F-16 в небето над Украйна – мисията възможна

Време за четене: 5 минути

Изглед от въздуха отдясно на три самолета F-16 Fighting Falcon в ешелонна формация. Самолетът на преден план е въоръжен с ракета AIM-9 Sidewinder, монтирана на върха на крилото. Снимка: NARA & DVIDS Public Domain Archive

Ако спокойно и внимателно погледнем как се развиват събитията с доставките на военна техника за Украйна е напълно възможно да кажем, че F-16 почти сигурно ще бъде предоставен на украинските Военновъздушни сили.

Самолетът не е много скъп, а до тук виждаме на какъв принцип работи НАТО с предоставянето на оръжия – да се раздаде старото, за да се достави новото, което със сигурност от финансова гледна точка ще бъде много изгодно за онези страни, които имат собствена авиационна индустрия. Поради този факт инициативата на Холандия и Полша за предаването на F-16 в началото изглеждаше толкова заплетена, но е много по-проста, отколкото изглежда.

САЩ все още умуват дали да дадат на Украйна самолети, но това вече се превърна в един нормален сюжет за подкрепа на украинската армия от страните-членки на НАТО. Нека си припомним как започна и военната подкрепа за Киев:

– Ще дадем оръжие, но само старите съветски оръжия:
– Ще дадем старите съветски оръжия, но и доста БПЛА Bayraktar:
– Ще дадем сам няколко артилерийски системи и няколко контрабатарейни станции:
– Ще дадем колкото можем повече артилерийски системи и няколко HIMARS:
– Ще дадем още HIMARS, но без тактически ракети с голям обсег, но няма да даваме танкове:
– Ще дадем БМП, това не са танкове;
– Ще дадем танкове. Самолети няма да даваме, но ще си помислим.

Мисля, че аналогията работи доста добре, а сега САЩ говори на висок глас, че доставка на самолети ще има но тя ще бъде в далеко бъдеще. Полша и Холандия, обаче вече сериозно обмислят варианти за прехвърляне на своите F-16 в Украйна.

Да, в САЩ подкрепата за предоставяне на самолети и екипаж за обучение постепенно нараства с идеята те да се използват за патрул на украинското въздушно пространство и ще бъдат особено полезни срещу руските крилати ракети. Поне така изглеждат мотивите на онези, които искат да предоставят самолети на Украйна, а както скоро заяви един висш американски военен:

„Нека си признаем, ядрена война няма да започне заради няколко стари F-16”.

Наистина, F-16 чиито разработки са от 80-те години на миналия век, вече не изглежда толкова скъп и опасен, колкото би било изпращането на F-22 или F35. Със сигурност обаче тези самолети ще възродят отново ВВС на Украйна, които в момента са напълно небоеспособни.

Още със започването на войната украинските ВВС не бяха сред най-добрите. По неофициални данни те са разполагали с 43 бр. МиГ-29, 34 бр. Су-27 и съответно остарелите 30 бр. Су-25 и 16 бр. Су-24. Освен това всички тези самолети са произведени по времето на Съветския съюз и към момента на избухването на военните действия възрастта на тези самолети надминава 30 години.

Повечето военновъздушни сили от бившия Варшавски договор, а сега членки на НАТО споделяха резервни части за тези самолети, но една година на военни действия изчерпа необходимите консумативи както в украинските ВВС, така и в страните членки на НАТО. В резултат на това можем да направим заключение, че през 2023 г. или Украйна ще остане без самолети или подкрепящите я страни трябва да направят нещо, така че украинските ВВС да продължат да бъдат поне малко боеспособни.

Едно от тези решения е вариантът за прехвърляне на изтребители F-16 Fighting Falcon на Украйна. Този самолет първоначално е проектиран като евтин изтребител, превърнал се през последните четири десетилетия в ефективен многоцелеви ударен изтребител. Това е и най-разпространеният самолет във ВВС на НАТО поради своята простота и ниска цена.

Днес мнозинство от държави искат да сменят старите си F-16 с модерните F-35 и тук можем да направим прости заключения. Когато новите F-35 пристигнат на въоръжение в страни, които вече имат договор за такива самолети, като Холандия, Белгия, Норвегия и Полша, те ще започнат да извеждат от експлоатация своите F-16, предоставяйки възможността да ги изпратят към Украйна.

Съответно този процес ще освободи и голямо количество резервни части и боеприпаси, които няма да са необходими за операторите на F-35 и ще могат да бъдат продадени на Украйна дори и след войната. Нека си зададем въпроса от друга гледна точка.

F-16 каца. Снимка: Omar Barrera
F-16 каца. Снимка: Omar Barrera
Имат ли нужда украинските ВВС от остарелите F-16 и може ли те да засилят украинските позиции във военните действия?

Отговорът е ДА! Изтребителите обикновено са самолети с двойно предназначение: те могат да бъдат използвани за нападение, за контролиране на въздушното пространство и са не по малко ефективни за защита.

Ако Украйна получи F-16, те едва ли ще бъдат ограничени до отбранителна роля. За разлика от комплекса HiMARS, за който е достатъчно да не се дават тактически ракети със среден и голям обсег, то няма как да контролираш толкова лесно авиацията, въпреки че ще възникнат трудности с използването и в зоната на активни военни действия от противодействието на ПВО системите и на двете страни.

В случая може да разгледаме по скоро F-16 като компонент за противовъздушна отбрана. Като се има предвид, че този самолет, както и всички останали от 4-то поколение първоначално са проектирани за използване срещу бомбардировачи и щурмови самолети. Той може да бъде изключително ефективен и срещу руските крилати ракети „Калибър”.

Радарът на F-16 наименуван APG-68 може да открива такива цели в режим на видимост на разстояние до 50км. Въоръжен с ракети въздух-въздух AIM-120 AMRAAM, които вече демонстрираха своята ефективност при изстрелвани от наземни пускови установи NASAMS, F-16 може да патрулира въздушното пространство над Украйна, бързо реагирайки на изстрелвания на крилати ракети по цели и прихващайки ги, преди да са се приближили до градовете.

Полша и Холандия заявиха, че ще изпратят F-16, тъй като и двете страни вече са в списъците с клиенти за F-35. Полша е в готовност да прехвърли 36бр. по-новия модел F-16 в замяна на 32 F-35 Lighting II, който спорд договора трябва да започнат да пристигат през 2026г. За разлика от други оператори на F-16, Полша не се готви да изведе от експлоатация своите F-16 в скоро време, тъй като 2026г все ще много далечна дата. Предложението на Полша, обаче може да предизвика лавина сред страните членки на НАТО, както стана с доставката на първите самоходни оръдия „ Краб”.

Въпросът с Холандия е още по интересен. Страната имаше впечатляващ военновъздушен арсенал състоящ се от повече от двеста изтребителя F-16. С течение на времето въздушният флот на страната беше намален до 68 самолета, но извадените от експлоатация много лесно могат да бъдат извадени от консервация и разпределени за прехвърляне в Украйна, особено като се има в предвид, че Холандия ще получи своите F-35 преди Полша.

ВВС на САЩ също имат готовност да изпратят F-16. Американският президент Джо Байдън, попитан дали САЩ ще изпратят самолети в Украйна, отговори отрицателно, но добре помним, че точно по същият начин той отговори на въпроса за прехвърлянето на танкове Ейбрамс M1A2 на украинските военни сили. Въпреки това, веднага след като нивото на одобрение достигна своят максимум САЩ незабавно потвърдиха че ще изпратят танкове за Украйна.

Подобно развитие на събитията ще бъде съвсем естествено, както в случая с танковете. Обществеността в САЩ ще вдигне шум, ще изрази одобрение и самолети ще бъдат изпратени в Украйна.

Ще се получи, както с немските танкове. Всички, от Киев до Вашингтон, много искаха танкове Леопард да бъдат дадени на украинската армия. Берлин се съпротивляваше доколкото можеше, но в крайна сметка немците бяха принудени, след като САЩ и Англия обявиха доставките на свои танкове за Украйна, Германия просто нямаше избор и Леопард ще бъде на разположение на въоръжените сили на Украйна. Дали това е добре или не е отделна дискусия. Дори САЩ да продължат да казват „НЕ” американските самолети ще стигнат до Украйна, те просто ще дойдат от Полша, Холандия и Дания, а съответно САЩ ще ги компенсира с новите F-35.

Така Украйна ще има самолети, не е толкова важно дали ще бъдат F-16, защото Франция имат напълно ненужни Mirage 2000, които би било хубаво да заменят с новия Rafales, а Германия има Tornado, които биха дарили в замяна на F-35.

Сподели
Радо Борисов
Радо Борисов

                                 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *