Да възстановим войнишкия паметник в Батановци

Време за четене: 3 минути

В центъра на град Батановци се намира паметник на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война местни мъже. Паметникът е издигнат през 1914 г. и за съжаление се нуждае от ремонт и реставрация. Надяваме се, че както нашите предци са вдигнали паметници за геройски загиналите, така и ние сега ще успеем да ги поддържаме и имаме пълната подкрепа на кметство Батановци и община Перник.

Паметникът е издигнат едва една година след края на Междусъюзническата война и в годината, когато Първата световна война е започнала. Макар и претърпяла големи жертви в жива сила и със смазана икономика, България не се предава, нито унива. Местните батановчани, както и на практика жителите на всеки друг град и село в страната, вдигат паметни плочи на загиналите си сънародници, за да почетат жертвата им и да помним имената им.

Батановчаните, дали живота си за България, са:

редник Будин Лазаров Лазаров, загинал в битката при село Оглу паша

редник Александър Стоянов Димев, загинал при Узун-кюприя

редник Яне Пенчов Кръстев, загинал при форсирането на р. Златовска

редник Найден Костов Андреев, загинал при форсирането на р. Златовска

редник Томан Василев Велев, загинал при Узун-кюприя

редник Яне Георгиев Чучуков, загинал при форсирането на р. Златовска

Поглед към настоящето състояние на надписите на лицевата страна на паметника в Батановци.
Поглед към настоящето състояние на надписите на лицевата страна на паметника.

Тези мъже са отишли на фронта, оставяйки зад себе си родните си домове, семействата си, близките си, живота си. Не са се върнали. Другите, които са се върнали и са оживели от боевете, не са имали друг избор, освен да почетат жертвата им. Един от тях е бил и кавалеристът и мой прадядо, ковачът Илия Николов Ивков, награден с медал за храбростта си.

За паметника е извикан майсторът Иван Дамянов от Радомир, като при издигането му той е бил в старите гробища на града. През 1960-те години, гробищата са преместени на новото им място до града, а паметникът е останал в средата на новосъздадената паркова градина, с нов постамент. За съжаление, годините не са го пощадили и понастоящем паметникът е с липсващ кръст и орнаменти, има поражения по камъка, сериозно е пострадал от мъхове, имената се четат трудно и самият паметник и постамент са се наклонили.

Нашата мисия е паметникът да бъде реставриран по най-добрия възможен начин, да се върне първоначалния му блясък и вид, а имената на героите да бъдат покрити със златни букви и ясно да се четат.

С реставрацията се нае един от най-добрите реставратори на подобен тип паметници, г-н Калин Тодоров, който е уверен, че паметникът може и ще си върне първоначалния вид, а за дългосрочното му консервиране ще се използва полимерна смес – за да блести близкия поне половин век.

Изглед към паметника в Батановци и зелената площ около него.
Изглед към паметника в Батановци и зелената площ около него.

С цялостното облагородяване на парка се е заел кметът на град Батановци, г-н Радослав Петров, представляващ кметство Батановци и община Перник. Неговата идея е до паметника да се изгради алея, дърветата и тревата да бъдат подкастрени и мястото да се превърне в зелен кът за отдих и почивка, както и отдаване на почит към историята на града.

На практика всички бизнеси в Батановци се включиха в кампанията и изразиха готовност да помагат. Две кутии за събиране на средства на място бяха поставени в Хранителен магазин „Вучко“ на площада и в железарския магазин на Евгени на ул. „Христо Ботев“.

Детайл от щетите по основата, които трябва да бъдат поправени при реставрацията.
Детайл от щетите по основата, които трябва да бъдат поправени при реставрацията.

За реставрацията на паметника ще са нужни 6000 лева, към днешна дата. 2500 лева вече са осигурени от Министерството на отбраната – нашата цел е да съберем остатъка от дарители. Ако искате да се включите по някой от описаните начини.


Дарителска сметка на Община Перник

Централна Кооперативна банка
BG49CECB97908460879300
445100 код (основание: Дарение за възстановяване на паметника в гр. Батановци)


Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *