Карта на Европа преди Османското нашествие – 1350 г.

Време за четене: < 1 минута

Картата в пълен размер 3648×3002


„Съединението прави сила“ е българският държавен девиз днес. Много се говори за това как той се отнася само към единението на българите, но историята ни учи, че при нужда трябва да се обединяваме и със съседите си.

Картата показва съществуващите и редовно воюващи балкански страни, които за много кратък период ще бъдат пометени и превърнати в провинции от новата империя – Османската.

В историята няма „ако“, но все пак, един нагледен пример докъде води липсата на съгласуваност между белите и християните и как враговете ни исторически са се възползвали от вътрешните ни крамоли.

В края на първата половина на XIV век във Византия се води ожесточена гражданска война, между династиите на Палеолог и Кантакузин. Водачите им охотно приемат на своя страна всеки възможен съюзник или наемник, пренебрегвайки напълно отражението на действията му върху съдбата на местното население и дългосрочните интереси на страната.

В крайна сметка Османското нашествие ще се окаже нещо повече от временен набег и ще изгради империя, просъществувала половин хилядолетие на Балканите. И само дългогодишните усилия на хиляди българи ще доведат до нашата църковна и политическа свобода.


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *