Някои въпроси за магистралите и строителството

Време за четене: 2 минути

Строителство на магистрали. Снимка: Ricardo Resende, Unsplash


Престанах да следя българските новини.

Разбрах, че Иван Гешев е уволнен, а зная, че Бойко Борисов не е премиер, значи програмата на протестите и всенародните въстания от 20 и 21 година е изпълнена в първата си част, премахнати са двете пречки пред развитието на страната и сега се вихри – управлението по най-правилния начин! Нали така беше? „Да се махнат тия пък после все ще се нареди“.

Тъй.

Понеже не следя новините, това личи и от въпросите ми, искам да запитам: Докъде стигна строителството на „Хемус“?

Как върви изграждането на тунела дето спираше завършването на магистрала „Струма“? Отпочнаха ли довършителните работи по магистралата от София до Калотина? Как върви тунелът под Шипка? Докъде стигна проектирането на тунела Петрохан? Какво става със скоростния път Ботевград-Видин?

Какво е положението с магистралата Русе-Велико Търново? Как върви магистралата Русе-Свиленград? А Русе-София? Какво става с изграждането на втория мост при Русе? Колко моста над Дунав ще строи правителството? А колко тунела ще прави през Стара планина и къде?

И все пак – какво става с магистралата София-Гюешево? Докъде стигна разширението на магистрала Тракия в участъка София-Пловдив, за което се говореше още при Симеон Дянков като финансов министър? Нещо чува ли се за Коридор 8?

Какво се прави по модернизацията на ж.п. мрежата? Започна ли строителството на скоростния път София-Бургас? Навлязоха ли в проектна фаза скоростните пътища пътища София-Белград, София-Истанбул, София-Букурещ, София-Солун-Атина, София-Скопие-Тирана?

Обновява ли се подвижният ж.п. състав? Как върви съгласуването на нашето ж.п. разписание с ж.п. разписанията на съседните страни? България участва ли в създаването на общоевропейско ж.п. разписание?

Картата е на магистралите в Република България - изградени, в строеж и планирани към 2020 г. Три години по-късно, положението е абсолютно същото.
Картата е на магистралите в Република България – изградени, в строеж и планирани към 2020 г. Три години по-късно, положението е абсолютно същото. Източник: Raullskk
Питам първо за пътищата, защото не мога да си представя, че ще имаме проатлантическо правителство, без да се изгражда инфраструктурата, която ще ни прави физически принадлежащи или не към ЕС и НАТО.

Няма как това правителство на истинската промяна да не знае, че без инфраструктура няма икономика, няма развитие, няма инвестиции, няма отбрана…

Не питам за всички болни места на пътната мрежа, както и за пристанищата и летищата, за състоянието на КПП, митниците, жп – аеро – автогарите, за летищата, вкл. резервните…

Засега ще си спестя другите въпроси.

Сподели
Петко Симеонов
Петко Симеонов

Петко Симеонов е български учен, писател и политик, съучредител на Съюза на демократичните сили.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *