Джон Кенеди и социалистическа България

Време за четене: 4 минути

Джон Кенеди, член на лявата Демократическа партия, е бил уважаван както от политическите си съюзници, така и от съперниците си.


В разгара на Студената война комуникацията на България със западните страни се запазва, дори и да се слуша и изпълнява всичко що Москва каже. Наши дипломати поддържат отношения с всички значими държави, включително и САЩ.

Само няколко месеца след като Тодор Живков сменя Антон Югов на поста министър-председател на Народна република България, обичаният от народа си президент на САЩ Джон Кенеди ще бъде убит.

Естествено, и нашата страна изказва съболезнования, както е по протокол.

Значимите събития по време на управлението на Джон Кенеди са много. Студената война е в разгара си и глобалното противопоставяне между двете свръхсили е по всички краища на Земята. Във външнополитически план трябва да се отбележат провалът с операцията в Залива на прасетата в Куба, Ракетната криза пак там, изграждането на Берлинската стена, надпреварата за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и движението за гражданските права. В множеството класации на американските президенти Кенеди има оценка малко над средната, но в общественото мнение той често се счита за велик държавник.

Кенеди е и първият католик, избиран за президент на САЩ, първият, който е роден в XX век, последният (за момента), който умира преди мандатът му да е изтекъл, последният демократ от Севера, избран на този пост, и последният, който встъпва в длъжност направо от Сената.

На вашето внимание публикуваме:

- телеграма, изказваща съболезнования по повод убийството на Кенеди, подписана от Димитър Ганев, председател на Президиума на Народното събрание на НРБ (1958 – 1964 г.) и министър-председателя Тодор Живков.

– телеграма, изказваща съболезнования по повод убийството на Кенеди, подписана от Димитър Ганев, председател на Президиума на Народното събрание на НРБ (1958 – 1964 г.) и министър-председателя Тодор Живков.

- комуникацията осъществена между администрацията на Джон Кенеди и "българския извънреден и пълномощен министър в САЩ" - Любомир Попов

– комуникацията осъществена между администрацията на Джон Кенеди и „българския извънреден и пълномощен министър в САЩ“ – Любомир Попов

- съобщението от българска страна за изтеглянето на д-р Петър Вутов като предишен "български извънреден и пълномощен министър в САЩ"

– съобщението от българска страна за изтеглянето на д-р Петър Вутов като предишен „български извънреден и пълномощен министър в САЩ“

- отговор на Джон Кенеди по повод поздравленията за избора му като президент, изпратени от Димитър Ганев - председател на Президиума на Народното събрание (1958-1964 г.)

отговор на Джон Кенеди по повод поздравленията за избора му като президент, изпратени от Димитър Ганев – председател на Президиума на Народното събрание (1958-1964 г.)

- снимка на Джон Кенеди и Юджийн Андерсън (Eugenie Anderson) - посланик на САЩ в Народна Република България (1962–1964 г.)

– снимка на Джон Кенеди и Юджийн Андерсън (Eugenie Anderson) – посланик на САЩ в Народна Република България (1962–1964 г.)

Юджийн Андерсън е назначена от президента Хари Труман за посланик на САЩ в Дания (1949-1953 г.). Назначението на Труман я прави първата жена, назначена за ръководител на мисия на ниво посланик в историята на САЩ. По-късно тя е назначена от Кенеди за посланик в България (1962-1964 г.).

- съобщение за завръщането на Юджийн Андерсън от България и готовността й да докладва за случващите се рокади във властта в София

– съобщение за завръщането на Юджийн Андерсън от България и готовността й да докладва за случващите се рокади във властта в София

Посланик Юджийн М. Андерсън се завърна от България и очаква да бъде във Вашингтон на консултации до 14 декември 1962 г.

Посланик Андерсън се обади на президента на 28 май 1962 г., непосредствено преди да положи клетва. Тя пристига в София на 27 юли 1962 г. и е в София по време на Кубинската криза и Осмия конгрес на Българската комунистическа партия. По време на обаждането, което министър Андерсън прави на Тодор Живков, новия български премиер и дългогодишен първи секретар на Комунистическата партия, на 28 ноември 1962 г., той я моли да предаде поздравленията му на президента.

Посланик Андерсън би искала да докладва на президента за промените на българската политическа сцена в резултат на неотдавнашния партиен конгрес и за перспективите за подобряване на отношенията между Съединените щати и България. Смятаме, че би било много желателно посланик Андерсън да се срещне с президента.

- доклад на администрацията на Кенеди за новоназначения Любомир Попов - кой е, с какво се е занимавал и още

– доклад на администрацията на Кенеди за новоназначения Любомир Попов – кой е, с какво се е занимавал и още

Г-н Любомир Димитров Попов

Извънреден пратеник и пълномощен министър на България в Съединените щати

Г-н Попов (произнася се По-поф) е роден в Михайловград (Монтана, бел. прев.), България, на 22 ноември 1918 г. Завършва право в Софийския университет. Постъпва на работа в Министерството на външните работи през 1948 г. Единственото му предишно посещение в Съединените щати е през ноември същата година като дипломат-куриер. Работи като първи секретар на българската легация в Лондон от 1949 до 1956 г., когато се завръща в София и работи като съветник в Министерството на външните работи. По-късно през 1956 г. е назначен за съветник в Министерския съвет и участва в албанско-българските преговори през януари 1957 г. Участва в първата обща среща на Международната агенция за атомна енергия във Виена през септември 1957 г.

През юли 1958 г. г-н Попов е назначен за посланик в Индия, където работи до март 1963 г. Докато пребивава в Ню Делхи, той е назначен и за посланик в Бирма през януари 1959 г., за посланик в Камбоджа през септември 1960 г. и за посланик в Цейлон през 1962 г.
Г-н Попов говори свободно английски език. Той е женен и има деветгодишен син. Семейството му го придружава в Съединените щати.

- доклад на администрацията на САЩ по отношение на политическите нагласи на България
- доклад на администрацията на САЩ по отношение на политическите нагласи на България - втора страница

– доклад на администрацията на САЩ по отношение на политическите нагласи на България

ИНФОРМАЦИОНЕН МЕМОРАНДУМ БЪЛГАРИЯ

България, православен член на съветския блок по времето на Сталин, се приспособи към ръководството на блока от страна на Хрушчов и продължава да е напълно зависима от съветската политика и действия.

След десталинизацията и други мерки, предприети на българския партиен конгрес през ноември миналата година, отношенията на Съединените щати с новото българско правителство показват известно подобрение. На двама американски граждани, които българските власти смятат за български граждани, най-накрая беше разрешено да се завърнат в Съединените щати. Постигнато бе принципно споразумение между Съединените щати и България по финансови претенции (като например национализацията на американска собственост) и свързани с тях въпроси.

Въпреки че българският министър вероятно няма да повдигне подробно въпроси по същество, той може да спомене за удовлетворението на своето правителство от факта, че е постигнато споразумение за претенциите. Подготвяме се да изготвим писмено споразумение в най-близко бъдеще.

Българският министър може също така да подчертае дългогодишното желание на своето правителство да насърчава увеличаването на търговията между Съединените щати и България и постоянния интерес на страната да получи статут на най-облагодетелствана нация за своя износ за Съединените щати.

Търговията между Съединените щати и България през 1962 г. е минимална и възлиза общо на по-малко от 1,2 млн. долара. Бихме желали да улесним увеличаването на нестратегическата търговия с България след приключване на уреждането на претенциите, като разрешим откриването на българско търговско представителство в Ню Йорк и като възприемем окуражаващо отношение към тази търговия.

Трябва да се признае обаче, че настоящото напрежение и несигурност на международната сцена, които не могат да не се отразят на отношенията с България, не благоприятстват промяна в законодателството, която да позволи третиране на България като най-облагодетелствана нация.

Тъй като министърът е прекарал четири години и половина в Индия и се предполага, че е пътувал много там, може би ще пожелаете да се запознаете с мнението му за последните събития в Индия.

Преди да пристигне в Съединените щати, посланикът се срещна с посланик Юджийн Андерсън в София. Впечатлението на посланик Андерсън е, че той е доста мек, непринуден и възпитан човек.

- новината за убийството на Кенеди във вестник "Работническо дело"

– новината за убийството на Кенеди във вестник „Работническо дело“ – на първа страница

- снимка на български марки за писма с лика на Джон Кенеди.

– снимка на български марки за писма с лика на Джон Кенеди.

Издадени през 1963 г. от Царска българска поща – орган на българската антикомунистическа миграция в САЩ. Днес марките са с колекционерска стойност.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *