Индустриалецът Пенчо Семов – благодетелят на Габрово

Време за четене: 2 минути

Пенчо Иванов Семов е бил известен габровски индустриалец от началото до средата на 20 век. Той е бил популярен заради благотворителната си дейност по подпомагането на много обществени начинания. Наричан е „българският Рокфелер“ и „най-социалният индустриалец на Балканите“.

Семов е главен акционер в 28 акционерни дружества в България, сред които 3 банки и 2 застрахователни компании.

През 1919 г. предприемачът дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България договарянето на Ньойския договор[1].

В средата на 1930-те години фондацията на индустриалеца, наречена на негово име, дарява 300 хиляди долара за сградите на Аграрния факултет на Софийския университет (чийто наследник се явява Аграрният университет в Пловдив) и за Института по заразни и паразитни болести в България. С лични средства Семов основава и фонд за борба с туберкулозата. Днес на негово име е наименувана специализираната болница за белодробни заболявания в Габрово.

През 1936 г. Семов дарява на Съюза на журналистите в България своята вила и част от чифлика си във Варна. Тези имоти са оценени на 450 хиляди златни лева. През същата година той и предприемачът Иван Хаджиберов изграждат в Габрово първите в България тенис кортове и зимни пързалки.

Семов умира на 10 юли 1945 г., като оставя основни капитали на стойност 1 082 582 000 лева – около 9 милиона тогавашни долара[2].

Посмъртната му воля обаче не е изпълнена. Фондацията, която е учредена от него за тази цел, не успява да изпълни волята на дарителя. Причината е намерението на „народната власт“, която през 1947 г. национализира предприятията, имотите и средствата, събирани през целия му живот.

Пенчо Семов казва за себе си:

„Аз се явих беден и цял живот творих, борих се и победих. Моето дело е налице. Аз бях учител, без да бях педагог. Богат съм, без да съм егоист. Аз съм социален, без да съм социалист. Работих вдъхновено, без да бях поет.“

Изгледайте краткия филм, направен от Нова телевизия за Пенчо Семов:

Библиография

[1] „Национална изложба Пенчо Симов – Българският Рокфелер“ – информационен бюлетин на Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“, бр. 20, 2008 г., стр. 8, 10, в PDF формат.

[2] Курс към октомври 1945 г.: 1 ам. долар = 120 лева.

Facebook Comments Box

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.