замърсяване;
  • Повече удобство и лекота;
  • По-високо ниво на сигурност за стрелеца.

Спокойно можем да твърдим, че качеството се повишава с всяка изминала година. Без съмнение, разликата между сегашните модели и онези, произведени 20 години преди края на предишното столетие, е осезаема. Факт е, че някои ловджии все още използват 40-50-годишни двуцевки, но тези оръжия като цяло отстъпват на актуалните варианти.

Снимка: Alexander Andrews, Unsplash

Оптиката е едно от големите предимства

Това със сигурност важи за снайперите, но не се отнася само за карабини, чиято цел е да поразяват обекти от голямо разстояние. Стандартната ловна пушка също е оборудвана с модерни оптични средства, които позволяват на боравещия с нея да използва тази опция за по-сполучливо прицелване.

В днешно време ловците имат възможност и за значително по-добра видимост в тъмните часове на денонощието, когато преследването на дивеча може да бъде по-успешно. Очила за нощно виждане вършат добра работа в това отношение, макар и да говорим за допълнителен аксесоар, а не за елемент от самото оръжие.

Надцевка или успоредка?

Двуцевните пушки са най-често срещаните и най-употребяваните. Предимствата им са съществени, както пред едноцевните, така и пред тези с три или четири дула. Двуцевките биват два вида – с хоризонтално и вертикално сдвояване. Или с други думи – успоредки и надцевки.

Кой вариант е по-подходящ за лов?

Това е доста относително, но в последно време вертикално сдвоените двуцевки са по-популярни. Според опитните ловджии, при успоредките може да има отклонение от точността встрани, докато при надцевките се получава изместване по височина. Всеки от двата варианта има своите силни страни, като привържениците на надцевката твърдят, че с този вариант прицелването е по-прецизно. За други пък успоредките са по-стабилни. 

И при единия, и при другия вид пушка е важно да се спазват всички задължителни условия за безопасност. Това правило е на първо място, а след него идва всичко останало в лова.

Сподели
Петя Йорданова
Петя Йорданова

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *