Време за четене: < 1 минута

Оригинална публикация: История в кратце


Встъпването в длъжност на новата президентка на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, което бе придружено от открито предизвикателство към Гърция и България, изглежда ще доведе до явен завой на Скопие към държавата-майка Сърбия. Като се имат предвид близките отношения на Белград и Будапеща с Москва, се очертава проруска ос Унгария-Сърбия-Македония.

Сама по себе си тази ос има смешен икономически и военен потенциал в сравнение с Европейския съюз. Но… да погледнем картата.

Новата ос буквално може да прекъсне или затормози всички настоящи и бъдещи транспортни и енергийни коридори от Турция и Черно море към сърцето на Европейския съюз – Германия. Тази унгаро-сърбо-македонска ос директно затапва и настоящите и възможните бъдещи китайско-немски морско-сухопътни търговски маршрути през Гърция с междинна точка пристанището Пирея.

Новата потенциална ос би изложила на милостта или прищевките на Кремъл и сухопътните търговски маршрути Берлин – Анкара – Пекин през България, които при един конфликт между Китай и САЩ могат да се окажат ключова алтернатива на блокираната океанска търговия..

Отделно проруската тройка Унгария-Сърбия-Македония образува нещо като стена, която отделя България и Румъния от ядрото на ЕС и ги оставя от външната й страна съвсем оголени към Русия. Като по този начин символично маркира България и Румъния като неизменна ексклузивна зона на руско влияние и интереси.

Накрая ще се окаже, че цялото извиване на ръцете на България да вдигне ветото срещу малката Сърбия по Вардара е било напразно, но е създало немалко нови врагове на Запада у нас. И то с голяма доза основание.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Петър Голийски
Петър Голийски

Доц. д-р Петър Голийски е преподавател в специалност „Арменистика и кавказология“ в СУ „Свети Климент Охридски“. Поддържа в свободното си време Фейсбук страницата "История в кратце", в която публикува неголеми научно-популярни материали, написани на достъпен и за неспециалисти език, в които ще се хвърля светлина върху спорни, малко известни или напълно неизвестни моменти върху средновековната и древната история на българите.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *