Етнографска карта на Европа от 1918 г.

Време за четене: < 1 минута

Етнографска карта на Европа, Картографски институт Кимърли и Фрей, Берн, 1918 г.

Моля, обърнете внимание независимите и неплатени от никого швейцарци в какви граници показват българското землище – обхващащо Западните покрайнини, Вардарска и Егейска Македония, Западна и Източна Тракия, както и цяла Добруджа. С други думи, най-неутралната и независима страна в Европа и света тогава и днес съобщава един факт към тогавашна дата – земите, които българите искат да освободят от чужда власт и за които са водили три войни и ще водят още една в следващите години, са с основно българско население.

Обърнете внимание и на някои други народи – разположението на гръцкия етнос из Мала Азия, преди да бъде изгонен и подложен на гонения от турците. Арменците вече са пострадали значително и тяхното землище се е свило болезнено.

Унгария, също като нас, отвсякъде граничи със себе си, вследствие несправедливите клаузи на техния мирен договор след Първата световна война.

А, обърнахте ли внимание и на границите на украинския етнос? Нещо, което мнозина русофили ще се опитат да кажат, че е модерна измислица, че няма такъв народ или да се опитат да защитят с аргументи, различни от силата, окупацията на тези земи тогава, а и до днес на части от тях.

Подобни карти са изключително интересни за съвременния човек, защото показват кои страни тогава са водили честна политика за защита на своя етнос и кои са искали да завоюват чуждо.

Източник: http://goo.gl/4e0RTs
Цялата карта: https://goo.gl/wKQ89Q


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

3 Comments

  1. И моля обърнете внимание на Крим, дето „Хрушчов го бил подарил“ на Украйна!

    • В Крим тогава има основно татари, украинци, българи, евреи и чак след това идват руснаци и други народи.

  2. мдааа, на север от Дунав българи няма возле Бухарест , само ромунеще исти романски народ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *