Паспортите по света имат само 4 цвята

Време за четене: 2 минути

Оказва се, че има едва четири основни цвята на паспортите в света, като всяка страна има причина да си избере един от тези цветове. Ако дългото чакане на границата ви отегчи, спомнете си тази статия.

Червени паспорти

Българският паспорт е един от силните в света.
Българският паспорт е един от силните в света.

Това е най-често срещаният цвят. Паспортите с червена корица са избирани често от страни, попаднали или все още управлявани от комунисти. Гражданите на България, Словения, Китай, Сърбия, Русия, Латвия, Румъния, Полша, Грузия имат именно такива. Страните-членки на Европейския съюз, с изключения на Хърватия, също ползват паспорти с бургундско червено или сходни нюанси на червеното.

Страни, които имат интерес да членуват в ЕС, като Турция, Македония и Албания смениха цвета на паспортите си с червен преди няколко години. Андската общност на държави – Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу – също ползва паспорти с бургундско червено.

Сини паспорти

Американският паспорт е сред най-силните в света. Снимка: © eastnews.ru
Американският паспорт е сред най-силните в света. Снимка: © eastnews.ru

Това е вторият най-разпространен цвят. Синята корица символизира „новия свят“. 15 държави от Карибите имат сини паспорти. В блока от южноамерикански страни синият паспорт символизира връзката с търговския съюз Меркосур. Това включва Бразилия, Аржентина, Парагвай, Уругвай. Венецуела, която е член на Меркосур е изключението тук – нейните граждани имат червени паспорти. Паспортите на гражданите на САЩ пък стават сини едва през 1976 г.

Зелени паспорти

Виетнамският паспорт е зелен. Снимка: © depositphotos.com
Виетнамският паспорт е зелен. Снимка: © depositphotos.com

Повечето мюсюлмански държави имат зелени паспорти. Сред примерите са Мароко, Саудитска Арабия, Пакистан, Либия. Зеленото се смята за любимия цвят на пророка Мохамед и за символ на природата и живота. Гражданите на няколко западноафрикански държави – като Буркина Фасо, Нигерия, Нигер, Кот д’Ивоар и Сенегал – имат паспорти в различни нюанси на зеленото. При тях цветът означава, че те принадлежат на ECOWAS (Икономическа общност на западноафриканските държави).

Интересно е да се спомене, че българските паспорти, както и тези на повечето комунистически страни до 1989 г., също са били в зелен цвят.

Черни паспорти

Новозеландският паспорт е един от редките паспорти в черен цвят. Снимка: © eastnews.ru
Новозеландският паспорт е един от редките паспорти в черен цвят. Снимка: © eastnews.ru

Най-редки са паспортите с черна корица. Техни притежатели са жителите на някои африкански държави – Ботсвана, Замбия, Бурунди, Габон, Ангола, Чад, Конго, Малави и други. Гражданите на Нова Зеландия също имат черни паспорти, тъй като черното е националният им цвят.

Базирано на материали от сайта за индекс на световните паспорти: www.passportindex.org


Вижте още интересни карти тук.

Сподели
Георги Драганов
Георги Драганов

Георги Драганов е създател и редактор на сайта "Война и мир". Завършил НГДЕК "Константин Кирил Философ" и Международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има опит като учител и журналист, в момента работи като проектен мениджър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *