Време за четене: < 1 минута

Умря Михаил Горбачов и всички започнаха да се сещат какво бил казал за Крим. Който бил „подарен“, „отстъпен“, „прехвърлен“ и т.н. на Украйна… По този повод се сетих пак да ви напомня, че:

Крим е разменен! За Белгородска област (червеното). По-голяма територия от Крим, а по времето на размяната и по-богата. Крим тогава е бил пълна мизерия, полупустиня, обрасла с пелин, която постепенно е пригодена за живот с вода от река Днепър и много пари от бюджета на Украинската ССР.

Белгородска област на територията на Руската федерация. Границите не са променяни от 1954 г.
Белгородска област на територията на Руската федерация. Границите не са променяни от 1954 г.

Всякакви разговори за КримНаш! са безпредметни, ако Русия няма желание да върне Белгородска област на Украйна.

А тя няма. Русия мрази да връща.

Тъй че, каквото и да е казал Горби или кой да е, продадената вещ е взета насила обратно, а платеното за нея не е върнато.

Непорочно чист грабеж.

Горбачов на 27-ия конгрес на Съветската комунистическа партия през 1986 г. - първата среща на комунистически лидери, която той ръководи след идването си на власт предишната година.
Горбачов на 27-ия конгрес на Съветската комунистическа партия през 1986 г. – първата среща на комунистически лидери, която той ръководи след идването си на власт предишната година.

Не е формална размяна. но, когато са прехвърляли Крим, в общественото говорене се е изтърквало, че Украйна ни е дала Белгород, няма нищо лошо да ѝ дадем Крим. самата Белгородска област е отделена чак 1944 г. – за ефективна борба с източните бандеровци, които са партизанствали. Характерът на населенето по онова време е ясен.

Сподели
Юлиян Караджов
Юлиян Караджов

Д-р Юлиян Караджов е български биохимик, старши научен сътрудник в Института за космически изследвания при БАН, член на екипа на Центъра за изследване на демокрацията. Има докторат по биохимия с дисертация на тема „Транспорт на калций и окислително фосфорилиране в митохондриите на мозъка“. Преподава курс „Наркотици“ в Нов български университет, прави първото национално изследване на нелегалния пазар на наркотични вещества в България.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *