Българският паспорт е 13-ти по сила в света

Време за четене: 2 минути

Българският паспорт осигурява безпроблемно влизане в повечето страни по света. Снимка: Деница Драганова


Паспортният индекс на Хенли сравнява безвизовия достъп на 199 различни паспорта до 227 дестинации за пътуване. Ако не се изисква виза, за този паспорт се поставя оценка със стойност = 1. Същото важи и ако при влизане в дестинацията можете да получите виза при пристигане, разрешение за посещение или електронен орган за пътуване (ЕТА).

Когато се изисква виза или когато притежателят на паспорта трябва да получи одобрена от правителството електронна виза (е-виза) преди заминаването, се създава резултат със стойност = 0. Това се отнася и за случаите, когато е необходимо правителствено одобрение преди заминаване за виза при пристигане.

Общият брой точки за всеки паспорт е равен на броя дестинации, за които не се изисква виза (стойност = 1).

Страните в зелено допускат българските граждани да пътуват до тях без биза през 2023 г. Натиснете за пълен размер.
Страните в зелено допускат българските граждани да пътуват до тях без биза през 2023 г. Натиснете за пълен размер.

Българският паспорт е 13-ти по сила в класирането за 2023 г., като притежателите му могат да пътуват до цели 176 безвизови дестинации по целия свят. Те включват на практика цяла Европа, по-голямата част от Северна и Южна Америка, както и в много африкански и азиатски страни.

В световната класация пред България са само най-богатите и влиятелни държави в света, но преднината им е минимална.
В световната класация пред България са само най-богатите и влиятелни държави в света, но преднината им е минимална.

На 12-те позиции пред нас са държави с малка преднина. Дори гражданите на световния първенец Сингапур могат да пътуват без виза до едва 16 страни повече от нас. Повечето страни над нас ни водят с по няколко безвизови дестинации.

Наравно с нас са носителите на паспорти от Монако и Румъния.

На Балканите, българският паспорт е сред най-силните:

Българският паспорт е един от силните дори в ЕВропа и региона.
Българският паспорт е един от силните дори в Европа и региона през 2023 г.

От преките ни съседи единствено Гърция е пред нас, на 7-мо място в света, със 185 безвизови дестинации, или с 9 повече от България

Хърватия е на 14-то място в света, с една по-малко от нас – 175. И това е въпреки влизането им в еврозоната и Шенгенското пространство.

Сърбия е на 34-то място в света, с едва 137 безвизови дестинации.

Република Северна Македония е на 43-то място в света, със 125 безвизови дестинации.

Турция е с най-малко безвизови дестинации от съседите ни и е на 50-то място със 114.

Ядрената свръхсила и регионален хегемон Русия пък е на 49-то място в света със 115 безвизови дестинации.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

One comment

  1. Темата за БГ паспорти е изстрадана тема за мен като БГ гражданин, живеещ в друга страна от ЕС. Мен не ме интересува до колко страни мога да пътувам без визово, а каква информация дава за мен БГ паспорт. Не зная как е Вашето презиме име, да кажем „Петров“. Тогава ако погледнете Вашия паспорт, там ще прочетете, че фамилното Ви име е Draganov/Драганов, а собственото Ви име/given name е Georgi „Petrov“/Георги „Петров“. По подобие на Иван Александър или Мицо Асен или Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав, така и Вие Георги „Петров“ и изобщо всеки БГ гражданин излиза че има поне две собствени имена . Така и бившия председател на НС е представена пред света от своя БГ паспорт като госпожа Данговска/Dangovska (фамилно име) и собствено име/given name Цецка Цачева.. Ако съвременните БГ паспортни служби трябваше да издадат паспорт на Евлоги и Христо Георгиев, те биха написали че това са господа с фамилно име Недев и малки имена съответно Евлоги Георгиев и Христо Георгиев. Единствените други страни, които зная, че имат презимена в тяхната именна система са Украйна и РФ, но – о чудо! – в техните международни паспорти и шоф. книжки презимето не се изписва или поне не се дава заедно с данните изписани на латиница. Само нашата страна-членка на ЕС, записва в полето отредено за „собствени имена/given names“ на своите граждани както техните собствени имена така и презимената им, все едно са насипен материал. По този начин ги приравнява и обезличава, те стават неразличими по съдържание, а колко само граждани на България използват презимето си вместо фамилно име!!! Да не обяснявам, пък че в ЛК, където се записват и обособяват три записа както са и в актовете за раждане, а именно Фамилно име , Собствено име и Презиме, последното е преведено като Father’s name = име на бащата. Обаче това е грешен превод, правилният превод на Презиме е Patronym или Patronymic name. И ако Вие решите да ползвате ЛК в страна от ЕС, за да се запишете в някакъв регистър, служителят, който обработва данните ще запише че Вашият баща (според както допуснахме по – горе) се казва „Петров/Petrov“, а не „Петър /Petyr“.
    „Техниките“ да се заобикалят всички тези безумия от българите, живеещите извън България са като от роман на Кафка или Булгаков, но основно изискват да не си подновите БГ паспорт, ако имате такъв. Коментарът ми вече е прекалено дълъг, моля да ме извините! Ако желаете подробности можете да контактувате с мен на моя ел. адрес. Весели празници!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *