„Сурва“ в Перник като културен обединител на българската нация

Време за четене: < 1 минута

Снимка: Ана Петрова, вестник СъПерник

Между 27 и 29 януари 2017 г. се проведе 26-тото издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник. Тази традиция, започнала през 1966 г. като събиране само на местните шопи, днес вече е едно установено международно събитие, като на фестивала идват групи от всякакви държави. През 2017 г. гостите са били от Аруба, Македония, Италия, Хърватия, Сърбия, Словения и Гърция.

Идеята на празника е да се представят древните езически ергенски обредности на сурвакари и кукери, които са част от българската фолклорна традиция и са били успешно християнизирани. Идеята, както на редица други празници е да бъдат изгонени злите духове, като бъдат уплашени от хората със страшни облекла. Подобно нещо може да видим и при много други народи – празникът Хелоуин или Вси светии на 31 октомври например е световно популярен днес, а започва като ирландски езически празник, възприет от християнската църква, преминал в САЩ чрез ирландските имигранти и от там станал световно разпознаваем.

Но да се върнем на Сурва. Всяка година хиляди българи от Перник, Шоплука и цялата страна идват, за да сложат ритуалните костюми, да изиграят ритуала и да се повеселят въпреки лошото време в края на януари.

В последните години обаче се забелязва и нещо друго – освен за етнически българи, ритуалът привлича и редица други посетители, които явно се забавляват и са започнали да споделят тази част от българското културно наследство.

Мен лично това много ме радва. Това означава, че самобитната българска култура е достатъчно интересна, за да бъде възприета от не-българи. И именно това е целта на една култура – да бъде възприета от всички живеещи в дадена територия, за да бъде тяхното съжителство успешно и мирно.

Така че, поздравления на град Перник за прекрасно организирания фестивал и си обещавам догодина да отида!

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *