Българските радиоапарати „Тулан“ от преди век

Време за четене: 2 минути

Гост автор: Тодор Иванов

След над 10 годишно търсене, най-накрая успях да намеря добре запазен, автентичен, работещ „ТУЛАН“, произведен в Бургас преди почти 100 години.

За тези, които не знаят какво всъщност е ТУЛАН – фабриката ТУЛАН е основана през 1927 г. в Бургас след приемане на закона, с който се разрешава в България да има радиопромишленост. Създателят на фабриката е инж. Светозар Матеев Пренеров, който завършва с отличие образованието си във Франция.

През 1925 г. му предлагат да участва в проекта на „Филипс“ за започване на производство на радиоапарати в Холандия. Младият човек отхвърля примамливото предложение и решава, че ще произвежда радиопарати в родината си. Първият радиоапарат на холанците се появил на пазара през 1929 г., две години след ТУЛАН. Мотото „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“ е и девизът на инж. Пренеров и братята му Веселин и Иван.

Отначало заради тогавашното законодателство в България инж. Пренеров бил принуден да регистрира в Бургас не индустриално предприятие, а само занаятчийска работилница. Нарекъл я „Електрон“. През 1925 г. започва производството на линейни радиопарати под името „Универсал“, със скала, на която била нарисувана картата на България.

Линейни апарати е правил и когато била регистрирана и започнала работа фабрика ТУЛАН, но за много кратък период. Бързо конструирал и пуснал серия от модели в класовете от първо и второ поколение, „Тулан 5“, „Камер“, „Класик“, „Комфорт“, „Пиколо“, „Виола“, „Турист“ и други, в батериен и мрежов вариант на захранване. „Пиколо“, „Виола“, създанени през 1940 г.

През 1941 г. инж. Светозар Пренеров разработва и монтира в личния си автомобил „Опел“ тестов радиоприемик и възнамерявал да произвежда и автомобилни радиоприемници, които биха били сензация за времето си. Българските радиоприемници ТУЛАН побеждават марки като „Оптальове“, „Радио Менде“, „Кьортинг“, „Телефункен“, „Саксен-Верке“, „Олимпия“, американския „Пилот“ и др.

Всички части, с изключение на радиолампите, се произвеждали във фабрика ТУЛАН. По фирмени и патентни съображения някои от тях носят самостоятелни марки. Инж. Пренеров, в партньорство с колеги от стъкларската промишленост в България, дори бил в състояние да пусне и производство на радиолампи, но условията, които настъпили след 1933 г. в Европа, попречили на вноса на специфични суровини, необходими за производството на стъклото и съставните елементи на лампите.

Фабрика ТУЛАН е национализирана и закрита след политическата промяна в България през 1944 г. Инж. Светозар Пренеров умира на 52 годишна възраст, съкрушен от ударите, които политическия режим несправедливо му е нанесъл тогава.

Сподели
Война и мир
Война и мир

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *