Метрото в София и некомпетентността на Столична община при авария

Време за четене: 2 минути

Снимка: Иван Кацев

На 5 декември метрото в София спря да работи за близо три часа. В 17:40 влакова композиция аварира на линията между МС „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и МС „Стадион „Васил Левски“. В метрото, което всеки ден се ползва от около 100 000 граждани всеки ден, подобно спиране в час пик неминуемо води до сериозни проблеми за целия град.

18 часа по-късно, в 12 часа на 6 декември,  Центърът за градска мобилност – институцията, отговаряща за транспорта в столицата – все още не е публикувала съобщение нито на сайта си, нито на страницата си във Facebook. За сметка на това, там стоят изключително интересните новини за заснемане на клипове.

capture

capture

Информация какво се случва с метрото бе публикувано в профила в Twitter на кмета на град София г-жа Йорданка Фандъкова, което е похвално, но недостатъчно, тъй като нейният профил има 7321 последователи. На заснемането се виждат ефективността на нейните туитове – няколко споделяния и харесвания, които със сигурност не са достигнали до много хора.

capture

В страницата си във Facebook градоначалникът е публикувала същата информация и там има по-голям отклик:

capture

За сметка на това, днес медиите получават следното безумно съобщение, което оставям без коментар:

15283948_10154757819294648_558968010069328387_n

С други думи, ние наблюдаваме абсолютна липса на адекватна реакция от страна на отговорните институции и заемане на лично отношение от страна на кмета, за която тя заслужава поздравления. Но това не е достатъчно. Когато 100 000 души останат без транспорт, съобщението за взетите действия трябва да бъде разпространено навременно по всички налични канали за връзки с обществеността – официални и неофициални.

15267658_10154808808496803_7376562487381987341_n
На метростанция „Сердика“ полиция не допуска хора да влизат в 18:59 ч. Снимка: Петя Илиева

Какво биха могли да направят от Центъра за градска мобилност и Столичен метрополитен? Да публикуват веднага информация по абсолютно всички възможни канали, която да достигне до всички служители в метрото и до максимално голям брой от ползващите го. Хората трябва да бъдат предупредени да ползват алтернативен транспорт – автобуси, трамваи, тролеи, таксита, пеша, а не да се губят стотици хиляди човекочасове заради невъзможността на една институция да работи с прийомите на 21 век.

В София има всичко на всичко 720 автобуса, 127 тролея и 250 трамвая. По данни на Гергин Борисов от гражданска инициатива „Спаси София“, близо 40% от този състав се пази като топъл и студен резерв за извънредни ситуации. Ситуацията от 5 декември преспокойно може да бъде наречена извънредна, заради големият брой засегнати. Въпреки това, не бяха осигурени достатъчно допълнителни автобуси, които да намалят огромния наплив от хора, ползващи алтернативите на метрото.

Когато бях в Южна Корея, във втория по големина град Пусан с 10 млн. души население, и там метрото спря поради техническа авария. Крайно притеснените от случващото се служители на метрото излязоха на станцията и раздадоха предварително подготвени пакети с пари на стойността на един билет и още един билет като компенсация, извиниха се на абсолютно всеки един пътник по отделно заради закъснение от 10 минути и ни казаха, че това им се случва за пръв път от 10 години.

Интересно ми е дали и в София ще има подобни извинения?

А освен метрото, на 5 декември е имало и сериозен проблем със задръствания на Околовръстно шосе, заснето с дрон от Иво Мирчев, на участък от АМ „Люлин“ до бул.“Бъкстон“. Това е най-натоварената част от „пръстена“ на София, която се „строи“ почти 10 г.

Натовареността в този участък стана непоносима след пускането на Северна скоростна тангента, а държавата отказва да започне изграждането, заради предполагаемата висока цена от 300 млн. лева за 3 г.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

3 Comments

 1. Между другото, не мисля че държавата трябва да плаща за участъка от Южна Дъга. Онова си е вътрешен софийски път. Вярно, супер натоварен, и важен, но по същата логика направо да вземем държавата да плаща и за разширението и удължаването на Каблешков!

  • Принципно съм съгласен, че държавата не би трябвало да плаща. Но в момента държавата е наложила монопол върху строителството и притежанието на пътища.

   Вариантите са два –

   1. приватизация на част или на всички пътища.
   2. държавата да започне да строи и поддържа пътищата по-добре.

   Реално, за момента можем да се борим само за второто. И смятам, че София трябва да има бърз обиколен път около целия град – както за автомобили, така и за влакове.

   • Друго перо имах предвид, не друга схема… че Южна Дъга е за бюджета на Столична Община, не за националния бюджет.

    Но това е много „между другото“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *