Протестът на имащите оръжия във Вирджиния

Време за четене: 3 минути

На 20 януари 2020 г. пред местния парламент в щата Вирджиния се проведе уникален по същността си протест, който може да бъде видян само в САЩ. Между 20 и 50 хиляди души излязоха на мирна демонстрация. Но не бройката им е толкова интересна, колкото факта, че около 16 000 от тях бяха тежковъоръжени граждани. Въпреки това или по-скоро именно заради това, протестът бе изключително учтив и мирен, с нула ранени, убити или пострадали по какъвто и да е начин. Защо обаче се случи този протест?

През 2018 г. американският щат Вирджиния, крепост на републиканците от много време, беше спечелен от кандидата на демократическата партия Ралф Нортъм (Ralph Northam). Само година след като зае поста на губернатор, Нортъм и партията му си осигуриха мнозинство и в двете камари на местния парламент (General Assembly) – невиждано от 1993 г. постижение за лявата партия. И използвайки като претекст скорошен инцидент, довел до смъртта на 12 души, левите побързаха използват трагедията и да посегнат на оръжията на спазващите закона граждани.

Pro_Gun_Rally_Virginia_06
Губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм говори на пресконференция относно масовата стрелба във Вирджиния. Снимка: Eric Baradat/AFP/Getty Images

Вирджиния обаче е щат, в който хората особено много обичат и държат на оръжията си, като дори са щата, в който се намира централата на влиятелната група Националната оръжейна асоциация на САЩ (National Rifle Association). И приемат Втората поправка на Конституцията на САЩ изключително сериозно. Какво гласи тя:

След като е необходима една добре регулирана милиция за сигурността на една свободна държава, правото на хората да съхраняват и носят оръжие не ще бъде ограничавано.

Мнозина във Вирджиния ценят силно този текст и го възприемат както написалите го – право и задължение на всеки свободен гражданин е да защитава с оръжия в ръка родината си от тирани, включително в своето правителство. И такъв тиранин се намери.

Собственик на магазин за оръжия от Ню Йорк е пропътувал до Вирджиния с най-голямото си оръжие, за да покаже солидарност със съгражданите си.
Собственик на магазин за оръжия от Ню Йорк е пропътувал до Вирджиния с най-голямото си оръжие, за да покаже солидарност със съгражданите си.

В интервю пред NPR Нортъм коментира, че „борбата с насилието от оръжията ще е основният приоритет на нашата администрация“. Това става едва дни след като Демократическата партия спечели частичните избори и си осигури мнозинство и в двете камари на генералната асамблея на Вирджиния. „Сега със сигурност с Демократичен Сенат и Камара на представитерлите, вярвам, че ще можем да  продължим напред със законодателство за огнестрелните оръжия, базирано на здравия разум“.

Всички предишни опити на предишни администрации да ограничат притежанието на оръжия са срещали изключително силна съпротива, но при пълния контрол на лявата партия сега на дневен ред са нови мерки, разгневили голяма част от гражданите. Осемте предложения, внесени през юни 2019 г. включван въвеждане на универсални проверки на биографията на притежатели на оръжия, забрана за „нападателни“ оръжия и забрана на заглушители. Нортъм публично заявява, че това ще е само началото на подобни мерки. Засега конфискацията на вече купени „нападателни“ оръжия не е в дневния ред на Нортън и администрацията му, но във Вирджиния и в други щати има нарастващ страх от евентуална конфискация на оръжия.

Pro_Gun_Rally_Virginia_04

Естествено, на спазващите закона граждани на щата Вирджиния тези предложения никак не им допадат и се организира протест. Нормалните граждани знаят, че само престъпниците се боят от въоръжени граждани, които в мнозинството си ползват законните си оръжия само за защита, спорт и забавление, не и за да вредят на други хора. Организаторите са Virginia Citizens Defense League, като за събитието има подкрепа както от самата Вирджиния, така и от други щати, изказващи солидарност със съгражданите си, чиито конституционни права са под заплаха.

"Американската революция започна заради по-малко нещо" пише на плакат.
„Американската революция започна заради по-малко нещо“ пише на плакат.

Протестът започва и още час преди началото му в 11, тълпата е изключително пъстра, цветна, но и сериозна. Въпреки непрекъснатите предупреждения на не-съвсем обективните медии, плашещи, че това ще е сборище на радикали, нео-нацисти, бели супремасисти и прочие медийни дъвки, тълпата всъщност отразява пълния блясък на Америка. Има хора от всякакви етноси, раси, професии, мъже, жени, трансексуални, има и представители на целия политически спектър – от крайнодясно до крайноляво и всичко между тях. Има както млади хора, представляващи цялата пъстрота на интернет поколението, с техните мемове и вътрешни шеги, така и доста по-възрастни хора, някои от тях ветерани от различни войни. Целта на всички тези разнородни групи хора е проста – да запазят оръжията си, които пазят домовете, семействата и страната им от недоброжелателни посегателства.

Голяма част от присъстващите бяха освен въоръжени и екипирани. Голяма част от тях ясно заявяваха подкрепата си за президента Доналд Тръмп с възгласи, както и с плакати и стикери.
Голяма част от присъстващите бяха освен въоръжени и екипирани. Голяма част от тях ясно заявяваха подкрепата си за президента Доналд Тръмп с възгласи, както и с плакати и стикери.

Тълпата достига десетки хиляди, полиция също има – но, странно защо ли, полицаите не са облечени в пълно снаряжение, не носят палки, щитове и прочие инструменти за физическо репресиране на протест. Защото срещу тях стоят близо 16 000 въоръжени мъже, една цяла армия, която учтиво, но твърдо казва – „Не пипайте оръжията ни!“. На протеста се изнасят речи и след няколко часа тълпата се разотива мирно, тихо, събирайки боклука след себе си – както постъпват примерните граждани, излезли за своите права.

Вижте един кратък, но много показателен репортаж от събитията:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=e041m3hzhJ4&w=560&h=315]

След това очевидно демонстриране на сила от страна на народа на Вирджиния, засега губернаторът не се трогна и няма планове да оттегли предложенията за законови промени. Времето ще покаже какво точно ще стане, ако реши да се противопостави на волята на гражданите, готови да защитят политическата си свобода и имащи нужните инструменти, за да го направят.

Вижте още снимки в галерията:

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *