Берлин – столицата в Европа, която тежи на икономиката на страната си

Време за четене: 2 минути

Снимка: 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum, Unsplash

Оригинална публикация: Berlin is the only capital city in Europe that is a drag on its country’s economy, Jill Petzinger, Quartz

Бившият кмет Клаус Воверайт измисли готиния слоган на столицата на Германия „бедна, но секси„. Наистина, според проучване Берлин е единствената голяма столица в Европа, която сваля БВП за глава от населението в страната си.

Институтът за икономически проучвания в Кьолн реши да провери как ще се отрази на БВП, ако трябва да се справя без своята столица. Без Лондон, Великобритания би била с 11% по-бедна на глава от населението. Франция би загубила 15% от дохода на глава от населението, ако нямаше Париж, където най-големите компании като „Тотал“, „Рено“ и „Пежо“, са разположили своите седалища. Гърция би поела 20% удар без Атина.

capitals_europe_gdp.png
Повечето европейски страни биха понесли огромен удар без своите столици. София е столицата, която носи най-голяма тежест, а мегаполисът Истанбул е сложен за сравнение, макар и да не е столица на Турция.
Но Германия, най-голямата икономика в Европа, може да се справи без Берлин от финансова гледна точка: средностатистическият германец би бил с 0,2% по-състоятелен, ако не трябваше да издържа бедния, но иначе секси град.

Берлин полага усилия да се възстанови от падането на Стената през 1989 г. и обединението на богатата западна половина от града с бедната източна част след колапса на комунизма. Безработицата в столицата е по-висока от средната за страната и провинция Берлин е получила повече субсидии от всяка друга провинция в Германия през изминалата година.

Въпреки че Берлин се представя в нов образ като център на технологично развитие и привлича много туристи, Франкфурт остава финансовото сърце на държавата, а голяма част от централите на могъщите германски индустриални гиганти са разположени другаде, като Бавария, дом на БМВ и Сименс.


 

Превод: Естервина Ариас

Преводът е част от кампанията на „Война и мир“ за подобряване на познанието на чужди езици. Ако искате да подобрите своя английски или немски език и уменията си да превеждате, свържете се с нас.


Вижте още интересни карти тук.


Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *