Коминтерната и забранителните списъци

Време за четене: 4 минути

Снимката е от телевизионното интервю от 21.6.2019г., в което Стево Пендаровски признава в прав текст, че Гоце Делчев се е „изяснявал като българин“.

Забранителен списък с лица, сред които български евродепутати, политици и граждани, които да не бъдат допуснати на предстоящото на 4 февруари 2023г. честване на рождението на големия български революционер Гоце Делчев в Скопие – подобно сталинистко по дух предложение направи след свикания от него Съвет по сигурността македонският президент Стево Пендаровски.

Неслучайно наричан „Коминтерната“, този висш представител на властите в Скопие си позволи да поиска ограничаването на демокрацията и двустранните отношения с думите:

Да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония.

Ако тези лица искат да влязат в страната – да не им бъде позволен достъпът, а ако са вече вътре в страната – да им бъде отказан престоят и да бъдат обявени за персона нон-грата. Ако на 04.02 не реагираме както би реагирала всяка сериозна държава, има риск да дойдат много хора с лоши намерения към Македония и към македонците.

Явно според Стево „Коминтерната“ хората, които казват истината, са „с лоши намерения“. Всички онези, които желаят да помогнат на РСМ да се отърси от юго-комунистическите заблуди, като представят обективните факти от нашето минало, или въобще си позволяват да дискутират общата ни история, според него са опасни за Северна Македония и нейните граждани.

Ето, че най-накрая македонистите се изпуснаха и изплюха камъчето – истинската, обективна история е заплаха и не трябва да бъде допускана, с цената на всичко – репресии, забрани, инсценирани процеси, палежи и стрелби по културни клубове, побоища като това над Християн Пендиков от Охрид. Само че тя е заплаха не за обикновените хора там, а за държавотворната идеология на македонизма, наследена от тоталитарния режим на Титова Югославия, и за властовия елит на тази млада държава, който я управлява и владее умовете и сърцата на северномакедонските граждани именно благодарение на тази мракобесна доктрина.

Заплаха е за тази доктрина, защото тя е основана върху отричането на българската история и на българския характер на голяма част от населението на Македония допреди идването на комунистите, както и на насаждането на омраза срещу България и българите – както в миналото, така и днес. Апропо, по същата причина и наглед елементарното изискване за вписване на македонските българи в конституцията на РСМ е огромна заплаха за македонизма, от изпълнението на което те панически бягат и отлагат – защото според същата тази доктрина, в Македония няма и никога не е имало местни българи, а македонците са напълно отделен, нямащ нищо общо с българите народ.

Е, имаме лоши новини за Стево „Коминтерната“ – българи е имало и продължава да има, а неговият срамен акт сега ще стане достояние на цяла Европа. Целият Европейски съюз най-сетне ще разбере, че управляващите в Скопие не желаят да допуснат български граждани да отдадат почит на една историческа личност, която на всичкото отгоре е била българин като тях – Гоце Делчев!

Трагикомедията е пълна покрай факта, че не само всички роднини, съратници и приятели на великия Гоце Делчев, не само купищата документи от епохата и мнозинството историци потвърждават еднозначно неговата етническа принадлежност, но и самият Стево Пендаровски неотдавна призна тази истина, при това публично, в свое телевизионно интервю. Вероятно някой би казал, че това е признак на шизофрения. Кой знае, може пък и да е нарочно – може би той разчита, че в даден момент ще му се наложи да пледира за невменяем, за да избегне възмездието от страна на дълго лъганите си сънародници?

За финал ще завършим с другата изцепка на Стево „Коминтерната“ Пендаровски, изречена в рамките на същото интервю, по адрес на българския външен министър Милков. Притиснат от обстоятелствата и журналистическите въпроси, гузен от собствената си морална деградация, Стево отново извади старата югославска опорка за „младенците от Ваташа“ и предложи на българския министър следното:

Традицията на клане, стрелба и насилие се завръща в Македония. Само това твърдение може да е правилно, ако има предвид периода 1941-1944. Когато техническият министър на външните работи има време, може да се разходи до Ваташа, да види част от тази традиция.

Да, донякъде е разбираемо (и комично!), когато македонистите изпаднат в безтегловност при липса на аргументи, как отчаяно прибягват до тази евтина манипулация тип whataboutism.

Отклоняването на вниманието обаче не винаги е добър прийом. Затова, нека при удобен случай някой попита Пендаровски, Ковачевски и останалите управляващи от бившата комунистическа партия (а сега СДСМ), защо продължават да мълчат за другия трагичен и далеч по-кървав погром от историята на същото това село Ваташа, а именно избиването от страна на сърбите на 40 българи по време на Тиквешкото въстание?

Защо мълчат и за Дебърското въстание, и за останалите зверства и насилия, извършени по време на сръбската окупация, която продължават свенливо да наричат „периода между двете световни войни“?

Защо мълчат за „Кървавата Коледа“ и хилядите избити без съд и присъда през 1945г., за репресираните, изпратените в комунистическите концлагери или садистично убити хора, само защото са били българи?

Защо тези теми не присъстват в учебниците и медиите в РСМ?

Въпросите са рeторични и отговор от Стево не очакваме, но въпреки това отново имаме лоши новини за него и останалите македонисти – благодарение на усилията на българските политици и дипломати, условието за разкриване на досиетата и архивите на зловещата югославска държавна сигурност УДБА е част от преговорната рамка за прием в ЕС.

Така че, истината за комунистическите престъпления, както и за целия процес по насилственото създаване на новата македонска нация и език, проведени чрез масов терор и репресии над всички онези, които открито са заявявали своята българска принадлежност, скоро също ще излезе на бял свят.

И това ще бъде един свят, в който място за македонизма просто няма.

Сподели
Методий Иванов
Методий Иванов

Методий Иванов е потомък на македонски българи. Завършил Международни икономически отношения в УНСС, магистратура по Бизнес Мениджмънт от Университета в Нант и магистратура по Управление на предприятията от Френски Институт по Управление и Администрация, София. Има опит в областта на маркетинговите комуникации в големи международни корпорации от банковия сектор и автомобилния бранш. В момента развива собствен бизнес в културния сектор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *