Антиутопия и антитела

Време за четене: 3 минути

Зеленият сертификат, влязъл в сила у нас наскоро, предизвика множество дискусии. Нагледахме се и се наслушахме на антиваксъри, на фанатично вярващи във ваксините и на хора, които грам не ги интересува този дебат и просто искат да могат да ходят на работа.

Натискът за ваксинация върху гражданите е осезаем и на моменти придобива оттенък на пропаганда. За това сочи най-вече изказването на служебния зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров в ефира на Нова телевизия. Според д-р Петров нито в Европейския съюз, нито в САЩ антителата се приемат като основание за издаване на сертификат. Това твърдение съвсем противоречи на реалността – в Австрия, например, тестовете за антитела дават право на сертификат, чиято давност е 3 месеца. След изтичане на периода тестът може да направен отново. Тази информация може лесно да бъде проверена на много места.

Споменатият сертификат дава възможност на притежаващия го да посещава ресторанти, кина, театри, събития, плувни басейни, молове и т.н. в рамките на страната.

Дали зам.-министър д-р Петров е забравил, че Австрия е в ЕС няма как да знаем, но има как да разгледаме фактите около антителата.

Тестовете за антитела дават информация дали в кръвта има антитела срещу SARS-CoV-2. Какви видове тестове има? Какви са видовете антитела? На тези въпроси отговаря магистър-фармацевт Ирене Зен, доктор по фармация.

Лаборант обработва тест за антитела срещу SARS-CoV-2. Снимка: JC Gellidon, Unsplash
Лаборант обработва тест за антитела срещу SARS-CoV-2. Снимка: JC Gellidon, Unsplash

Кога има смисъл да се прави тест за антитела?

Антитела винаги се откриват в кръвта, когато имунната система вече е имала контакт с вируса SARS-CoV-2. Това се случва или след предишна инфекция, или след пълна ваксинация. Специфичните за вируса антитела трябва да предотвратят нова инфекция или поне да се преборят с патогена много бързо.

Лабораторните тестове се основават на утвърдени технологии като ELISA (ензимен имуносорбентен анализ) или CLIA (хемилуминисцентен имуноанализ) и се извършват – както подсказва името – в медицински лаборатории. Обикновено те са по-точни от бързите тестове и предоставят подробни количествени резултати. Цената на един тест е около 25-40 евро в Австрия в зависимост от доставчика. В България цените са значително по-ниски към този момент.

Важно е да знаете, че има различни видове антитела. Антителата IgM и IgA са така наречените остри маркери. IgM вече се откриват около три до седем дни след появата на първите симптоми; IgA се появяват няколко дни по-късно и се откриват главно в лигавиците и секретите. Нивата са най-високи през втората и третата седмица от заболяването, след което бързо спадат.

Производството на IgG антитела започва малко по-късно, но те остават откриваеми за много по-дълго време. Тъй като те са отговорни за защитата срещу нова инфекция, се наричат още маркери на имунитета. Те често се наричат и „неутрализиращи антитела“. Представляват малка подгрупа от IgG антитела, които са в състояние да инактивират патогена SARS-CoV-2. Три седмици след появата на симптомите неутрализиращите IgG антитела се откриват в кръвта на по-голямата част от страдащите от COVID-19 (= сероконверсия). Забележително е, че количеството на образуваните антитела варира значително при различните хора, понякога повече от хиляда пъти.

В лабораторните резултати резултатът обикновено се посочва в U/ml (единици на милилитър). Съответните гранични стойности варират при различните изпитвания и затова винаги се посочват в резултата. За да направи стойностите на различните доставчици по-съпоставими, Световната здравна организация (СЗО) наскоро определи референтна проба като международен стандарт. Единицата за измерване е BAU/ml (единица за свързване на антитела в ml).

Колко антитела са необходими за защитен ефект?

Ако в кръвта се открият IgG антитела, може да се предположи, че човек е претърпял инфекция с COVID-19 или е реагирал на ваксинацията. За съжаление, понастоящем не е възможно да се направят заключения за имунитета към SARS-CoV-2 въз основа на количеството антитела. Това е така, защото необходимите дългосрочни данни просто не са налични. По принцип обаче колкото по-висока е стойността, толкова по-голяма е вероятността да са налице и неутрализиращи антитела, които могат да инактивират патогените на SARS-CoV-2.

Друг важен въпрос е колко време след инфекция или ваксинация антителата могат да бъдат открити в кръвта и по този начин колко дълго остава имунната защита. Това е предмет на множество текущи изследователски проекти. Настоящите проучвания показват стабилни нива на антителата в продължение на шест до девет месеца; за съжаление обаче все още не е възможно да се получи наистина надеждна информация.

Сподели
Деница Аврамова-Драганова
Деница Аврамова-Драганова

Деница Аврамова-Драганова работи като бизнес анализатор. Интересува се основно от обществено и социално развитие, както и връзката връзката им с политическите процеси. Има подчертан интерес към здравеопазване и образование. Вярва в свободния и разумен избор.

One comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *