Истинското положение на Западен Берлин – ограден отвсякъде

Време за четене: 2 минути

„Западен Берлин е сюреалистична клетка, един странен затвор, в който парадоксално само тези, които са заключени вътре, са свободни…“

Гьорги Лигети, унгарски композитор

Много хора, които познавам, явно въобще не знаят какво е представлявала Берлинската стена. Забелязвам, че дори и по-възрастни си мислят, че това е просто една стена, която e създадена, за да маркира гранична линия между източния и западния свят тогава, когато минава през центъра на града. В много учебници и дори в Уикипедия се акцентира на само една част от стената – тази, която „разделя източен от западен Берлин“. А това е само малка част от истината, която се крие в географията.

Окупационните области на Германия след Втората световна война.
Окупационните области на Германия след Втората световна война.

Истината всъщност е, че град Берлин се намира дълбоко навътре в територията на Източна Германия. И от там фактът за стената е, че тя не просто разделя града, а тя огражда изцяло Западен Берлин. Той е един остров вътре в социалистическия свят. И именно затова тази стена е останала толкова знакова в историята на Студената война. До 1949 г. в Западен Берлин вече са емигрирали близо 60 000 души. До 1953 г. там вече са се преместили над 330 000 души и това налага взимането на спешни мерки от страна на съветските войски. До 1961 г. статистиката не дава точни данни за това колко души са успяли, но е имало периоди, в които по 1000 души на ден са се опитвали да преминат границата. Масови убийства и арести са били ежедневие, а напрежението ставало все по-нагнетено. Именно това принуждава социалистическата власт да издигне стената през 1961 г. Ето тук идва и символизмът – хората бягат от една огромна територия, за да влезнат в малък изолиран остров, една сюреалистична клетка, както казва Лигети.

На 26 юни 1963 г. Джон Кенеди изнася реч в Западен Берлин, която е запомнена със знаменитото изречение „All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words „Ich bin ein Berliner“. (Всички свободни хора, където и да живеят, са граждани на града Западен Берлин и затова като свободен човек съм горд, че мога да кажа: “Аз съм берлинчанин”). В нея Кенеди публично критикува построяването на Берлинската стена и обсадата на Западен Берлин като заплаха за свободата. В същото време президентът заклеймява остро комунистическия режим и предрича победа за демокрацията и свободата. 27 години след тази реч берлинчани сами ще разрушат стената, издигната от съветските окупатори, а СССР ще прекрати съществуването си.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *