Годишнина от падането на Берлинската стена

Време за четене: 2 минути

„Господин Горбачов, отворете тази врата!
Господин Горбачов, разрушете тази стена!
Когато гледах от Райхстага – въплъщението на немското единство – ми направиха впечатление следните думи, написани на стената може би от някой млад берлинчанин. Те са отговор на немския въпрос: “Тази стена ще падне. Вярата ще стане действителност.” Да, в цяла Европа стената ще падне. Защото тя не може да устои на вярата. Тя не може да устои на истината. Тя няма да може да устои на свободата.”

Роналд Рейгън, 12 юни 1987, Берлин


На 9 ноември 1989 г. пада Берлинската стена, превърнала се в най-уродливия символ на комунистическия режим в Източния блок.

Падането на Берлинската стена се превръща в символ на краха на комунистическата система в страните от Централна и Източна Европа, попаднали под съветско иго след края на Втората световна война.

Построена през 1961 г. Стената разделя Източен от Западен Берлин Берлин в продължение на 28 години.

През септември 1989 г. комунистическият лидер на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. До падането на Берлинската стена се стига, след като на 9 ноември 1989 г. членът на ЦК на Германската единна социалистическа партия и секретар по информацията в партията Гюнтер Шабовски (починал преди няколко дни, бел. ред.) съобщава за отмяна на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

На пресконференция с чуждестранни медии той изрича фразата: „…ние решихме днес да вземем решение, което позволява на всеки гражданин на ГДР да излезе през граничните пунктове на страната“. Към Шабовски завалят един през друг въпроси.

Репортер от вестник „Билд” пита: „Откога влиза в сила”. Обърканият Шабовски отвръща: „Доколкото ми е известно… веднага, незабавно“. След края на брифинга цари объркване. В първия момент журналистите не могат да осъзнаят чутото. Пред репортер на американската NBC Шабовски добавя: „Не става дума за туризъм. Това е разрешение за напускане на ГДР“.

След като новината се разчува голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин и започва демонтажът на стената от гражданството.

6 минутният документален филм показва исторически кадри, свързани със съществуването и падането на Стената през ноември 1989 г.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

2 Comments

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *